Mindenmás

Napi pakk: eső, szél és 16 fok vár ma ránk Szegeden, a Victor Hugo utca lezárva, készülhetünk a garantált dugóra

Nem tágít a borongós időjárás Szegedről. Még ma is számíthatunk esőre és szélre, így jobban jársz, ha magadnál tartod az esernyőt. Beindult a nagyüzemi felújítás is a város számos pontján, így konkrétan kihívás átjutni a Belvárosi hídon, a Bakay Nándor utcán és a Retek utcán is. Vezessetek körültekintően, amíg folynak a munkálatok! Mutatjuk, mi minden vár ránk ma, itt a napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS A NEMZETI TÖRTÉNETI EMLÉKPARK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Andrea, Ilma, Aladár, Apolló, Hermina, Lambert, Uziel, Uzon, Uzor és Verner olvasónknak! Érdekességek mára:

  • ma van a Műemlékvédelmi világnap! Az ICOMOS civil szakmai szervezet, 1983 évi kezdeményezésére tartották meg először 1984-ben. Célja, hogy felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére.
  • 77 éve született James Woods amerikai színész. (Kapcsolat; A specialista; Volt egyszer egy Amerika…),
  • 75 éve pedig Buffó Rigó Sándor cigányprímás, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője.

Mindezek mellett pontosan 42 éve avatták fel Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkot, ahol a Feszty körkép látható. A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtéri néprajzi múzeum és skanzen. A legismertebb kiállított mű Feszty Árpád: A magyarok bejövetele című körképe. További nagyméretű körképek fotói, 22 magyar történelmi személyiséget megszemélyesítő viaszbáb, néprajzi kiállítás, erdészeti és vízügyi kiállítás, valamint egy nomád park is látható, ahol lovasbemutatókat is szoktak tartani.

FELHŐS ÉS ESŐS IDŐJÁRÁSUNK LESZ

Csütörtökön a gomolyfelhős időben számítanunk kell záporokra Szegeden, még az ég is megdörrenhet. Sokfelé élénk, erős lesz az északias szél. Hajnalban 5, napközben pedig 16 fok körül alakul majd a hőmérséklet a városunkban.

MUNKÁLATOK SZEGED SZERTE

Lezárták a Victor Hugo utcát Szegeden, így a napi challenge adott: próbálj meg nem idegrohamot kapni, ha beáll a Belvárosi híd véletlen. Sőt, a Bakay Nándor utcában is elkezdődött a munka, így azt is érdemes elkerülni. Mindezek mellett garanciális javításokat végeznek a Retek utcában Szegeden. A kivitelező tájékoztatása szerint a munkálatok április 25-ig elhúzódnak. A javítás közben több aknáról kiderült, hogy nem elég a fedlapot szintre emelni, cserélni kell a szűkítő gyűrűket is. A munkálatok alatt a tilosban parkoló autókat a közterület felügyelet munkatársai elszállítják a munkaterületről. A Bite Pál-Retek csomópontban továbbra is jelzőlámpás forgalomirányítás lesz, a Retek illetve Bihari utcában zsákutca van kialakítva, a balesetek megelőzése érdekében.

ÖRÖKBEFOGADJÁK A VADASPARK LEGIDŐSEBB ÁLLATÁT

Ma délelőtt 10.00 órakor a jövőre centenáriumát ünneplő Szegedi Egyetemi Énekkar örökbe fogadja a Vadaspark legidősebb állatát, az 50 éves sarkantyús teknőst. Az örökbefogadásról az oklevelet a kórusnak átadja a Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert. A szegedi egyetemi Tavasz rendezvénysorozat keretein belül továbbá lesz még ma:

  • 12.10-kor Vers délben – Verset mond: Dr. Patyi Zsófia egyetemi tanársegéd, oktatási főelőadó (SZTE Oktatási Igazgatóság)
  • 16.00-kor Németh József előadás a Bolyai teremben, Amikor a függvények segítenek II. címmel
  • 16.00-kor a JGYPK 3021-es termében műhelyfoglalkozást tartanak “Az ADHD tüneteinek megjelenése a beszédben és a viselkedésben” címmel
  • 17.00-kor Patyi Photography: Nekem PORTO címmel egy rendhagyó kiállításmegnyitóra, élménybeszámolóra és úticél-ajánlóra invitálnak minden érdeklődőt, aki szeretne belekóstolni Portóba. Az esemény a Kapca x Rézhárs Bisztróban lesz.
  • 17.00-kor – Temesi Ferenc és Bene Zoltán írók találkoznak Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban,
  • 19 órakor a Rektori Épület Dísztermében S. Dobos Márta hegedűművész és Klebniczki György zongoraművész hangversenye lesz
  • 19.00-kor a Kisszínházban pedig Gaetano Donizetti: A csengő/Rita – két egyfelvonásos vígoperája lesz magyar nyelven

Még több program ITT.

ADJUNK NEVET A LEGKISEBB VADASPARKI LAKÓNAK!

Tigi és Chippo, a két törpe víziló 2008-ban állt párba a Szegedi Vadasparkban, miután beléptek az európai fajmentő tenyészprogamjába. A program sikeréhez idén negyedszerre járul hozzá a pár: április 9-én látta meg a napvilágot Szeged legifjabb vízilova, akinek névötleteket is várnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb