Kikapcs

A Deja Vu indulása óta nem történt még ilyen: nem lép fel a fesztivál saját “házi zenekara” – Lányi Lala elárulta, miért

„Történjen bármi, nincs Deja Vu Fesztivál Kozmix nélkül“ – szögezte le beszélgetésünk elején Lányi Lala, a zenekar hódmezővásárhelyi frontembere. A rajongók bánatára azonban az idén mégis így lesz. A hétvégi zenei időutazáson nem lesz a Kozmix a házban, a rendezvény megalapítása óta ugyanis először fordul elő, hogy a Deja Vu “házi zenekara” nélkül csapunk bele a csütörtökön induló, a sorban a tizenegyedik Deja Vu Fesztiválba. Arról, hogy mi az ikonikus együttes távollétének oka, Lányi Lalával beszélgettünk.

ELŐSZÖR ÚGY VOLT, IDÉN IS JÖNNEK A DEJA VU-RE, AZTÁN KÉTSZER IS MEGFORDULT VELÜK A VILÁG

Lányi Lala elmondta, az idei év is még úgy indult, hogy jó szokás szerint a Deja Vu Fesztiválon robbantják be a fesztivál időszak motorját Szegeden. Fel is kérték őket a fellépésre, ám közben máshogy alalkult. Mint emlékezhettek rá, május elsején az újszegedi Ligetben a Majális záró koncertjeként tombolhattunk egy nagyot a Kozmixra. Mint Lányi Lala elárulta, a Deja Vu Fesztivál szervezőinél ez összeférhetetlenségnek bizonyult, hogy az együttes nagyjából másfél hónappal a fesztivál előtt adjon a városban egy ingyenes koncertet. „ Én úriemberként ilyenkor az idő közelsége miatt mindig megkérdezem, hogy probléma-e, hogy van Szegeden egy másik koncertünk is. Először azt mondták, hogy nem gond, pár nappal később azonban meggondolták magukat. Azt mondták, lehet, mégsem annyira jó ötlet, mert az ingyenes koncert után egy belépős bulit hirdetni nem biztos hogy szerencsés. Ez egyébként szerintem érthető is, pont ezért hívtam fel a figyelmüket a dologra“ – árulta el Lányi Lala.

NAGYOBB, TARTALMASABB TALÁLKOZÁSOKAT SZERETNÉNEK KÖZÖNSÉGÜKKEL

A Kozmix ftrontembere hozzátette, gyakorlatilag ott el is engedték a történetet, mert a május elsejei koncertet mindenképp meg akarták tartani. „A kiemelt magyar nagyvárosokban, -és itt nagyon az élen van Szeged-, szeretnénk, ha nagyobb, tartalmasabb találkozásaink lennének a közönséggel. Egy önálló koncert pedig mindig többet tud nyújtani, mint egy fesztivál, ahol háromnegyed órát játszol, a Ligetben azért bőven a dupláját tudtuk játszani, még két áramszünettel is“ – avatott be bennünket a részletekbe Lányi Lala.

A FESZTIVÁL SZERVEZŐI PÁR NAPPAL EZELŐTT MÉGIS MEGGONDOLTÁK MAGUKAT

Pár nappal ezelőtt mégis megkeresték az együttest a Deja Vu Fesztivál szervezői, mint mondták, átgondolták a dolgot, s még így is nagyon szeretnék, ha ott lenne a Kozmix főműsor időben szombat este, fél tízkor. „Ezzel azonban már elkéstek sajnos, hiszen szombat este két koncertünk is lesz, Szolnokon és Jászberényben. Mindent megpróbáltam, de egész egyszerűen nem volt már lehetőségünk rá, hogy a szombat estébe beleférjen még egy szegedi fellépés“ – tudtuk meg az énekestől. „Megmondom őszintén, hogy hirtelen megdobbant a szívem, hogy mégis ott lehetünk a Deja Vu-n, de sajnos azt kellett mondjuk, hogy nem tudjuk megoldani mégsem. Fura volt ez, mert mindkettő fél akarta, hogy ott legyünk. Amint látszik, az utolsó pillanatban az ő szívük is megdobbant, hogy valahogy mégis kell, hogy ott legyen a Kozmix, aminek nagyon megörültem és jó érzéssel töltött el“ – mondta el. Hozzátette, rengeteg rajongói visszajelzést is kaptak mostanában ezzel kapcsolatosan, hogy szinte meg vannak rökönyödve a zenekar kedvelői, hogy nem láthatják őket a Deja Vu színpadán.

MINT MINDEN, BIZONYÁRA EZ IS JÓ OKKAL TÖRTÉNT

„Jó szándék ide, vagy oda, részünkről és a szervezői oldalról is, ez ebben a pillanatban már nem összehozható. Úgyhogy én azt gondolom, hogy ennek, mint mindennek, biztos oka van. Mégpedig az, hogy jövőre harminc évesek leszünk, és ez azért történt így, hogy kicsit kiéhezzünk egymásra a szegedi közönséggel és igazán hiányozzunk egymásnak. Ezek után jövőre mindent felülírva, akkora bulival térhetünk vissza Szegedre és a Deja Vu-re, ami egy igazi harminc éves jubileumhoz méltó“ – árulta el az énekes.

A Kozmix és a Deja Vu Fesztivál sorsa egyébként ott fonódott össze, amikor a 2013-as induláskor, az akkori headliner Gigi ‘D Agostino a hangosítás rossz minőségére hivatkozva – egy masszív celebhiszti keretein belül – leviharzott a színpadról. Lányi Laláék villámgyorsan színpadra pattantak és megmentették a show-t, de úgy, hogy azóta egyszerűen nincs Deja Vu Fesztivál a Kozmix nélkül. Egészen mostanáig.

SZEGED ÉS A SZEGEDI KÖZÖNSÉG KÜLÖNLEGES HELYET FOGLAL EL A KOZMIX SZÍVÉBEN

Lányi Lala azt is elmondta, lélekben azért itt lesz az újszegedi Partfürdőn a fesztiválozókkal. Számára minden egyes Deja Vu koncert különleges volt, mindig óriási izgalommal jött a szegedi közönségnek játszani. „Az egyik legemlékezetesebb koncertünk a tavaly előtti volt, amikor a megérkezésünket követően még nagyban ment a munka az öltözőben, a vizuállal és hasonlókkal dolgoztam. Abban a koncert előtti három órában olyan stresszes voltam, hogy még a beszédhangom is elment, mire a színpadra léptem. Körülbelül három perc alatt visszajött, de ez volt életem egyik legnehezebb Deja Vu élménye. Ez az édes teher. Mindig nagyon szeretnénk megfelelni a közönségnek, különösen, ha Szegeden játszunk nagy elvárásokat támasztunk magunk elé. Ez például tavaly nagyon jól sikerült, ahol nem a látvány vitte a show-t, hanem csak mi voltunk és a közönség, és óriási bulit csináltunk. Szerintem életünk egyik legjobb bulija volt Szegeden. A város különleges helyet foglal el a szívünkben, ide mindig olyan, mintha a bizonyítványunkat hoznánk haza aláírásért. Nem szeretnénk csalódást okozni sehol, de Szegeden különösen nem“ – zárta gondolatait Lányi Lala.

Ilyen volt a Kozmix koncertje tavaly a Deja Vu Fesztiválon:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb