Közélet

Mi lesz veletek, korlátozások? Kormányinfó, live stream a Szeged365.hu-n (frissítve)

A kormány szerdán tárgyalt a járvány miatti, papírforma szerint február 1-ig tartó, de várhatóan valamilyen formában meghosszabbodó korlátozásokról. Indul az idei harmadik Kormányinfó, amely izgalmas és minden szegedi életét befolyásoló bejelentéseket hozhat. Tarts velünk, a 11-kor rajtoló élő stream-et mi is átvesszük!

SZERDÁN ÜLT LE A KORMÁNY

“A kormány a mai ülésén vizsgálja a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedések fenntartását” – nyilatkozta Müller Cecília újságírói kérdésre az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos egyszerre mondott bíztatót és lehangolót: szeretnének mielőbb nyitni és a korlátozásokat a lehető legszélesebb körben enyhíteni, ehhez azonban jelentős vakcinamennyiségre van szükség.

A CSÜTÖRTÖKI SZÁMOK NEM TÚL BÍZTATÓAK

Az elmúlt hetek bíztató tendenciái után úgy fest, ismét felfelé tartanak a napi koronavírus-számok. 86 új esetet regisztráltak Szegeden és környékén, 1569-et az országban, az előző 24 órában közel száz áldozatot követelt a járvány.

11:00, elindult a Kormányinfó, innentől kezdve cikkünk folyamatosan frissül.

MÁRCIUS 1-IG MARAD MINDEN

Március1-ig biztosan nem lesz enyhítés – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón. “A novemberben meghozott intézkedések megfékezték a járványt, bármilyen enyhítés viszont újabb járványhullámhoz vezetne” – mondta a miniszter, aki szerint indokolt a jelenlegi szabályok fenntartása.

FEBRUÁR KÖZEPÉN TÁRGYALNAK ÚJRA A KORLÁTOZÁSOKRÓL

Magyarországon mintegy 100 ezer ember lehet fertőzött. Ha ez a szám csökken, vagy megfelelő számban áll majd rendelkezésre vakcina, akkor lehet dönteni a szabályok enyhítéséről – fejtette ki Gulyás Gergely.

KEVÉS A VAKCINA

Kevés az unióból érkező vakcina, emiatt más utakra is szükség van. Három olyan oltóanyaggal már oltanak, amelyből vásárolni próbált a kormány. Ezek közül az orosz vakcinára már szerződést is kötöttek. Úgy döntöttek, hogy minden olyan vakcinát, amellyel a világon már több mint egymillió embert beoltottak és engedélyezték, azt behozzák.

ELŐSZÖR A VENDÉGLÁTÓHELYEKET FOGJÁK KINYITNI

“Először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni” – mondta Gulyás Gergely, aki újságírói kérdésre hozzá tette, elképzelhető, hogy a nyitás első fázisában az ősszel használt, maszkban beülős verzió is megoldás lehet az éttermek-kávézók számára.

A gazdaság mentése érdekében…

  • …emelik a közfoglalkoztatási bért
  • …45 milliárdot biztosítanak a falvakban működő kisboltoknak. Egyedi pályázati rendszerben lehet erre támogatást kérni.

AZ OROSZOK MÁR A SPÁJZBAN VANNAK

Háromszázer embernek elegendő orosz vakcina jön február végéig, ezt követően további hétszázezernek elegendő – jelentette ki Gulyás Gergely. Az orosz vakcina ma az egyik legjobb vakcina, Nyugat-Európában is érdeklődnek iránta és hamarosan az egész Európai Unióban is megtörténhet az engedélyezése – tette hozzá. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb