Szegedi Arcok

“Nyissuk ki szívünket és fogadjuk be életünkbe Isten szeretetét és azt a belső békét, amit csak ő hozhat el nekünk”: így üzent Kiss–Rigó László püspök a Szeged365 Olvasóinak karácsony alkalmából

Karácsony az év legszebb és legmeghittebb időszaka, ami egyben a legnagyobb keresztény ünnepünk is, amikor világszerte Isten fia, Jézus Krisztus születésére emlékeznek nemcsak a hívő emberek, hanem azok a családok is, ahol nem ápolják a vallási hagyományokat, hiszen ez egyben az öröm, a család, és a békesség ünnepe is. Az az időszak, amikor a szeretet uralkodik mindenki szívében, amikor sokkal empatikusabbak, segítőkészebbek, valahogy emberségesebbek vagyunk társaink irányába. Ilyenkor sokakban felerősödik a hit, és az ünnep meghitt csodájaként kitárják szívüket Isten felé, örömmel üdvözölve Jézus Krisztus születését.

A karácsony az egyház képviselőinek is az egyik legfontosabb ünnepe az évben, amikor együtt vagyunk, és számot adunk az elmúlt évünkről egy tartalmas és szép jövő reményében. A karácsonyi ünnepről, és annak jelentőségéről Kiss–Rigó Lászlóval, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökével beszélgettünk.

“ISTEN VÉGTELENÜL ÉS VÉGÉRVÉNYESEN ELKÖTELEZTE MAGÁT MELLETTÜNK”

A karácsony üzenete 2000 év óta ugyanaz és állandóan időszerű, kezdte gondolatait Kiss–Rigó László. “Ezzel kapcsolatban azonban kell egy megkülönböztetést tenni. Akik csak kulturális, hagyományőrző módon ünneplik karácsonyt, azok számára az ünnep alkalom arra, hogy néhány órát békés körülmények között eltölthessenek családjuk körében, és megtapasztaljanak egyetemes emberi értékeket, mint például a család tagjainak összetartozása, a szeretet, a szolidaritás. Kívánom, hogy ezekben az értékekben gazdagodjon mindenki. Akik azonban ismerik azt a személyt, akinek születését ünnepeljük, ismerik egész életét és tanítását, és az ő követőinek vallják magukat, azok nyilván „veszik” az üzenetet: Isten végtelenül és végérvényesen elkötelezte magát mellettünk, nem üzenget, hanem személyesen eljött közénk, mindenkinek megmutatja az élet értelmét és egyetlen célját, és ha engedjük, oda el is juttat bennünket. Ezért érdemes őt követni, nem csupán karácsonykor, hanem egész életünkben” – fogalmazott Püspök úr.

“SZÁMOMRA AZ ÜNNEP CSÚCSPONTJA AZ ÜNNEPI SZENTMISE KARÁCSONY NAPJÁN”

A karácsonyhoz számos szép, hangulatos szokás kötődik. Talán legklasszikusabb az éjféli mise, folytatta gondolatait Püspök úr. “Ezen sokan részt vesznek, egyszerűen kulturális hagyományt követve. Számomra azonban az ünnep csúcspontja az ünnepi szentmise karácsony napján, melyen főleg azok vesznek részt, akik tudatosan ünneplik a Megváltó születését, akit próbálnak követni az egész esztendő folyamán” – árulta el Kiss–Rigó László.

“NYISSUK KI A SZÍVÜNKET”

“Akik a karácsonyt egyetemes emberi értékek ünnepeként, hagyományosan ünneplik, azoknak kívánom, hogy ezekben az értékekben gazdagodjanak, és erőt merítsenek a hétköznapokra is. Akik pedig ismerik és követik is azt a Názáreti Jézust, akinek a születését ünnepeljük, azok nyissák ki szívüket és fogadják be életükbe Isten szeretetét és azt a belső békét, amit csak ő hozhat el nekünk, és ezt próbálják tükrözni, továbbadni környezetünkben a hétköznapokban is” – szólt Püspök úr karácsonyi üzenete minden kedves Szeged365.hu Olvasóhoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb