Közélet

Megszólalt az önkormányzat: zárva maradnak a szegedi sport – és kulturális intézmények

Mint hétfő este megírtuk, a kormány összesen 44 milliárd forintos rezsitámogatást ad a 10 ezer lakos feletti városoknak, közülük Szeged kapja a harmadik legnagyobb összeget, egészen pontosan 1.299.504.290 forintot. A bejelentést követően felmerült a kérdés, hogy mi lesz a korábban bezárt városi sport – és kulturális intézmények sorsa, mivel december 19-én a Városi Sportcsarnok, a Tiszavirág Sportuszoda és az Anna Fürdő, január elsején pedig a Szegedi Nemzeti Színház, a Móra Ferenc Múzeum és többek között a Belvárosi Mozi is behajtotta kapuit. A válaszra kedd délutánig kellett várni, röviden az, hogy semmi, marad minden zárva.

HÉTFŐ ESTE JÖTT A BEJELENTÉS: KÖZEL 1.3 MILLIÁRDOS REZSITÁMOGATÁST KAPOTT A KORMÁNYTÓL SZEGED

A kormány honlapjára tegnap este felkerült egy dokumentum, amely azt tartalmazza, melyik település, mekkora összeget kapott. Csongrád-Csanád vármegyében 

  • Szeged kapta a legmagasabb összeget, 1.299.504.290 forintot, 
  • Csongrád a második, 299.786.182, 
  • Szentes a harmadik, 279.776.484,
  • Makó pedig a negyedik, 150.021.811 forintos támogatással.

Országos szinten Debrecennek jutott (3,18 milliárd forint) a legtöbb pénz, Nyíregyháza a második (1,76 milliárd forint), Szeged pedig a harmadik, a fenti összeggel. Meglepően keveset kapott az egyébként fideszes Győr és Székesfehérvár, nekik 254, illetve 237 millió forinttal kell beérniük, a szomszédos Hódmezővásárhely és néhány fővárosi kerület azonban egy petákot sem kapott.

A tételeket az alábbi cikkünkben részleteztük:

ZÁRVA MARADNAK A SZEGEDI INTÉZMÉNYEK

A hétfő esti bejelentést nem követte vastaps a szegedi városházán, a kedden kiküldött közleményükben azt írták, hogy

a hozzájárulás nem változtat a szegedi sport – és kulturális intézmények nyitva tartásán.

A közlemény arra hivatkozik, hogy tavaly intézkedési tervet készítettek arra, hogy csökkentsenek a város energiafelhasználásán, melynek része volt az intézmények bezárása is. Mivel szerintük a kormány a hozzájárulását a leadott tervek alapján adta ki, ezért a Botka-kabinet úgy értelmezi a dolgot, hogy “az intézményeknek zárva kell maradniuk”.

A városházi sajtóközlemény többek között azt is írta,

  • hogy a hozzájárulás “csak 10 százaléka a város brutálisan megemelkedett éves rezsiköltségének”,
  • majd “álságosnak” nevezte a rezsihozzájárulást,
  • végül pedig arról szólt, hogy 2020 óta a szóban forgó összeg többszörösét vonták el a szegedi önkormányzattól.

A közleményben nem szerepelt, hogy a Szegednek ítélt 1.299.504.290 forintot konkrétan mire fogják költeni, ezért erre is rákérdeztünk írásban. A miniszterelnökségnek is írtunk egy levelet, tőlük azt kérdeztük, hogy valóban feltétele volt-e az intézmények bezárása a támogatásnak. Amint válaszolnak a felek, cikkünk frissülni fog vagy írunk egy újat.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb