Smart SzegedVideo365

Predátor módjára vadásztunk a KöltözzMa grafitos SIP paneles tesztházában, de hőveszteséget sehol sem találtunk

SIP, vagyis “strukturált, szigetelt panel” (structured insulated panel) – ez az a kifejezés, ami az utóbbi időben egyre szélesebb körben ismert, legfőképpen a Szeged melletti székhelyű Költözzma csapatának köszönhetően. A deszki vállalkozás alapjáraton sem szereti elaprózni a dolgokat, olyannyira nem, hogy korábban egy látványos tüzeskedéssel mutatták be azt, hogy a magnézium-oxidos elemekből felhúzott házak teljesen ellenálnak a tűznek, de volt olyan is, amikor egy bő délelőtt alatt húztak fel három balatoni nyaralót, legutóbb pedig egy európai szinten is egyedülálló zöld projektbe vágtak bele.

A témában abszolút úttörőnek számító építőipari vállalkozás újfent bizonyítja, hogy a magnézium-oxidos SIP panelből épült házaik elképesztően strapabíróak. A helyszín Deszk, egy olyan kimondottan tesztelésre felépített ház, amellyel már kismillió teszt-szerű dolog történt korábban, rendre pozitív végkifejlettel. A tesztvonat következő állomása a grafitus-magnézium ház hővesztesége, magyarán az, hogy mennyire gyorsan és milyen mértékben hűl ki, vagy melegszik fel a ház.

TESZT INDUL, FÓKUSZBAN A SAROK- ÉS CSOMÓPONTOK

A tesztet Nádasdi Csaba ügyvezetővel végeztük el, aki közben folyamatosan ecsetelte a próbatétel miértjeit és hogyanjait. Mint mondta, a grafitos szigetelésnek köszönhetően egy speciális thermo-burok veszi körül a házat, ami oroszlánszerepet vállal abban, hogy az építmény – egy normál, hétköznapi szigetelésűvel ellentétben – akár 10 órával később hűljön egy fokot. A grafit minden szempontól a történet egyik leghangsúlyosabb eleme, ugyanis ahogyan Csaba is magyarázta nekünk, a külső részen is, a SIP-panelen belül, illetve alul is az említett anyag található, emiatt lehetséges az, hogy (spoiler alert):

abszolút hőveszteség-mentes az egész épület!

PREDÁTOR MÓDJÁRA VADÁSZTUK, HOGY HOL SZÖKIK A HŐ AZ ÉPÜLETBŐL, DE SEHOL SEM TALÁLTUNK ILYET

Mint ahogyan a videóban is látható, egy speciális mérőműszer segítségével teszteltük le a Költözzma grafitos SIP-panelből épült kecóját, a gép működését röviden és egyszerűen talán így lehetne elmagyarázni: minél egyenletesebb, narancssárgás színt látunk a kijelzőn, annál inkább megbizonyosodunk arról, hogy a hő nem szökik az épületből. Ez nem valami vágási trükk, a házban szinte mindenhol narancssárgán virított a szerkentyű, ellenpéldát csak mesterségesen tudtunk generálni: bejövetelünkkor ugyanis nyitva hagytuk a bejárati ajtót, majd lecsekkoltuk, hogy ott mit mutat a gép, egyből sötétkékre is váltott, ami azt szimbolizálja, hogy ott éppen jön be a hideg. Mint a következő-generációs építőipari cég ügyvezetője elmondta, ez teljesen normális, a probléma akkor lenne, ha ott csak egy szimpla fal lenne, ugyanis akkor egy óriási hőhíd keletkezne.

JOBBAN JÁRUNK, HA MGO SIP PANELES HÁZUNK VAN

Zárásként talán nem árulunk el nagy titkot akkor, ha azt mondjuk, hogy az MGO SIP-paneles házak a teljesen klasszikus, téglából épült házaknál sokkal jobban tartják meg a hőt. Amikor ez erre vonatkozó naív kérdésünket feltettük Nádasdi Csabának, mosolyogva csak ennyit mondott: mi 32-essel tudjuk azt, amit a tégla körülbelül 45-tel. Ez azt jelenti, hogy 13 cm-rel vékonyabb fallal érik el ugyanazt az eredményt, mint egy mezei, téglából készült épület, ami rengeteget számít a ház beépítésénél.

A teljes tesztet, videós formában itt mutatjuk:

A forradalmian új megoldásokkal dolgozó, tetőszerkezeteket és grafitos MgO SIP paneles gyorsházakat egyaránt építő vállalkozást IDE kattintva találod meg, az oldalukon egy profi kalkulátort is találsz, ahol építkezés előtt pontosan ki tudod számolni, mennyi az annyi.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb