Kikapcs

Már csak egy hét és Szegedre érkezik Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa – élményeikről a turnémenedzserrel beszélgettünk

Beköszöntött a december, s mint minden évben városunk is felöltötte ünnepi köntösét: kigyúltak a fények szerte a belvárosban, már áll Szeged karácsonyfája a Klauzál téren, miközben Rudi a fényszarvas és a Mikulás szánján köszönti újra az arra járókat a Dugonics téren. Az ünnepi varázst pedig pontosan egy hét múlva egy csodálatos koncerttel koronázhatjuk meg, december 8-án ugyanis Szegedre, az Újszegedi Sportcsarnokba érkezik a Virginia State University Gospel Chorale Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa, akik a Grammy díjra jelölt, Dove díjas szólista, David Bratton kíséretében nyújtanak nekünk igazi feltöltődést az adventi időszakban. Az idei európai turné során a kórus négy országban, összesen huszonöt koncertet ad. Turnéélményeikről és a hamarosan Szegeden debütáló koncertről Jeney Domokos, turnémenedzserrel beszélgettünk.  

Ha hazánkban meghalljuk azt, hogy gospel zene, azt gondolhatnánk, hogy egy olyan zenei műfajról van szó, ami meglehetősen távol áll tőlünk. Aztán valahogy mindenkiben felrémlik az Apácashow, vagy a közismert Oh Happy Day dallama, és mindjárt kiderül, mégsem olyan távoli tőlünk a gospel stílus, sőt, egy nagyon is szerethető zenei műfajról van szó.

NÉGY ORSZÁG, HUSZONÖT KONCERT

Jeney Domokos már 18. éve szervezi a Gospel turnékat olaszországi keresztapjával közösen. Származásuknak köszönhetően elsősorban Magyarország és Olaszország a cél, de volt már koncertjük többször Svájcban, Németországban, Romániában és Szlovéniában is. Az idei európai turné során négy országot fognak érinteni és összesen 25 koncerten csendülnek fel a gospel zene varázslatos hangjai. A turné Magyarországon kezdődik, majd Szlovéniába utazik tovább a kórus, ezután javarészt Olaszországban lesznek koncertjeik, de mint a turnémenedzser hozzátette, Svájcban és a Vatikánban is fellépnek majd. “Már fiatal koromban elhatároztam, mikor magával ragadott ez a csodálatos műfaj, hogy egyszer szeretném Magyarországon is népszerűsíteni az igazi Amerikából érkező gospelt. Ezt személyes küldetésemnek tekintem” – árulta el Jeney Domokos.

ELKÉPESZTŐEN SOK POZITÍV ENERGIA VESZ KÖRÜL BENNÜNKET

Négy ország, huszonöt koncert, egy biztos mozgalmas időszak elé néznek a kórus tagjai, de mint a turnémenedzsertől megtudtuk, a gospel zene nemcsak közönségüknek nyújt feltöltődést, hanem a kórus tagjainak is. “Elképesztő az a sok pozitív energia, ami körülvesz ilyenkor bennünket. Fizikailag rendkívül fárasztó, hiszen minden nap más és más városban szállunk meg, de az a szeretet, az az energia, ami körülvesz minket olyan energiával tölt fel, hogy amikor hazaérünk egy ilyen turné után, nem érzem magam fáradtnak” – avatott be bennünket a turnémenedzser.

IGAZI SHOWMŰSOR, PÁRATLAN ÉLMÉNYEK

Egy dologban biztosak lehetünk: páratlan élményben lehet részünk december 8-án, annál is inkább, mert a magyarországi öt állomás közül Szeged lesz az első, ahol a kórus tagjai elkápráztatják közönségüket csodás és érzelmekkel teli hangjukkal. A Virginia State University Gospel Chorale Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusával David Bratton, Grammy díjra jelölt, Dove díjas szólista is Szegedre érkezik, aki 10 héten át vezette a Billboard Gospel listáját. A szegedi estjük során az élő zenekarban köszönthetjük a szaxofonos James Holdent is, aki megalapította a kórust 1971-ben. Sőt, a kórus különlegessége, hogy karmesterük, Sir Perry Evans, koreográfus is, így igazi showműsort láthatnak a koncertre érkezők az újszegedi Városi Sportcsarnokban.

“ÖRÜLJÜNK ÉS BECSÜLJÜK MEG MINDAZT, AMINK VAN’

“A Gospel műfaj egyik lényege, hogy a zenén keresztül fejezzük ki érzéseinket. Ezekben a dalokban leginkább hálát adunk mindenért, elsősorban Jézust, illetve a Mindenhatót dicsőítve! Szerintem a koncertek fő üzenete az, hogy örüljünk és becsüljük meg mindazt, amink van, és boldogságban szeretetben ünnepeljük meg a karácsonyi időszakot. Sokszor fordul elő, hogy olyan helyszínekre megyünk, ahol még előtte nem volt amerikai gospel koncert. A kórus tagjai is küldetésnek és megtiszteltetésnek tekintik, hogy a helyi közönségnek elsők közt mutathatják be az igazi amerikai gospel világát” – mondta el Jeney Domokos.

MEGHATÓ, CSODÁLATOS ÉLMÉNYEKBEN LEHETETT RÉSZE A TURNÉK SORÁN

Mint elmesélte, 18 év alatt rengeteg csodálatos élményben volt része turnéik során. “Ami személy szerint nagyon megfogott: Teramoban, Olaszországban volt jó pár évvel ezelőtt egy tragikus földrengés, ahol a város gyakorlatilag megszűnt létezni. A földrengés után pár hónappal mi adtuk az első koncertet a városban. A kórus annyira érezte azt, hogy min mentek át ezek az emberek, hogy a koncert végén egy óriási közös kézfogás közepette, mindenki sírt és támogatta egymást” – idézte fel a megható pillanatokat a turnémenedzser. Hozzátette, rengetegszer fordul elő velük, hogy flashmob jellegűen spontán énekelnek: volt már, hogy villamoson fakadtak dalra, de mint mondta, talán az egyik legérdekesebb az volt, amikor a turnéról hazafelé a repülőgépen kezdtek el énekelni, mely annyira jól sikerült hogy még aznap este a CNN is bemutatta.

Apropó flashmob: a Szegedi Karácsonyi Hetek részeként december 8-án, 16:30-kor  a Virginia State University Gospel Chorale tagjai közül páran szegedi koncertjük előtt egy ünnepi FlashMob keretében fakadnak dalra a Dóm téren.

A TURNÉMENEDZSER ÜK-ÜKAPJÁNAK MELLSZOBRA SZEGEDEN TALÁLHATÓ, AZT BIZTOSAN MEGMUTATJA MAJD A KÓRUSNAK

A rendkívül feszített tempó miatt sajnos városnézésre nem lesz alkalmuk a kórus tagjainak Szegeden. Mint Jeney Domokos elmondta, a turné alatt minden nap korán felkelnek, megreggeliznek, majd bepakolnak a buszba és irány a következő állomás. Ilyenkor minden reggel a buszon egy közös imával kezdenek, illetve mindig valaki a Bibliából idézve szónokol a többieknek. Ezután becsekkolnak a következő hotelben, majd az éppen aktuális helyszínen tartanak egy főpróbát, utána pedig jöhet a koncert. Koncert után egy közös ünnepi vacsorával zárják a napot, majd egy rövid alvás a hotelszobában, és reggel kezdődik minden elölről” – avatott be a részletekbe bennünket a turnémenedzser, aki azt is elárulta, városunkban azért mindenképpen szeretné megmutatni a kórusnak a Szegedi Dómot, valamint személyes okból Zsótér Andor, “Szeged Wesselényijének”  mellszobrát, aki érdekességképpen nem más, mint Jeney Domokos ük-ükapja.

Ha szeretnéd Te is átélni a varázslatos élményt, ünnepi köntösbe öltöztetni szívedet-lelkedet a gospel zene fantasztikus erejével és David Bratton varázslatos hangjával, a szeretet ünnepéhez közeledve, mutatjuk az est legfontosabb paramétereit:

Gospel karácsony 2023 – Virginia State Gospel Chorale

Szeged – Újszegedi Sportcsarnok

6726 Szeged, Temesvári krt. 33.

2023 december 8., péntek 19:00

A jegyek, korlátozott számban ITT várnak!

Fotók: Jeney Domokos

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb