Közélet

Nyílt levélben kéri Mihálik Edvin Novák Katalint, hogy segítsen megvédeni az egyházmegye által kivágandó hat hektáros véderdőt Szegeden

Mint megírtuk, egy december 23-án éjjel kiadott rendelet szerint a kormány felülírta azt a településképi védelmet, amivel Szeged önkormányzata próbálta megakadályozni, hogy kivágják a város egyik nagyméretű erdőterületét, ahova a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát építtetne. Petíciót is írtak korábban az erdőirtás ellen, demonstrációra készülnek és most még Mihálik Edvin egy nyílt levelet is írt Novák Katalinnak, hogy a közbenjárásával segítsen megmenteni a hat hektáros véderdőt Szegeden.

“Szeged önkormányzati képviselőjeként az itt élő, aggódó családok nevében fordulok Önhöz annak reményében, hogy továbbra is szívén viseli szülővárosának sorsát. Mi Szegeden a szolidaritást és a fenntarthatóságot városunk alapvető értékeinek tartjuk” – így kezdte Mihálik Edvin azt a nyílt levelet, amit Novák Katalin köztársasági elnöknek írt a közösségi oldalán.

ALAPVETŐ ÉRTÉKEK

A képviselő azt is kiemelte, hogy az utóbbi években azt a célt tűzték ki, hogy mi legyünk az ország legzöldebb nagyvárosa. “Gondozzuk és bővítjük a zöldterületeket, megújuló energiával látjuk el a közintézményeket, nálunk épült meg az Európai Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszere. Számos sikert értünk el mind a családok támogatásában, mind a város fenntarthatóságának növelésében. Ezeknek az alapvető értékeknek a tiszteletében szegediként és családanyaként, remélem, Ön is osztozik” – hangsúlyozta, majd arra kérte, hogy “a közbenjárásával segítsen megmenteni azt a hat hektáros véderdőt, amit a kormány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye ki akar vágatni, hogy a mellette található, luxus sportközpont egy újabb oktatási létesítménnyel bővüljön.”

MINDEN FEJLESZTÉSNEK ÖRÜLNEK

“Itt töltött évei során bizonyára Ön is tapasztalta, milyen problémát jelent a város életében a szálló por. Zöld beruházásokkal és véderdők telepítésével igyekszünk javítani a szegedi levegő minőségét és megóvni az itt élő családok egészségét. Ebben fontos szerepet játszik az a zöld gyűrű, ami az árvízvédelmi töltés mentén, hézagosan körülveszi a várost. Ezen a gyűrűn vágna most egy hat hektáros lyukat az a beruházás, amit az egyházmegye a Szent Gellért Fórum mellett tervez megvalósítani. A kivágásra ítélt fák között sok közel 70 éves, így nem csak elhelyezkedésük, de koruk miatt is pótolhatatlan értéket jelentenek számunkra. Évente körülbelül 420 tonna port képesek megkötni, ennyivel kevesebb káros anyagot lélegeznek be a szegediek a véderdőnek köszönhetően. Mi minden fejlesztésnek örülünk, így nem ellenezzük azt sem, hogy Kiss-Rigó László püspök úr új iskolát építsen a labdarúgóknak Szegeden. De azt akarjuk, hogy ez a környezetünk pusztítása és a szegedi családok egészségének károsítása nélkül történjen” – folytatta Szeged zöld tanácsnoka, majd azt is hozzátette, hogy javaslatot tettek több olyan helyszínre is a stadion közelében, ahol erdőirtás nélkül valósulhatna meg a beruházás, ezeket azonban elutasították.

“Nyilvánvaló, hogy a szegediek meg akarják menteni az erdőt, ellenzik a fák kivágását. Arra kérem Önt, járjon közben annak érdekében, hogy a kormány és az egyházmegye tiszteletben tartsák a szegediek kérését, védjük meg együtt a véderdőnket” – zárta sorait Mihálik Edvin a közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb