Közélet

Teljesen megújulnak az elfeledett téglagyár tavai – megkezdődtek az egyeztetések a terület rendbehozataláról

Elindultak az egyeztetések a téglagyári tavak vízpótlásával kapcsolatosan, közölte közösségi oldalán Chovanecz Kata önkormányzati képviselő. Mint megkeresésünkre elmondta, a Keramit-, Temető-, Tejes-, Gumis elnevezésű tavak rehabilitációjáról Nagy Sándor alpolgármesterrel, Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójával és Kemény András a Herman Ottó Horgász Egyesület elnökével ültek le egy asztalhoz egyeztetni.

A város szívétől nem messze, a bajai útról letérve egy ágas – bogas csapáson visz keresztül az utunk, ha a téglagyár mögött elterülő tavakhoz szeretnénk eljutni. Mint korábban megírtuk, a tavak a kétezres évek legelején bezárt 100 éves téglagyár működése során keletkeztek, ezekből a gödrökből termelték ki az agyagot annak idején a gyártáshoz. 

A TAVAK VÍZSZINTJE MÁRA MÁR NAGYON ALACSONY

Chovanecz Kata kérdésünkre elmondta, még tavaly év végén részt vett egy horgász börzén, ahol szóba kerültek a tavaink, mint a Zápor-tó, Vértó, a Holt-Maros állapota. “Itt került szóba, hogy a téglagyári tavaknak a vízszintje már nagyon alacsony és valamit ideje lenne kezdeni ezzel a helyzettel. Innen indult a kezdeményezés” – mondta el a képviselőnő. Hozzátette, a téglagyári tavak területe a Herman Ottó Horgász Egyesület kezelésében vannak, akik nagyon örültek annak, hogy elindult a folyamat. A terület tulajdonosa az önkormányzat, de az ATIVIZIG-nek is van ott területe, illetve egy részével egy magántulajdonos rendelkezik.

A LEGSARKALATOSABB KÉRDÉS A VÍZUTÁNPÓTLÁS BIZTOSÍTÁSA

Az egyeztetés során a vízutánpótlás kérdése volt a legsarkalatosabb pont. Mint a képviselőnő elmondta, ezt egy csatornán keresztül lehet megoldani, mely során a Maty-érből töltenék fel a tavakat. Erre legutoljára 2015-ben került sor. “Jelen pillanatban azonban a csatorna műszaki állapota nem megfelelő” – tudtuk meg Chovanecz Katától. “Átbeszéltük közösen a csatornarendszer állapotát, különös tekintettel a terület tulajdonosi szerkezetét illetően, a Maty-érről történő vízpótlás lehetőségét, annak jelenlegi akadályát, valamint a tavak hasznosításának lehetőségeit. Konstruktív beszélgetés zajlott a felek között”.

A vízpótlás kérdésével kapcsolatban Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója elmondta számunkra, nincs műszaki akadálya a csatornahálózat rendbetételének, a vízpótlás megvalósítható. Ehhez meg kell határozni a rekonstrukciós munkálatok hosszútávú célját az üzemeléshez, ez pedig már az önkormányzat feladatkörébe tartozik.

A CSATORNA MEGTISZTÍTÁSA AZ ELSŐ MEGOLDANDÓ FELADAT

Az ATIVIZIG munkatársai már tartottak egy terepszemlét a helyszínen. Itt kiderült, hogy ezt a nyitott csatornát, mivel az utóbbi években nem kezelték, mára benőtte a növényzet. Ennek a megtisztítása lesz szükséges, illetve a csatornán keresztül a víz útját kell majd megoldani. “Sajnos az már látható, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, a munkálatok több időt fognak igénybe venni, s valószínűleg idén még nem fog megtörténni” – árulta el a képviselőnő. Jelenleg ott tart a projekt, amiben megállapodtak az érintett felek, hogy a csatorna műszaki rendbetételére elkészítenek egy javaslatot, melyről egyeztet az önkormányzat és az ATIVIZIG, valamint a magántulajdonos. Ezt követően újra egy asztalhoz ülnek tárgyalni.

A KÖZÖS MUNKA MEGKEZDŐDÖTT

“A Szegedi Vízmű Zrt. igazgatóját és a magántulajdonost erre az egyeztetésre egyelőre nem hívtuk meg, azonban a jövőben szükség lehet az ő bevonásukra is a sikeres kivitelezés tekintetében” – tette hozzá Chovanecz Kata. Elárulta, meglátása szerint megvan a szándék az önkormányzatban ennek a területnek a rendbetételére. A közös munka megkezdődött, melynek végén a téglagyári tavak és környezetük teljesen megújulva új színt hoznak majd Szeged életébe, egy igazi horgászparadicsommá válhat a pecások számára, de kitűnő hely lehet a szegedieknek egy kis rekreációs feltöltődésre is.

Korábban mi is forgattunk a téglagyári tavakról Urbex365 rovatunkban, videónkat az alábbiakban tudod visszatekinteni:

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb