Zöld arany a szegedi piacokon: ezt a tavaszi kincset most vétek lenne kihagynod!

A tavasz beköszöntével Szeged piacain újra felbukkan a friss spenót, amely nemcsak Popeye kedvence, hanem a tavaszi méregtelenítés egyik legjobb eszköze is. Tudtad, hogy ez a zöldség Perzsiából származik, és már a középkorban is „zöld aranyként” tartották számon? Cikkünkben bemutatjuk a spenót történetét, egészségügyi előnyeit, konyhai felhasználását, és azt is, hol találhatod meg a legfrissebb termést Szegeden.
Ahogy a tavasz beköszöntött, Szeged piacai újra megteltek friss, helyi zöldségekkel, köztük a spenóttal, amely május-június fordulóján bőségesen elérhető lesz. Ez a tápanyagban gazdag zöldség amellett, hogy rendkívül egészséges, sokoldalúan felhasználható a konyhában is.
A spenót története egészen Perzsiáig nyúlik vissza, ahonnan arab közvetítéssel került Európába. A középkorban „zöld aranyként” tartották számon, és már a 16. századtól termesztik Magyarországon, főként tavaszi vetésre.
Egészségügyi szempontból a spenót igazi szuperélelmiszer: gazdag A-, C-, E-, K-vitaminban, folsavban, vasban és magnéziumban. Lutein és zeaxantin tartalma védi a retinát, míg magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott. Antioxidánsai segítenek az immunrendszer erősítésében, bár fontos megjegyezni, hogy az oxálsav gátolhatja a vas teljes felszívódását.
A konyhában a spenót sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle zöldturmixot, salátát (például epres-spenótosat), fokhagymás spenótfőzeléket tükörtojással, spenótos rétest, lasagnét vagy pestót. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert pár perc után elveszíti ízét és színét.