Szegedi Arcok

Masni tényleg óriás lett: a szegedi Karacs Rita jótékonysági mesekönyve hatalmas lendülettel zakatol hódító útján, s azt is mutatjuk, mikor jön a folytatás

Szinte szárnyal, akkora népszerűségre tett szert a szegedi Karacs Rita, az RTL Klub és a Rádió 88 egykori műsorvezetőjének, egyben a Tökmag buli rendezvénysorozat alapítójának jótékonysági mesekönyve, mely főszereplője Masni, egy barna kiskutya, aki a Masni óriás lesz, valamint a Masni és a szülinapi torta című történetekben izgalmas kalandokba keveredik. Mint a szegedi anyuka, írónő elmondta számunkra, 40 darab eladott könyv híján mára már majdnem elérték az egymillió forintos álomhatárt, ami egy hatalmas mérföldkőnek számít. Szinte hihetetlen, hogy mekkora népszerűségre tett szert a kiskutya története, úgyhogy bizton állíthatjuk, mára Masni tényleg óriás lett.

HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYEREKEKET ÉS CSALÁDOKAT SEGÍTENEK

Mint ahogy Karacs Rita elmondta nekünk, a Masni mese egy színtiszta jótékonysági mesekönyv. Ez azt jelenti, hogy a könyv teljes bevétele egy az egyben az Együttműködéssel a Gyermekekért Alapítvány támogatására fut be. Ennek köszönhetően az Alapítvány eddig 13 hátrányos helyzetű gyermek táboroztatását, fejlesztését, felzárkóztatását, és korrepetálását tudta biztosítani. Sőt, ezen felül négy hátrányos helyzetű család mentorálásába segítettek be, illetve három, GYES-ről visszatérő anyukát támogattak álláskeresésében különböző foglalkozásokkal, hogy sikeresek lehessenek a munkaerőpiacon.

MASNI HATALMAS ERŐVEL INDULT HÓDÍTÓ ÚTJÁRA

“Ez egy nagyon nagy dolog. Annak idején, amikor megjelent a mesekönyv, nem is gondoltuk, hogy milyen sokrétű segítségnyújtást indít el, csak sodort magával bennünket a történet. Nagyon nagy újdonságnak számított a Masni mese, ilyen, hogy jótékonysági mesekönyv nem volt még, nemhogy Szegeden, Magyarországon sem. Irgalmatlan nagy erővel indult be a megjelenés után” – idézte fel a kezdeteket Karacs Rita. Mint elmesélte, voltak olyan napok, hogy lefagyott a webáruház rendszere, annyian szerették volna megrendelni a két történetet tartalmazó mesekönyvet.

FOGLALKOZTATÓ KIADVÁNYOK, FEJLESZTŐ FÜZETEK ÉS PAPÍRSZÍNHÁZ SZÍNESÍTI MASNI VILÁGÁT

Masni előtt tehát kitárult a világ, s Rita azon kezdett el dolgozni, hogyan tudná még jobban színesíteni, bővíteni ezt a világot, hogy megfeleljen a mai kor újdonságokra éhes közönségének. Ezért több mint 400 szegedi anyuka bevonásával készítettek egy közvéleménykutatást. Ebből kiderült, azon felül, hogy egyértelműen szeretnék a Masni könyvek folytatását, nagy igény van foglalkoztató kiadványokra, színezőkre és fejlesztő füzetekre, sőt, még a papírszínház igénye is felmerült a kutatás során. Ezeket az igényeket pedig Rita elkezdte szép sorban valóra váltani, s mára már fejlesztő kiadványaiknak köszönhetően Masni meséje egészen új lendületet kapott.

MASNI SZÍNPADI ELŐADÁSOKON ÉS A YOUTUBE-ON IS ELVARÁZSOLJA KIS RAJONGÓIT

Mint Rita elárulta, nagyon fontosnak tartja a személyes találkozást a gyerekekkel, de nem egy szokványos író-olvasó találkozóra kell itt gondolnunk. Ezeken a találkozókon legyen szó városi rendezvényekről, könyvtári délutánokról, művelődési házakról, vagy iskolai fellépésekről, egy majd kétméteres óriásbábos figura jelmezét magára öltő színészekkel érkezik, akik 2-3 fős kis performanszt adnak elő a közönségnek a mesét színpadra varázsolva, így találkozhatnak a legkisebbek Masnival. Mint Rita elárulta, már több, mint 100 fellépésen vannak túl. Sőt, Masni már a Youtube-on is hódít, a meséket pedig maga Rita narrálja.

A GYEREKEK ODAVANNAK MASNIÉRT

Az pedig kétségtelen, hogy a gyerekek a legőszintébb közönség, s, mint Rita mesélte, láthatóan rajonganak Masniért. Volt olyan gyermek, aki nem szeret olvasni, viszont a Masni meséket már kétszer kiolvasta, egy másik kislány A4-es lapokat összetűzdelve megrajzolta, elkészítette a saját Masni meséjét, de arra is volt példa, hogy egy gyermek Masniról nevezte el a saját kutyáját.

RITA KISFIA EGY NEMZETKÖZI ZONGORAVERSENYEN LETT NÍVÓ DÍJAS

De nem csupán az írás és Masni világa tölti ki Rita minden idejét. Mint a szegedi édesanya büszkén elmesélte, 10 éves kisfia rendkívül tehetségesen zongorázik, Rita pedig az ő felkészítésében és a versenyekre való utaztatásában is anyaként nagy szerepet vállal. A kisfiú pedig úgy tűnik örökölte édesanyja művészi vénáját, legutóbb a Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyen Nívó díjjal jutalmazták tehetségét.

MASNI KÖVETKEZŐ KALANDJA AZ ÉV VÉGÉRE VÁRHATÓ, ÁM RITA AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉTRE IS KÉSZÜL EGY VADONATÚJ, VARÁZSLATOS TÖRTÉNETTEL

Rita természetesen itt nem áll meg. Teli van ötletekkel: tervei szerint a Masni meséket egy kis múltidéző nosztalgiával diafilmen is szeretné kiadni, de természetesen a folytatás sem maradhat el, várhatón az év végén jelenhet meg Masni kutyus legújabb kalandja. Addig sem maradunk viszont Karacs Rita meséi nélkül: az írónő nyert egy alkotói, írói pályázatot, melynek köszönhetően az Ünnepi Könyvhétre megjelenhet legújabb története. Ez pedig egy úgynevezett meseregény lesz, ami alsó tagozatos kisiskolásoknak fog majd szólni, teli varázslattal és misztikummal, melynek főhőse egy kis tűzmanó, aki pár napra hús-vér gyermek lehet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb