Kikapcs

Gigantikus denevérek repkednek a Temető utcai fűtőmű falán: ismét nagyot alkotott a Mondolo és a SZETÁV (galériával)

Gigantikus denevérek repkednek mostantól Szegeden, a Temető utcában található SZETÁV Észak 1/B fűtőmű falán. A különleges falfestmény a Városmetamorfózis természetvédelmi street art program soron következő akciójának eredménye, melyben a SZETÁV Kft. és a Mondolo Egyesület közös erővel kívánja felhívni a figyelmet a hazai, azon belül a városban élő denevérekre. Az óriásfalfestmény átadóján Dr. Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Károly, az Északi városrész önkormányzati képviselője, valamint Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület alapítótagja vett részt péntek délután.

SZEGEDI MŰVÉSZEK ALKOTÁSAI A GIGANTIKUS DENEVÉREK

A Vedres utcai sünök, a felsővárosi fecskék, a Rókusi körúti tiszavirág, a tarjáni harkályok, valamint a Vág utcai méhecskék után mostantól gigantikus denevérek repkednek a Temető utcában található SZETÁV Észak 1/B fűtőmű falán. A természetvédelmi célú street art projekt szellemi atyja és szakmai lebonyolítója Ézsiás Tamás, okleveles földtudományi kutató, a Mondolo Egyesület munkatársa volt. A street art festmény életre hívásáért pedig két szegedi művész, Marton Ákos és Vinkó Leó felelt. 

NEM CSAK DÍSZITIK VÁROSUNKAT, DE FEL IS HÍVJÁK A FIGYELMET EZEKRE AZ ÁLLATOKRA

Mint az átadón Kóbor Balázs elmondta, a Szegedi Távfűtő Kft. életében mindig kiemelt szerep jutott annak, hogy lehetőségeikhez mérten az épített környezetet szebbé tegyék városunkban. A fűtőműveket díszítő óriásfestmények azt a missziót szolgálják, hogy felhívják általuk a szegediek figyelmét arra, hogy itt a városban sok-sok kis élőlény él közöttünk, mint a sünik, fecskék, méhecskék, vagy éppen a mostani gigantikus falfestményen látható denevérek. Szegeden a városon belül is több denevérfaj él, melyek mindegyike védett állat.

MESTERSÉGES ODÚKAT IS KIHELYEZTEK A DENEVÉREKNEK

A Városmetamorfózis lényege éppen ezért nem merül ki abban, hogy díszítsék városunkat, hanem felhívás is egyben ezekre az állatokra, mindig párosul valamilyen természetvédelmi aktivitással is. Így a fecskék esetében épített fecskefészkeket helyeztek ki, a sünök számára süngarázsokat hoztak létre, a denevérek számára pedig hét darab mesterséges odút készítettek a Temető utcai fűtőmű környékén.

SZABDAIDŐS FUNKCIÓKAT IS ELLÁT MAJD A FŰTŐMŰ KÖRNYEZŐ TERÜLETE

Tóth Károly elmondta, nagy öröm, hogy egy hatalmas kulturális értékkel gazdagodott Szeged. Ráadásul a Temető utcai a legnagyobb felületű fűtőmű, ahová a denevérek kerültek, így igazán impozáns látványt nyújt az arra sétálóknak. Ahogy a képviselő beszámolt róla, a környező területtel is nagy terveik vannak, szabadidős és tömegsport funkciókat szeretnének itt a jövőben kialakítani. A tervek már el is készültek az Északi városrész rekonstrukciójára, az uniós forrásokra várnak hozzá jelenleg. Így a denevérek a jövőben egyre több idelátogatónak nyújtanak majd esztétikai élményt.

INFORMÁCIÓS TÁBLÁT IS KIHELYEZTEK

Mint Ézsiás Tamás hozzátette, céljuk az ismeretterjesztés volt, hogy a szegediek még jobban megismerkedhessenek a denevérekkel. Ehhez a fűtőmű oldalán egy információs táblát is kihelyeztek, sok-sok hasznos tudnivalóval ezekről az állatokról. Sőt, a táblán szereplő QR-kódok segítségével még több hasznos tartalmakhoz juthatnak hozzá az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb