Közélet

Orbán Viktor: nincs szükség vendégmunkásokra – arra számítanak, hogy a szegedi és a Békés megyei beruházásokkal a munkaerőtartalékot tudják mozgósítani

Orbán Viktor csütörtök délelőtt 10 órakor tarja éves sajtótájékoztatóját, Kormányinfó lesz hamarosan. A miniszterelnök az elmúlt években jellemzően évente egyszer állt ki a sajtó elé egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében. Ezt tartják meg ma.

Orbán Viktor szerda este egyébként a TV2-nek adott interjút, amelyben többek között elhangzott, hogy decemberre a 7 százalékos inflációt sem tartja kizártnak, és bár a jövő évi költségvetést 6 százalékos inflációval tervezték, az infláció 5 százalékra is mérséklődhet. A miniszterelnök emellett újra világossá tette a magyar álláspontot az ukránok uniós csatlakozásáról, valamint kijelentette, hogy “Égzengésre, kénköves villámokra” kell számítani a következő brüsszeli csúcson – írja a Portfolio

A mai témák között szintén felmerülhet:

  • Ukrajna európai uniós csatlakozásának kérdése,
  • a szerdán elfogadott uniós migrációs törvény,
  • a reptérvásárlás,
  • Paks II. ügye,
  • az amerikai-magyar kapcsolatok kérdése,
  • a költségvetés,
  • és az infláció.

Ahogy midig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Szeged365 oldalán!

FRISSÍTVE (10:06): KEZDÜNK

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy úgy látják, a 2023-as év a küzdelem éve volt Magyarországon. A háborút, az inflációt, a migrációt és Brüsszelt említette, mint kihívásokat. A miniszterelnök szerint a családok is sokat küzdöttek, a nyugdíjak értékét – szerinte – sikerült “megvédeni”, ahogy a béreket is. A reálbércsökkenés 1 százalékos lehet az év végére, az év egészét nézve.

FRISSÍTVE (10:08): AZ ELŐRELÉPÉSÉRT DOLGOZNAK 2024-BEN

A cél 2024-et illetően az, hogy a küzdelmek helyett a családok legyenek a politika középpontjában. Azt remélik, hogy az előrelépés érdekében dolgozhat az egész ország. Amit a kormány tenni tud, az részben bejelentésre került, ilyen a CSOK+, elfogadták a minimálbér-megállapodást is, a nyugdíjak értékét pedig garantálják. Három éves bérfejlesztési programot is indíthatnak a tanárok és óvónők esetében – írja az Index.

Az első ütem 2024 januárjától él, ekkor 32,2 százalékos béremelést hajtanak végre átlagosan, 2025 és 2026-ban ennél kisebb emelés várható. Hangsúlyozta: átlagbérekről beszél, lehetnek eltérések.

A politikai célokról Orbán Viktor elmondta, annak középpontjában az európai parlamenti választások állnak. “Brüsszelben a bürokraták egy buborékban élnek, ezért Brüsszel vak, nem látja a valóságos életet, elrugaszkodik a valóságos problémáktól. A választásnak az a célja, hogy kinyissuk Brüsszel szemét” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: 2024 a nagy tervek éve.

FRISSÍTVE (10:11): A MIGRÁCIÓS CSOMAG VÉGE KUDARC LESZ

A miniszterelnök szerint a magyar szabályozás a “mintaszabályozás”, amelyet Brüsszelnek nem perelnie kellene. Mint mondta, a migrációs paktum kiindulópontja hibás, de az unió minősített többsége ezt elfogadta . Egyetlen módon lehet a migrációt megállítani, ha azt a döntést meghozzuk, hogy aki be akar lépni az unió területére, annak a döntés megszületéséig az unión kívül kell tartózkodnia – tette hozzá. Az ország határán kívül kell várakozni a döntés meghozásáig. Ennek a migrációs csomagnak biztosan kudarc lesz a vége – hangsúlyozta a kormányfő. A magyar minta az egyetlen bizonyítottan működő szabályozás. 

FRISSÍTVE (10:16): FURCSA DOLGOK A NYUGATI DEMOKRATIKUS VILÁGBAN

A lengyel közmédiával kapcsolatban azt mondta: minden lengyel a barátunk, azok is, akik nem tekintenek a barátainknak, tanulságos vita az, ami most Lengyelországban van. A kormányfő elmondta: látunk furcsa dolgokat a nyugati demokratikus világban, van olyan mintademokrácia, ahol gáncsolják egy jelölt indulását. Lengyelországra utalva hozzátette: rendőri erőszakkal foglalják a televíziót, Orbán Viktor szerint „valami kór rágja a nyugati demokráciákat”; megjegyezte: ha ilyen lenne Magyarországon, akkor már a NATO-csapatokat is behívták volna.

FRISSÍTVE (10:41): NINCS TÖRÖK-MAGYAR MEGEGYEZÉS A SVÉD NATO-CSATLAKOZÁSRÓL

Függetlenül hoznak döntést és ezt a magyar parlament fogja meghozni. “Nincs nagy gusztusuk a döntéshez” – emelte ki a miniszterelnök. Amikor a finn csatlakozásról szavaztak, akkor a finnek beperelték Magyarországot egy más ügyben.

FRISSÍTVE (10:51): IZRAELNEK JOGA VAN MEGVÉDENI MAGÁT

Izraelnek joga van magát megvédeni és joga van ahhoz, hogy olyan helyzetbe – amilyenbe került nemrég – még egyszer ne kerüljön. Van abban a térségben néhány ország, amelynek a stabilitási magyar és európai érdek is. Nem tudjuk, hogy az Európai Unióból folyósítottak-e pénzt bármilyen terrorszervezetnek. Azt viszont vizsgálni kell, hogy humanitárius segélyek nem kerültek-e közvetetten valamilyen terrorszervezethez.

FRISSÍTVE (11:03): MIGRÁNSOK A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁRON

A magyar határvédelem jó, de néha átjutnak rajta a migránsok – mondta Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy a szlovák választások előtt Szlovákiába is jutottak át menekültek. “Azt nem fogadom el, hogy bármikor ingadozott volna a határvédelem hatékonysága.” A miniszterelnök visszautasította, hogy politikai okból erősítenék vagy gyengítenék a határvédelmet. A cél, hogy Románia is minél hamarabb csatlakozzon a Schengeni övezethez.

FRISSÍTVE (11:31): HA UKRAJNA BELÉPNE A NATOBA, HOLNAP REGGEL KÖTELEZŐ LENNE KATONÁKAT KÜLDENÜNK

Orbán Viktor kifejtette, a szuverenitást abszolút értéknek tekintik, de olyan döntéshez nem járulnak hozzá, ami Magyarországot belerántja a háborúba. “Magyarországnak nem érdeke, hogy bármely olyan országgal szövetségben legyen, amely háborút folytat a megtámadása okán valakivel” – tette világossá Orbán Viktor, hozzátéve: a NATO egyetlen lépést sem tett Ukrajna érdekében, hanem a tagállamokat biztatja. Ukrajna NATO-tagsága azt jelentené, hogy holnap reggel kötelező Ukrajnába katonákat küldeni, de ezt nem akarják.

FRISSÍTVE (11:34): RADIKÁLISABB MIGRÁNSOK

Orbán Viktor a migrációról elmondta, van egy határvédelmi rendszer, ennek állapota és teljesítménye konstans. Szeretnék, ha százszázalékos lenne, de néha sikerült áttörni rajta a migránsoknak. A tervek szerint 4-5 ezer embert kellett volna, de körülbelül kétezer főt sikerült felvenni határvadásznak. Ráadásul mindez „eszi a pénzt”, Brüsszelből nem kapnak erre támogatást, miközben „a migránsok egyre vadabbak és radikálisabb, és lőnek a határvédelmet biztosító embereinkre”.

FRISSÍTVE (12:11): NYUGATRÓL KELETRE KERÜLNEK A NAGYBERUHÁZÁSOK, SZEGED IS ÉRINTETT

A vendégmunkások kérdésével kapcsolatban a miniszterelnök szólt arról, hogy véleménye szerint a polgármesternek joga van igent és nemet mondani, hiszen a települések fejlődési irányának felelőssége őket terheli. Szerinte ma azt látjuk, hogy Magyarország még mindig rendelkezik jelentős munkaerőtartalékkal.

A nagy iparfejlesztéseket megnézve az ország keleti részén csupa olyan beruházás jött létre, ami fel fogja emelni az ország keleti részét az ország nyugati részének színvonalára – véli a miniszterelnök. Az új egyenlőtlenségi tengely már nem kelet-nyugat, nem észak-dél, jegyezte meg. Arra számítanak, hogy szegedi, Békés megyei beruházásokkal az ottani munkaerőtartalékot tudják mozgósítani, ezért nincs szükségük nagy arányú vendégmunkás-beáramlásra.

A kormány nem is hoz be vendégmunkásokat, az a kérdés, hogy a cégekre milyen szabályozást alkalmaznak, húzta alá. Orbán szerint a mostani szabályok ígéretesek, ha úgy látják, hogy szigorítani kell, majd szigorítanak. “Az, hogy ellakják tőlünk az országot, szerintem bennünket nem fenyeget” – hangsúlyozta.

Forrás: Portfolio, Index, Origo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb