Közélet

17-szeres áron adja tovább a gazdáktól elvett földeket a BYD-nek Szeged, most megszólalt az önkormányzat

Mint ma megírtuk, az Átlátszó egy terebélyes cikkben közölte, hogy a szegedi gazdák kikérték az önkormányzat és a BYD közötti szerződést, amiből kiderül, hogy állítólag Szeged 17-szer többet kap a földekért, mint amennyit a gazdáknak fizet, a Pick volt területeit viszont beszerzési ár alatt adhatja tovább a város a gyárnak. Erre reagált ma a szegedi önkormányzat. Szerkesztőségünknek küldött közleményükből kiderült, hogy bekerülési értéken értékesítik az ipari park területét, viszont például lőszermentesítenek, régészeti feltárást végeztetnek, és kivonják a művelés alól a területet. Ezek költsége pedig több milliárd forintba kerül.

Az Átlátszó a cikkében az áll, hogy 30 napot kapott az egyik nekik nyilatkozó földtulajdonos, hogy a megkapott szerződést aláírja. A 98.558 m2 területű ingatlan vételára szakértői becslés alapján kimondottan alacsony: „a Kormányrendelettel kijelölt, kisajátítás alapját képező fejlesztési cél megvalósítása érdekében a Vevő az Ingatlan teljes területét meg kívánja vásárolni nettó 43 759 752 Ft” áron. Vagyis négyzetméterenként nettó 444 forintot fizetnek a gazdának.

A SZERZŐDÉS SZERINT 19 EURÓ A NÉGYZETMÉTERÁR

A lap kiemelte, hogy Szeged és a BYD között létrejött szerződés szerint készült egy független, a “Felek által együttesen kijelölt nemzetközi értékbecslő cég által készített, a piaci szabványoknak megfelelő RICS Red Book szakértői vélemény, amely megerősíti, hogy a Vételár tisztességes piaci ár”. A 7-es pont szerint „Felek megállapodnak, hogy az I Ingatlan Vételár 19 EUR/m2 + ÁFA (azaz tizenkilenc EUR/m2 + ÁFA), ami az I Ingatlan várható teljes területe alapján számítva összesen 25.034.400,- EUR + ÁFA, azaz bruttó 31.793.688,- EUR”. Ez az ár, a 19 euró/m2+áfa (bruttó 24,13 euró) a másik két blokkra is vonatkozik. Az is kiderült, hogy:

  • Szeged önkormányzata nettó 22,8 millió eurót, mintegy 8,6 milliárd forintot fizetett több olyan ingatlanért, ami a Csányi Sándorhoz tartozó Pick Szeged Szalámigyár Zrt.-é volt korábban. A Picknek fizetett négyzetméterár nettó 8870 forint volt, nettó 22,8 euró.
  • A BYD-vel szerződött földár bruttó 24,13 euró, vagyis ennyit kap Szeged a földekért. 
  • A gazdáknak ellenben 563 forintos, vagyis csak 1,4 euró/m2 árat fizetnek.

Tehát, a lap szerint állítólag az átminősítés után a város ezeket a földeket 24,13 euróért adja tovább, vagyis 17-szer többért, mint ahogy vette. 

MEGSZÓLALT AZ ÖNKORMÁNYZAT

A fent is említett állításokra reagált most a szegedi önkormányzat. Szerkesztőségünknek küldött levelükben azt írták, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata határozottan cáfolja az Atlátszón ma megjelent információkat. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint Szeged városa az ipari fejlesztéshez szükséges munkálatok elvégzése után, a bekerülési értéken értékesíti az ipari park területét. Ezt azt jelenti, hogy Szeged városa

  • kivonja a művelés alól a területet, fizeti a földvédelmi járulékot, ami többe kerül, mint maga a föld,
  • lőszermentesíti a területet,
  • több ütemben régészeti feltárást végeztet, valamint
  • kivált egy magas feszültségű távvezetéket.

“Ezek a beruházások több milliárd forintba kerülnek. A fentiek költségét fedezi a BYD-tól kapott vételár” – állítja Nagy Sándor, aki azt is kihangsúlyozta: a Picktől korábban vásárolt terület árában benne volt egy ivóvízkút és egy termálkút, amit nem adott tovább az önkormányzat, azok Szeged tulajdonában maradtak, ez csökkentette a vételárat a BYD felé.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb