Közélet

Joób Márton: “a koncepciós per ellenére kitartok ártatlanságom mellett, leírhatatlan megaláztatáson és szenvedésen mentünk keresztül”

“Bizonyára sokakhoz eljutott a hír, hogy néhány nappal ezelőtt bejelentettem indulásomat polgármester-jelöltként Szegeden” – így kezdte a csütörtöki közleményét Joób Márton, amelyben arra is kitért, hogy kitart ártatlansága mellett.

A képviselő közleményében kiemelte, hogy korábban élsportolóként volt ismert, kenusként három világbajnoki címmel és egy olimpiai hetedik helyezéssel gazdagította Szeged város hírnevét. Később viszont a nagy családja miatt kerültek a figyelem középpontjába: feleségével több, mint húsz éve élnek boldog házasságban, és nagy szeretetben nevelik tizenegy gyermeküket.

VÁDAT EMELTEK ELLENE

“2014-ben önkormányzati képviselővé választottak, majd 2019-ben újra bizalmat szavazott számomra a lakosság. Ezt követően Szeged város család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnoka lettem. 2020-ban váratlanul egy büntetőügy rázta meg családomat és környezetemet. A diktatúrákra jellemző hangnemben megfogalmazott ügyészi koncepció alapján vádat emeltek ellenem, bizonyára valakinek nagyon útban voltam. A média – kiszolgálva az igényeket – mindenféle ellenőrzés nélkül közölte rólam a valótlan állításokat. Mivel ez a hitelrontás meglehetősen megosztja a rólam alkotott képet, fontosnak tartom tisztázni az ezzel kapcsolatos, a sajtóban is megjelent információkat” – hangsúlyozta Joób Márton.

IGYEKEZTEK TALPRA ÁLLNI

“Úgy gondolom, minden választópolgárnak joga van tudni, miért és hogyan kerültem ebbe a helyzetbe, illetve úgy gondolom, nekem pedig jogom van tisztázni magam. Cégem és ügynökségem, a Műsorkalauz Kft. a vádirati időszakban 2013-2017 között szórólapok nyomdai, grafikai és terjesztési munkáit vállalta fel, majd a terjesztést továbbadta alvállalkozásba egy olyan cégnek, ahol a terjesztési munkát elvégezték, azaz a szóróanyagokat a lakosság postaládáiba juttatták. Megbízóm az Osztrák Posta leányvállalata (Feibra Kft.) volt, ami ekkor Magyarország legnagyobb piaci szereplője volt az ingyenes szórólapos piacon. Az általam ügynökségként felvállalt három megyére havonta több millió kiadvány kiterjesztésére kaptunk megbízást, melynek terjesztését nem a mi cégünk végezte, hanem az alvállalkozóm” – írja a képviselő, aki hozzátette, hogy:

“A Magyar Posta és az Osztrák Posta rivalizálásának köszönhetően az ingyenes szórólapos piac Magyarországon tönkrement, a vállalási árak harmadára estek le, így cégem folyószámla hitelét is egyre inkább ki kellett aknáznunk. 2017-ben cégünk elveszítette a megrendeléseit, így több tízmilliós kimerített folyószámlahitellel kellett magunk mögött hagyunk ezt a piacot. Kilenc gyermekkel a hátunk mögött, óriási erőfeszítések árán, új vállalkozásba kezdtünk, és igyekeztünk talpra állni.”

JÖTT AZ, AMIRE SENKI SEM SZÁMÍTOTT

Joób Márton ezek után így folytatta: “2020-ban, amikor már éppen kezdtünk kijönni az adósság-spirálból, jött az, amire senki sem számított. Tizenegyedik gyermekünk születése után néhány héttel letartóztattak, és fél évre börtönbe zártak. Az, hogy családom túlélte ezt az időszakot, egy csoda. A nyilvánosság előtt meghurcoltak, cégeim ellehetetlenültek, minden bevételi forrásunk elapadt. Hiába kérvényeztünk több ízben ügyészi meghallgatást, hiába kértünk bármit is, mindenre elutasítás volt a válasz. Úgy bántak velem, mint egy köztörvényes, a társadalomra nézve veszélyes bűnözővel. Teljesen abszurd módon 9 év letöltendő börtönt kért rám az Ügyészség, a legszigorúbb fegyház fokozatban, melyből semmilyen kedvezmény nem adható.”

SZERINTE KONCEPCIÓS PER ZAJLIK ELLENE

A képviselő szerint a “vád, mely az Ügyészség koncepcióját tükrözi, azt állítja, hogy az ügynökségem alvállalkozója – amely a terjesztést végezte – fiktív cég volt, mindent én irányítottam, és a szórólapterjesztők közvetlenül nekem dolgoztak, ezért az alvállalkozómtól befogadott 5 évnyi számlát fiktívnek minősítették, azt állítva, hogy 271 millió forint adót elcsaltunk. Ez a tényekkel teljes mértékben szemben áll” – emelte ki a közleményben, majd kihangsúlyozta: “határozottan állítom, hogy egy koncepciós eljárás zajlik velem szemben.”

VISSZAUTASÍTJA A VÁDAKAT

“A leghatározottabban utasítom vissza az Ügyészség vádjait, és kijelentem, hogy az alvállalkozóm nem volt fiktív cég, és nem én irányítottam az alvállalkozó céget. Jogosan és hitelesen állítottuk be a könyvelésünkbe az alvállalkozó cégtől befogadott számlákat, mivel azok mögött valós teljesítések voltak. A legjobb tudásom szerint vezettem cégeimet. Lehet, hogy követtem el hibákat, mivel egy ekkora család mellett, Szeged városi tanácsnoki feladataim mellett, egyetemi tanulmányaim és számos más feladatom mellett nehéz volt teljes körű figyelmet fordítani a cégeimre is. De nem vagyok bűnöző, és soha nem volt célom a magyar költségvetésnek bármiféle kárt okozni” – emelte ki, és hozzátette, hogy számos NAV vizsgálat történt a cégeinél, ahol mindig mindent rendben találtak. “Álláspontom szerint a Szegedi Törvényszéken is megcáfoltam a vádirat főbb állításait, és a következő időszakban is kiállok az igazam és ártatlanságom mellett, mivel a vádirat egy óriási csúsztatásra épül, és – úgy gondolom – egyetlen célja van, hogy engem a közéletből eltávolítsanak. “

KARAKTERGYILKOSSÁG

“Botka László, Szeged város polgármestere pedig ügyemet kihasználva, folyamatos karaktergyilkosságot folytat velem szemben, és igyekszik valótlan állításokat megfogalmazva lejáratni engem a nyilvánosság előtt, azért, mert bizonyos ügyekben kiálltam vele szemben a szegedi lakosság érdekeiért. Bízom a független magyar Bíróságban, amely hitem szerint meg fogja állapítani valódi felelősségemet és ártatlanságomat ebben az ügyben. Sajnálatos módon, az Ügyészség a mai napig nem foglalkozott a valódi felelősökkel, akiknek ott kellene állni a bíróság előtt. Ezzel szemben engem és munkatársaimat, a tisztességes embereket hurcolják meg, milliárdos bűncselekmények fedezése érdekében” – írja Joób Márton.

TISZTA LELKIISMERETTEL INDUL

A politikus úgy véli, hogy leírhatatlan megaláztatáson és szenvedésen mentek mindannyian keresztül a családjaikkal együtt, olyanon, amelyet egyikőjük sem érdemelt volna meg. “Ha valami miatt rosszul érzem magam, az az, hogy miattam a munkatársaim is belekeveredtek ebbe a szörnyűségbe. Egyébiránt tiszta lelkiismerettel indulok a választásokon, és dolgozom továbbra is a szegediekért, ahogyan eddig is tettem” – hangsúlyozta Joób Márton.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb