Közélet

Harmadik hullám? Tudunk durvábbat: az évszázad legsúlyosabb influenzajárványa jöhet

Bár Müller Cecília és az operatív törzs még a harmadik hullámmal van elfoglalva, a brit kollégáit egy újabb (egészen pontosan, régi-új) rém foglalkoztatja. Szerintük a világszerte egy éve bevezetett korlátozó intézkedések miatt drámaian megugorhat, és télen az évszázad során eddig nem tapasztalt mértékben fertőzhet az influenza. John Edmunds, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora szerint az idei télen gyakorlatilag elmaradt a járvány – írja a Telegraph nevű brit hírportálra hivatkozva a 24.hu és az Index

MOST TÉLEN GYAKORLATILAG KIHAGYTUK AZ INFLUENZÁT

„Ha fogadni lehetne rá, akkor arra tennék, hogy a következő télen súlyos járvány jön, feltételezve, hogy a korlátozások addigra teljesen feloldódnak. Ezen a télen gyakorlatilag kihagytuk az influenzát, ezért az immunitás szintje alacsonyabb, mint máskor” – nyilatkozta John Edmunds professzor, a brit kormány tudományos tanácsadói bizottságának tagja, aki szerint éppen ezért elképzelhető, hogy a következő influenzajárvány „szezonon kívül”, még az ősszel elkezdődik.

CSÖKKENT A NYÁJIMMUNITÁS A SZEZONÁLIS INFLUENZÁVAL SZEMBEN

A szakértők szerint a közösségi távolságtartás miatt az általában szezonális jellegű járvánnyal szemben csökkent a nyájimmunitás.

Dr. John McCauley, a Francis Crick Intézet Influenzaközpontjának igazgatója példátlannak nevezte a jelenlegi helyzetet: „Nem hiszem, hogy az elmúlt több mint száz évben előfordult volna, hogy ilyen kevés influenzavírus keringett.” Szerinte ez nem csupán az alacsonyabb influenza-immunitás miatt jelent problémát, de megnehezíti annak meghatározását is, hogy a következő influenzaoltásoknak a vírus mely törzsei ellen kell védelmet nyújtaniuk. „Mivel huszadannyi mintát tudunk csak vizsgálni, nem igazán tudjuk, hogy ezek mennyire reprezentatívak” – mondta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb