Közélet

Botka László: nem lesz adóemelés 2024-ben a szegedi vállalkozásoknak, jönnek a BYD igényeinek megfelelő képzések

Szerda délután négy órakor vette kezdetét a Városháza Dísztermében az a fórum, ahol Botka László polgármester a korábbi évekhez hasonlóan elsőként a legnagyobb szegedi vállalkozások képviselőivel ismerteti városunk idei költségvetését.

Mint Botka László a költségvetés ismertetésénél elsőként leszögezte, nem lesz adóssága, vagy hitele, sem a városnak, sem az önkormányzati cégeknek. Az viszont még kérdéses, hogy idén milyen fejlesztések valósulhatnak meg, ugyanis egyelőre nem számolhatunk az uniós forrásokkal.

NEM LESZ ADÓEMELÉS IDÉN A VÁLLALKOZÁSOKNAK

Mint a polgármester elmondta, Szegeden a lakosság nem fizet helyi adót, és ígérete szerint ez továbbra is így fog maradni. Kiemelte:

nem lesz adóemelés a vállalkozásoknak 2024-ben.

SZEGED GAZDASÁGA KIVÁLÓAN TELJESÍT

A polgármester a szolidaritási adóval kapcsolatban elmondta, az elmúlt öt évben 73 millióról 4 milliárd 371 millió forintra emelkedett az összeg. Ennyit kell Szegednek befizetnie a központi költségvetésbe. Mint Botka László hozzáfűzte, Szeged gazdasága kiválóan teljesít.

NAGY KIHÍVÁST JELENT A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS MŰKÖDTETÉSE

A polgármester szerint most a legnagyobb kihívás Szeged számára a közösségi közlekedés költsége, ugyanis az elmúlt három évben duplájára nőtt működtetésének finanszírozása.

IDÉN MÁR KÉTMILLIÁRD FORINTTAL TÁMOGATJÁK A RÁSZORULÓKAT

Botka László a szociális támogatások kapcsán elmondta, idén már kétmilliárd forinttal segíti a város a rászorulókat. Hozzátette, a szülési támogatás összege 25 ezer forintról, 50 ezer forintra emelkedik, a 14 éven aluli gyerekeknek pedig ingyenes lesz a közösségi közlekedés mind az SZKT, és mind a Volánbusz járatain.

CSÖKKEN SZEGED ÁLLAMI TÁMOGATÁSA

A polgármester ismertette, Szeged állami támogatása 400 millió forinttal csökken, valamint a 4 milliárd 300 millió forintos szolidaritási adó összegével.

EZEKET A BERUHÁZÁSOKAT TERVEZIK IDÉN

A polgármester arról is szólt, hogy a város 3 milliárd forintot fordít útrekonstrukcióra, valamint egy milliárd forintot Szeged városrészeinek fejlesztésére.

A BYD-RŐL

Botka László azt is leszögezte, hogy a BYD érkezésével semmilyen áru – illetve teherforgalom nem fog áthaladni Szegeden. Mint hozzátette, négysávosítani fogják az 5-ös utat, valamint teljesen új vasúti terminál is épül majd.

A polgármester szerint Szeged legnagyobb erejét a munkaerő tekintetében az egyetem és a szakképző iskolák adják. Olyan képzések indulnak majd a városban, melyek kifejezetten a BYD-gyár számára képzik a munkaerőt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb