Kikapcs

Napi cukiság: visszatértek az erdei fülesbaglyok Szegedre, mutatjuk, hol van a főhadiszállásuk!

10-ből 9 városban az újév legfőbb jele, hogy kilövik a tűzijátékokat, az emberek megvágják a malacsültet, belekortyolnak az első pohár pezsgőjükbe (aztán a másodikba, harmadikba… stb). Nos, Szegeden egy másik hagyomány is kötődik a január elejéhez: a hideg idő beálltával behúzódnak a városba az erdei fülesbaglyok, amely valahogy mindig az év elején történt meg az utóbbi években. 2024 is velük indult, R. Tamás nevű olvasónktól kedd este kaptunk egy adag hihetetlenül cuki fotót a Dunántúlon és az Alföldön egyaránt elterjedt, leggyakoribb bagolyfaj egyedeiről, amelyek a Szilléri sugárút közelében lévő Kemes utcában jelentek meg ma délután.

VISSZATÉRŐ SZTÁRVENDÉGEK SZEGEDEN A FÜLES BAGLYOK

Az erdei fülesbaglyok jelenléte Szegeden lassan már olyan hagyomány, mint a halászlé evés vagy májusban a Széchenyi téren való borozgatás. Az ok egyszerű:

a 2020-ban az év madarának választott erdei fülesbagoly (Asio otus) telelőhelynek használja Tarján panelházakkal övezett területeit,

mint legutóbb Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára portálunknak elárulta, a baglyok a nyugalmas, szélvédett helyeket kedvelik, de az is nagyon fontos szempont náluk, hogy az adott hely rendelkezzen a megfelelő típusú fákkal, fenyőkkel, tujákkal, és érdekes módon nyírfákkal. 

TARJÁN, ÚJSZEGED ÉS MAKÓ A HÁROM KEDVENC TELELŐHELYÜK

„A Kemes utcában már évtizedek óta kialakult egy nagyobb csoport telelőhelye. Napnyugtával indulnak vadászni, és még világos előtt visszatérnek. Nappal gyakorlatilag pihennek és emésztenek. Azért alakulhatott ki a baglyoknál ez a viselkedési forma, mert a városi lét biztonságot nyújt számukra a ragadozóktól”

– mondta el Tokody Béla, majd hozzátette, úgy tűnik, a szegediek kedvelik a baglyokat, senkit nem zavar a jelenlétük, annak ellenére, hogy okoznak gondot is. Takarítani kell utánuk, de általában nagyobb velük az öröm, mint a gond.

“Nem csak a tarjáni városrészben található egy nagyobb bagoly csapat, Újszegeden is nagy csoportokban látni őket, időnként akár 100 fölé is mehet a számuk. Makón vannak még nagyon sokan, ott tavaly a belvárosban több mint 200 bagoly telelt át”

– fejtette ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára, aki az alábbi interjúban osztotta meg a legfőbb tudnivalókat bagoly-ügyben a Szeged365 olvasóival:

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) Közép-Európa egyik leggyakoribb, Magyarország leggyakoribb bagolyfaja, 2020-ban az év madarának választották. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Európai állománya 609 000–1 550 000 egyed; trendje nem ismert. Magyarországon rendszeresen fészkel, nem vonul. A Dunántúlon és az Alföldön egyaránt elterjedt, a leggyakoribb bagolyfaj. Télire az állomány fel is szaporodik, mert északabbról is érkeznek egyedek.

Köszönjük szépen a fantasztikus fotókat, Tamás!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb