Mindenmás

Eltűnik a piacokról, mire észbe kapnál – most szerezd be a nyár egyik legegészségesebb kincsét!

Augusztus a padlizsán aranykora! A lila szuperzöldség nemcsak finom és sokoldalú, de tele van rosttal, antioxidánsokkal, segíti az emésztést, csökkentheti a koleszterinszintet, ráadásul diétás is. Mégis sokan kihagyják a szezonját – te ne kövesd el ezt a hibát! Mutatunk egy gyors, ínycsiklandó receptet, amitől tuti megszereted, ha eddig nem rajongtál érte. Ne maradj le róla, mert október után már csak sóvároghatsz utána!

Hazánkban a padlizsán június végétől október elejéig terem, a főszezonja viszont júliustól szeptemberig tart. A meleg, napos hónapokat kedveli, ezért augusztus a legideálisabb időszak a friss, hazai padlizsán beszerzésére – megtalálod piacokon, kistermelők standjain és házi kertekben is bőségben. Tehát most van itt az ideje, hogy bőségesen élvezd!

A padlizsán alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató – tökéletes választás, ha figyelsz a súlyodra. Magas rosttartalma segítséget nyújt az emésztésnek, miközben gazdag antioxidánsokban – a nasunin nevű vegyület adja azt a lila színt, ami a sejtek védelmét támogatja. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és jót tesz a szív- és érrendszernek, miközben magas víztartalma nyári hidratáláshoz is remek társ.

Tudtad? A padlizsánt Európában egykor mérgezőnek tartották, sokáig csak dísznövényként termesztették. Csak a 18. századi átalakulással vált ismertté és kedveltté ételként – ma már a mediterrán és balkáni konyhák egyik alapköve.

Most, hogy tudjuk, miért érdemes padlizsánt fogyasztani, jöjjön egy pofonegyszerű, de annál finomabb és egészségesebb recept, amit garantáltan imádni fogsz! A recepthez csupán egy nagyobb padlizsánra, egy kevés sóra, borsra, olívaolajra, két gerezd fokhagymára, két deciliter tejfölre és – ha szeretnéd – friss, apróra vágott petrezselyemre lesz szükséged. A padlizsánt karikázd fel körülbelül egy centiméter vastagságú szeletekre, sózd be, majd hagyd állni 10–15 percig, hogy levet eresszen. Ezután itasd le a felszínét, locsold meg olívaolajjal, és grillezd meg mindkét oldalát. Közben keverd össze a tejfölt a zúzott fokhagymával és egy kevés sóval. Tálaláskor kanalazz a fokhagymás tejfölből a grillezett padlizsánszeletekre, majd szórd meg friss petrezselyemmel. Köretként, húsmentes főételként vagy akár szendvicsbetétként is kiváló választás!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb