KözéletVideo365

“Miért ne mernénk álmodni, tervezni?” – Böjte Csaba Szegeden, a Csíksomlyón épülő emlék-és élményparkról

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Szegeden járt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Böjte Csaba OFM, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója: a Szegedi Dóm Látogatóközpontban mutatták be azt az egyedülálló néprajzi emlék- és élményparkot, amelyet mintegy hathektáros területen Kurkó János György, csíkszeredai vállalkozó épít az erdélyi Csíksomlyón. A skanzen egyik fő támogatójával, Böjte Csabával beszélgettünk.

KLEBELSBERG KUNO ÖRÖKSÉGÉT VISSZÜK TOVÁBB

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, Klebelsber Kuno sírja mellett beszélt arról, hogy az állam feladatának tekinti a magyar tárgyi-és szellemi-lelki örökség ápolását, annak fennmaradását minden eszközzel elő kell segíteni.  Az állam kiemelt feladatának tekinti, hogy támogassa azokat az embereket, szerte a Kárpát-medencében, akik “már-már szerzetesi elhivatottsággal hajlandók időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve alkotni.”

“ABBAN A KORBAN ÉLTEM, AMIKOR MÉG A ROZSDÁS SZEGET KIEGYENESÍTETTÜK, NEM ELDOBTUK.”

Több, mint tíz éve született meg az álom Kurkó János György csíkszeredai vállalkozó fejében, amely most valósággá válik. Gyerekkora óta keresi és szereti a kihívásokat János, aki sikeres embernek tartja magát, hisz amibe eddig belefektetett, eredményt hozott. Időt, munkát, fáradtságot nem kímélve gyűjtötte össze a tárgyi emlékeket az öt gyermekes édesapa, aki vallja, hogy “a pénz nem gondolkodik, csak az ember képes erre.” János gondolkodott, akart és mert álmodni. A mintegy hat hektáron épülő néprajzi emlék- és élményparknak három fő egysége lesz: a 19. századi és 20. század eleji város; a 19. századi és 20. század eleji falu; és a falu határaiban végzett tevékenységek, mint a pásztorkodás, mész- és szénégetés. János szavaival élve, világrekordnak számít, hogy 117, zömében már kihalt mesterséget mutatnak be interaktív szakmúzeumok formájában.

“JÁNOSI BÁTORSÁG, LENDÜLET, BIZALOM LEGYEN BENNÜNK”

“Van egy jó főnököm, aki azt mondta, hogy bármit kértek az én nevemben, azt megadom.” – ezt már Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes mondta el nekünk arra a kérdésre válaszolva, hogyan lesz élettel megtölthető az épülő skanzen? Csaba Testvér méltatta Kurkó János bátorságát és hitét, hogy mert álmodni, párbeszédet folytatni és pozitívan állt a dolgokhoz, vállalta a kihívásokat. Élettel teli közösségi teret, oktatási központot láttatott velünk a szerzetes, ahol nemcsak nézelődni lehet, hanem kipróbálni a mesterségeket és gyermekeinkkel együtt, nemzetiségtől függetlenül építeni a közös jövőt.

Böjte Csaba újévi útravalót is adott számunkra, amelyet az alábbi videóban hallgathatsz meg:

Operatőr: Lénárt Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb