Szegedi Arcok

Csatai Gergő újra akcióban: második Guinness Rekordjára készül a szegedi lufihajtogató mester

Nincs olyan kívánság, amit a szegedi Guinness Világrekorder és előadóművész lufihajtogató, a 2023-as év Legszegedibb Művésze ne tudna meghajtogatni. Hosszú lenne a felsorolás, mi mindent készített már a művész léggömbökből: megalkotta például a János vitézt, vagy Dr. Bubó életnagyságú mását, az Eiffel-tornyot, de még a Vasembert és Müller Cecíliát is életre keltette lufiból. Most újabb nagy kihívás előtt áll a közismert lufihajtogató, idén második Guinness Rekordjára készül ugyanis, melyről el is árult nekünk néhány kulisszatitkot.

Csatai Gergő, mint ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, 2019 augusztusában már bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mégpedig azzal, hogy megdöntötte a gyorsasági lufihajtógató Guinness-rekordot. Akkor öt megadott lufi figurát kellett bekötött szemmel a lehető leggyorsabban meghajtogatnia. A rekordszövetség olyan figurákat adott meg, mint a cica, virág, kutya, kard, csiga, és a hernyó. A rekord felállítása pontosan úgy zajlott, hogy a lufit felfújva adogatták Gergőnek, miközben ő bekötött szemmel készítette a figurákat. Gergő hét másodpercet vert az addigi Guinness-rekordra, 44,25 másodperc alatt sikerült a figurákat elkészítenie, mellyel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

EGY KÖZEL NÉGYMÉTERES PANDA JELMEZ KÉSZÜL

A gyorsasági lufihajtogató Guinness Rekordot követően idén újra nagy fába vágta a fejszéjét a művész: ezúttal a világ legnagyobb/legmagasabb lufi jelmezét tervezi megalkotni. Mint elárulta, a közel négy méter magas, hordható, rendesen felvehető jelmez alapötletét egy korábbi munkája adta. Gergő ugyanis 2018-ban egy Las Vegas-i lufis Világtalálkozó jelmezversenyén meghajtogatott egy pandát, amellyel a megmérettetésen a második helyet érdemelte ki. Gergő az idei Guinness Rekord kísérleten ehhez a panda jelmezhez nyúl vissza, valósítja meg egy kicsit újragondolva azt.

Fotó: webshoplady.hu – a Las Vegas-i panda

AZ ALKOTÁSNAK MEG KELL FELELNIE A REKORDSZÖVETSÉG KRITÉRIUMAINAK

“Egy pandát fogok hajtogatni, méghozzá egy rózsaszín tüllszoknyás pandát, nagy rózsaszín masnival” – avatott be bennünket Gergő. Mint mondta választásának egyrészt az az oka, hogy a rekordszövetség kikötése szerint az alkotásnak egy létező karaktert kell megformáznia, nem lehet csupán a készítő kreativitásának szüleménye. A másik ok pedig, hogy mivel közel négy méter magasra tervezi a jelmezt, amit fel is kell vennie a bírák előtt, s valljuk be, nem nagyon éri el a négy méteres magasságot az ember fia, a tüllszoknyával tervezi ellensúlyozni, a panda rövidebb lábait.

NAGYKÖZÖNSÉG ELŐTT 10-12 ÓRA ALATT SZÜLETIK MAJD MEG AZ ÓRIÁS LUFI JELMEZ

Mint Gergő elárulta, tervei szerint körülbelül 10-12 órát vesz majd igénybe a lufipanda megépítése. A jó hír, hogy valamennyien részesei lehetünk a nem mindennapi mutatványnak, hiszen a rekordszövetség azt is kiköti, hogy a rekord felállításának tisztasága miatt egy nagyobb látogatottságú rendezvényen kell az alkotást létrehozni. A művész abba is beavatott bennünket, az, hogy hol valósul meg ez az esemény, jelenleg még szervezés alatt van.

OLYAN FALVASTAGSÁGÚ LÉGGÖMBÖT HASZNÁL AZ ELKÉSZÍTÉSHEZ, HOGY SZINTE BIRKÓZNIA KELL VELE, MIKÖZBEN TEKERGETI, HAJTOGATJA

Azt is megtudtuk, Gergőt egyáltalán nem riasztja meg az, hogy ilyen hosszú időt vesz igénybe a panda megépítése, hiszen volt már hasonlóban része, jobban tart attól, hogy bírja a strapát a keze. A léggömb ugyanis, amit használ, olyan falvastagságú, hogy “szinte birkóznia” kell vele a művésznek ahogy tekergeti, hajtogatja. Ez pedig azért 10-12 órán keresztül egy eléggé megerőltető művelet lesz, viszont szükséges, mert a legvégén a folyamatot végigkísérő bírák előtt Gergőnek bele is kell bújnia a lufijelmezbe és abban kell sétálnia, járkálnia, hogy megmutassa annak tartósságát, s használhatóságát.

AKÁR TE IS FELPRÓBÁLHATOD MAJD A JELMEZT

A legjobb az egészben, hogy a rekordhoz szükséges dokumentációkat követően, ott a helyszínen bárki felpróbálhatja majd, magára öltheti az óriás panda jelmezt. “A világ legboldogabb lufihajtogatója lennék, hogyha tömeg lenne és azt mondhatnám, hogy sorban állnak az emberek, hogy ők is felpróbálják” – árulta el Gergő.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb