Közélet

„Nem kell dolgoznod” – kiderült, hogyan küldte el Chovanecz Katát a Fidesz, előkerült egy hangfelvétel

„El fogom nekik mondani, hogy ezt a döntést hoztam (…), bármiben tudok segíteni a jövőben, tudod, hogy számíthatsz rám, de engedjük el ezt a politikai szerepvállalást” – ezekkel a szavakkal közölte egy hangfelvétel szerint Maróti Gábor, a helyi és országos Fidesz háttérembere tavaly ősszel az önkormányzati képviselővel, Chovanecz Katával, hogy nem indulhat a 2024-es választásokon, tudta meg az Átlátszó.

„Én baromira kedvellek téged. Nagyon-nagyon. Te több munkát végeztél el így felénk, vagy a politikai családunknak, mint a frakcióvezetőnk és az ő társai. De az a helyzet, hogy van egy olyan bizalmi kérdés, amit ti átéltetek, amin én nem szeretnék ezen gondolkodni. Tehát ha megengeded, akkor én megköszönöm, ha bármiben tudok segíteni” – a tavaly októberben rögzített hangfelvétel szerint Maróti Gábor így jelezte Chovanecz Katának, hogy véget ért képviselőtestületi munkája. A beszélgetés a lap ismeretei szerint nyugodtan zajlott, sem kiabálás, sem fenyegetőzés nem hallható rajta.

ÚJONCKÉNT MUTATKOZOTT BE CHOVANECZ KATA

Az Átlátszó emlékeztet, hogy Chovanecz Kata 2019-ben, újoncként jutott be listáról a szegedi közgyűlésbe. Előtte egy sokakat megkárosító, azóta elítélt csaló leleplezésén dolgozott, akinek maga is áldozata volt. A Fidesz-KDNP képviselőjeként számtalan ügyet felkarolt. Az egyik ilyen a szegedi lakásrendelet átalakítása volt. Az ügy azután jutott el a Kúriáig, miután a képviselő kérését, a kormányhivatal döntését a Botka László vezette önkormányzat nem hajtotta végre.

EGYFAJTA HÁZMESTERKÉNT MŰKÖDÖTT

A lap azt is írja, hogy Chovanecz egyfajta házmesterként működött, ha a lakókról volt szó. Szembeszállt a város ingatlankezelő cégével, az IKV-val is, állítása szerint mindig a lakosok érdekeiben. Elérte, hogy több díj csökkenjen. Az elmúlt években például csökkent a bérlők vízdíja, a külön szolgáltatások díja, emellett már nem kell a bérlőknek közjegyzői díjat fizetni a lakásba költözés előtt és térítési díj sem kérhető tőlük. Felszólalt a hibás kivitelezésekkel szemben, amit olykor garanciális javítás követett, és a gyermekétkeztetésben is elért módosításokat.

Az elmúlt 5 évben az egyik, ha nem a legaktívabb szegedi kormánypárti politikus volt az ellenzéki többségű közgyűlésben.

“NEM KELL DOLGOZNOD”

Az Átlátszónak bemutatott hangfelvételen Maróti elismerte Chovanecz munkásságát, de szerinte a képviselőnő átlépett bizonyos határokat. A hangfelvételből nem derül ki, mit. Csak találgatni lehet.

„Jó, de akkor ezt várják csak, hogy én is tudjam, akkor ez azt jelenti, hogy most már nem kell dolgozzak, mert a 11-es körzetet nem kell vigyem?” – kérdezi Chovanecz a felvételen, amire Maróti azt mondja, „nem kell dolgoznod”. A képviselőnő nem indulhat kormánypárti színekben a 11-es körzetben.

Lemondásáról akkor még nem volt szó, az csak április 19-én történt meg. A lap forrásai szerint szerint a Fideszben többen is nemtetszésüket fejezték ki, amikor kiderült a tagság előtt, hogy a legdolgosabb képviselőt félreállították. De ez nem hatotta meg a pártvezetést.

JOÓB MÁRTON MELLETT INDUL KATA

Az, hogy Chovanecz már nem alelnök, de még csak nem is Fidesz-tag, egy különös sajtótájékoztatón derült ki április végén. Chovanecz ugyanis Joób Mártonnal indul egy csapatban.

A MAI NAPIG NEM KAPOTT TÁJÉKOZTATÁST

Keresték a Fideszt emailben, viszont nem válaszoltak az Átlátszó kérdéseire. Chovanecz Kata azt írta a lapnak, hogy „Megküldött kérdéseivel kapcsolatban kérem keresse a Fidesz helyi szervezetének elnökét, Rádi Ferízt, ugyanis a személyemet érintő, tavaly meghozott döntés előzményeiről, valamint annak okáról mai napig tájékoztatást nem kaptam. 2024. április 19-én köztem és a Fidesz között az együttműködés véget ért, alelnöki tisztségemről lemondtam, tagsági jogviszonyomat megszüntettem. Június 9-én az önkormányzati választáson független jelöltként indulok, mert hiszem, hogy a szakmai munkára, valamint a szegedi lakosok képviseletére a jövőben is szükség lesz.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb