Közélet

Bejelentés szombatra: 200 millió forinttal támogatja a kormány a Szegedi Tudományegyetemen folyó archeogenetikai kutatásokat

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Csák János kulturális és innovációs miniszter szombaton Szegeden járt, délelőtt a Dóm Látogatóközpontban, majd délután a Szegedi Tudományegyetemen tett bejelentést: mint elmondta, a kormány kétszázmillió forinttal támogatja a Szegedi Tudományegyetemen folyó archeogenetikai kutatásokat, melyek az elmúlt években a világ élvonalába jutottak.

Csák János az SZTE-n tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, a kormány az elmúlt években komoly átalakításokat hajtott végre a felsőoktatás rendszerében azzal a céllal, hogy a magyar hallgatók minél jobb, minőségi oktatást kapjanak. Hozzátette, ebben a folyamatban a kormány kiváló partnere az SZTE vezetése. A miniszter hangsúlyozta, a kormány két és félszeresére növelte a modellt váltó egyetemek finanszírozását, azért, hogy javuljon az oktatás és kutatás minősége, és növekedjen az intézmények társadalmi beágyazottsága. Az SZTE-n folyó archeogenetikai kutatásokat az elmúlt néhány évben a világ élvonalába kerültek. Ezért támogatja 200 millió forinttal a kormány az SZTE Archaikus és Recens Humán Genomikai Kompetenciaközpont kutatási programját – tudatta Csák János szombati sajtótájékoztatóján. Az eseményen a Szeged365 stábja is részt vett, hamarosan hosszabb anyaggal és videós összefoglalóval érkezünk.

BELSŐ-ÁZSIAI TERÜLETEKEN FELTÁRT RÉGÉSZETI LELETEKET IS VIZSGÁLHATNAK A SZEGEDI KUTATÓK

A miniszter kitért arra, a kormány által kötött magyar-kínai megállapodás lehetővé teszi, hogy olyan belső-ázsiai területeken feltárt régészeti leletek archeogenetikai vizsgálatát is elvégezzék a szegedi kutatók mint Dzsungária és Ujguria, melyek a népvándorlás “főútvonalán” fekszenek.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb