Szegedi Arcok

Minden elismerésünk: két Csongrád-Csanád vármegyei pedagógus is megkapta a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Idén 23. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a hozzá tartozó 2 millió forintos elismerést a Magyar Tudományos Akadémián. A díjat létrehozó Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány munkájának legfontosabb célja, hogy minden évben megtalálja és elismerje hazánk kiemelkedő tehetségű általános- és középiskolai pedagógusait, szerte az országban. E célokkal összhangban, 2023-ban ismét nyolc tanár, köztük két Csongrád-Csanád vármegyei pedagógus kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

A szerkesztőségünknek küldött közleményből kiderült, hogy 2000 óta az Alapítvány összesen 176 pedagógust díjazott, köztük a Nobel-díjas Karikó Katalin egykori tanárát is.

A KIMAGASLÓ SZAKMAI TUDÁST ÉS AZ ELHIVATOTTSÁGOT IS FIGYELEMBE VESZIK

A díjat alapító három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon, a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány létrehozása óta, közel 25 éve dolgozik azon, hogy megtalálja és tisztelettel adózzon a kiváló magyarországi pedagógusok előtt. A díjazás során a kuratórium a kimagasló szakmai tudást, teljesítményt és elhivatottságot tartja szem előtt. Fontosnak tartja emellett azon oktatók elismerését, akik kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit, hiszen a rendkívüli szakember felismeri a tehetséges diákot és segíti előmenetelében. Kiváló példa erre Dr. Tóth Albert József földrajz-biológia szakos pedagógus, a Nobel-díjas Karikó Katalin egykori tanára is, aki munkájáért 2015-ben vehette át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

KÖZEL 100 PÁLYÁZAT ÉRKEZETT

Az életművet díjazó elismerésre bárki felterjesztheti a saját életében meghatározó szerepet betöltő pedagógusát, éppen ezért az Alapítvány folyamatosan bátorítja a diákokat, szülőket, kollégákat és intézményeket az ország minden területén, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akiket érdemesnek tartanak a díjra. Az idei évben közel 100 pályázat érkezett 6 vármegyéből, a pályázati időszak lezárását követően pedig a négytagú kuratórium választotta ki a díjazott pedagógusokat.

NYOLC DÍJAZOTT LETT

A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadójára idén decemberben a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében került sor. A díjat és a vele járó pénzjutalmat, fejenként 2 millió forintot, ez alkalommal is nyolc kiváló általános iskolai és gimnáziumi pedagógus vehette át, a matematika-, fizika-, kémia-és biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért. 2000 óta az Alapítvány összesen 176 pedagógust díjazott.

SZTE-S ÉS EPERJESI TANÁR A LEGJOBBAK KÖZÖTT

A díjazottak között szerepelt Dr. Kosztolányi József is, aki 24 éven át oktatott a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, 1993 óta pedig a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit tanítja szakmódszertanra. A tanár, kire nagy hatással volt az elismerés, elmondta: „A díj ösztönöz arra, hogy legalább az eddigi energiával, meggyőződéssel, hittel és örömmel menjek tovább az úton.” A kitüntetettek sokszínű táborával kapcsolatban pedig hozzátette: „nagyon fontosnak tartom, hogy általános iskolai és középiskolai pedagógusok is szerepelnek a díjazottak között, hiszen a tanítási-tanulási folyamat minden szakaszában szükség van a kiváló, karizmatikus pedagógusokra.”

Az Eperjesi Általános Iskola tanárát és igazgatóját, Csombóné Szaniszló Margitot is elismerték az életműdíjjal. Mint megtudtuk, számára mindig fontos volt, hogy az élet bármely területén önállóan dönteni tudó fiatalokat neveljen: „az Életműdíj elnyerésének híre nagyon meghatott. Leperegtek előttem az elmúlt évtizedek, és az, hogy soha semmi nem téríthetett el pályámról. Egész életemben azt csináltam, amit szerettem. Az pedig, hogy a díjat ennyi helyről érkező tanárok kapták meg, rámutat arra, milyen sok elkötelezett, hivatását szerető pedagógus tanít szerte az országban.”

KIEMELT FELADAT A KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSA

Az Alapítványon keresztül végzett munkával kapcsolatban Boráros–Bakucz András, az Ericsson Magyarország K+F Központ igazgatója azt mondta, hogy: „elkötelezettek vagyunk az oktatás fejlesztése mellett és kiemelt feladatunknak tekintjük a tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és oktatás nemzetközi integrációját, az általános iskolai, középiskolai és egyetemi képzés támogatását. Ezért állunk immár 23 éve a Rátz Tanár Életműdíj mögött. Látjuk, tapasztaljuk, hogy a magas színvonalú kutató-fejlesztő munkához elengedhetetlen a közoktatásban megszerzett tudás, és kiemelkedően fontosnak tartjuk az iskolák társadalmi hatását, amely hosszabb távon teheti jobbá világunkat, különösen a tények és vélemények évtizedében. Köszönettel és hálával tartozunk minden pedagógusnak, aki elkötelezett munkájával képzi és formálja a jövő nemzedékét.”

2023 Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett pedagógusai:

Biológia

  • Csombóné Szaniszló Margit, Eperjesi Általános Iskola, Eperjes
  • Gergely Tibor, Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza

Fizika

  • Punyiné Kandrács Erzsébet, Kántor Mihály Általános Iskola, Cigánd
  • Tófalusi Péter, Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, Debrecen

Kémia

  • Dr. Petz Andrea, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs
  • Lovasi Ildikó, Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Budapest XIII. kerület

Matematika

  • C. Neményi Eszter, Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanítói- és Óvóképző Kar, Matematika Tanszék, Budapest
  • Dr. Kosztolányi József, Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Analízis Tanszék, Szeged

Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb