Közélet

Meglepetés év elejére: több, mint négyszeresére emelték az SZTE dolgozók éves parkoló bérletének díját, utánajártunk, miért

2024. január elsejével 8400 Ft-ról, 36.000 Ft-ra emelték a Szegedi Tudományegyetem dolgozóinak éves parkolóbérletét, írta meg szerkesztőségünknek egy neve elhallgatását kérő érintett Olvasónk. Az ügyben megkerestük a Szegedi Tudományegyetemet, akik elmondták, a parkolóhelyek fenntartási költségeit messze nem fedezte a korábbi összeg, ezért vált szükségessé az emelés.

TÖBB, MINT NÉGYSZERESÉRE EMELKEDETT A PARKOLÓBÉRLET ÉVES DÍJA

“Jó hír ez így január elejére” – kezdte szerkesztőségünknek címzett levelét Olvasónk. Mint írta, az SZTE dolgozók válthatnak egy éves parkolókártyát, hogy parkolhassanak a Klinika kertben és a kijelölt SZTE-s parkolókban. Mint Olvasónk magyarázta, ezeket a parkolókat az orvosok mellett főként a gyakorló iskolákban tanító tanárok és a klinikán dolgozó ápolónők használják. Ennek díja tavaly még 8400 forint volt, idén viszont 36.000 forintra, vagyis a 2023-as díjhoz képest több, mint négyszeresére emelkedett, amit rögtön le is vontak egy összegben az érintettek január 5-ei fizetéséből.

A KORÁBBI ÖSSZEG NEM FEDEZTE A FENNTARTÁSI KÖLTSÉGEKET

Az ügyben megkerestük a Szegedi Tudományegyetemet is, akik válaszukban elmondták, a parkolóhelyek fenntartási költségeit messze nem fedezte a korábbi összeg, ezért vált szükségessé az emelés.

EGYEZTETTEK A SZAKSZERVEZETEKKEL ÉS SIKERÜLT KONSZENZUSRA JUTNIUK

“Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ telephelyein 2015-ben került bevezetésre parkolási díj, melynek összege évi -2023. december 31-ig- változatlanul 8.400 Ft volt. A parkolás díja 2024. január 1. napjától 36.000 Ft/év díjra emelkedett, melynek oka az, hogy a befizetett összeg a parkolóhelyek fenntartásának költségeit (figyelembe véve a központi rendszerek, sorompók működtetését, karbantartását és javítását) messze nem fedezték. A parkolási szabályzat kiadását megelőzően (beleértve annak díját is) egyeztetést folytattunk a szakszervezetekkel is, ahol ezen jelentősnek nevezhető emeléshez vezető okokat szintén feltártuk és konszenzusra jutottunk” – mondta el Dr. Drexler Donát, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese.

AZ ELNÖKHELYETTES SZERINT SZEGED PARKOLÁSI DÍJAIHOZ KÉPEST EZ AZ ÖSSZEG MÉG MINDIG MÉLTÁNYOS

Mint hozzátette, “jelen összeg, figyelemmel Szeged városának parkolási díjtételeire, még mindig méltányosnak nevezhető. A parkolási díj levonását illetően a munkavállalóknak lehetőségük van választani az egyszeri díjlevonás, illetve a havi részletekben történő fizetés között (ez jelentős könnyebbséget jelent), mely mindkét esetben a munkabérből kerül levonásra” – tudtuk meg Dr. Drexler Donáttól.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb