Közélet

Hamarosan nálunk is jöhet az FFP2-es maszk? Egyre több ország hozza be a szigorítást

A fokozódó járványveszély és az új mutációk miatt Ausztriában az átlagos textilmaszkot már órákon belül profi maszkra kell cserélni, Bajorországban pedig már hétfő óta kötelező az FFP2 maszk a boltokban és utazáskor. Németország is fontolgat, de Franciországban és Nagy-Britanniában is szóbakerült a maszk téma – írja az index.hu.

Sebastian Kurz kancellár múlt vasárnap jelentette be, hogy a koronavírus-mutációk gyors terjedése miatt Ausztriában jövő hétfőtől kötelező lesz az egyszer használatos, FFP2 típusú maszk viselete az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az osztrák kormány ígéretet tett, hogy a maszkokat kedvezményesen lehet majd megvásárolni, a rászorulók pedig ingyen kapják meg. Bajorországban már hétfő óta kötelező az FFP2 maszk a boltokban és utazáskor. A délnémet tartományban kivételt élveznek a buszvezetők, a jegyellenőrök és a 15 évnél fiatalabbak.

NÉMETORSZÁG IS FONTOLGAT

Az osztrák és bajor intézkedés után a Németország is fontolgatja, hogy az egész országban kötelezővé teszi az FFP2-es masz használatát, mivel az képes a kisebb méretű, vírusokat tartalmazó aeroszolcseppeket is kiszűri, ezáltal 94 százalékos védettséget nyújt a fertőzés ellen. A német kormány még decemberben küldött FFP2-maszk-utalványokat annak a 31 millió állampolgárnak, aki 60 évnél idősebb, és akinek rosszindulatú daganatos megbetegedés van a kórtörténetében. Ők január végéig fejenként 15 maszkra jogosultak. A német gyógyszerész-szakszervezet szóvivője azt mondta, hogy ez a mennyiség eddig nem okozott problémát a gyógyszertáraknak, de ha az igények megnőnek, 80 millió darab maszk beszerzése már más nagyságrendű kihívás, ezért annak nem megjósolható az eredménye. 

Fotó: Thomas Kienzle / AFP

FRANCIORSZÁGBAN ÉS NAGY-BRITANNIÁBAN IS SZÓBA KERÜLT A TÉMA

A héten Franciaországban és Nagy-Britanniában is előkerült a maszkok témája. Brit szakemberek is az új, gyorsabban terjedő Covid–19-variáns miatt javasolják a nagyobb szűrőképességgel rendelkező maszkokat abban az esetben, ha nincs lehetőség távolságtartásra. A francia szakértők szerint sem elég az átlagos textilmaszkok hatékonysága az új, gyorsabban terjedő koronavírus-változatokkal szemben. A The Guardiannek nyilatkozó Jonas Schmidt-Chanasit német virológus szerint a professzionálisabb maszkok használata elvben üdvözlendő, de ha nem illeszkedik megfelelően az archoz, és a viselője a maszk és az arc közötti résen keresztül veszi a levegőt, használata jóformán semmit sem ér. A professzor szerint a tömegközlekedésben nem is kellene kötelezővé tenni a használatát, ugyanis a járműveken jó szellőztetés mellett az felesleges, ráadásul az FFP2 maszk viselése hosszú utazás alatt nem is ajánlott, mert 75 perc használat után 30 perc szünetet kell tartani.

Fotó: Szabó Dávid

Mindenesetre, ha igaz, hogy a magyar kormány járványügyi intézkedései az osztrák mintát követik, akkor elképzelhető, hogy rövidesen itthon is kötelező lesz az FFP2 maszk használata.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb