KözéletSmart Szeged

Jöhet a Tiszavirág-újranyitás? Szeged kapta a legtöbb pénzt az ellenzéki városok közül, Vásárhely hoppon maradt

Pont aznap, hogy lekapcsolták Szeged díszvilágítását, bejelentették, hogy közel 1.3 milliárd forintos kormányzati támogatást kap az önkormányzat a bölcsődék, óvodák, sportlétesítmények, kulturális és szociális intézmények üzemeltetésére – írtuk meg hétfőn. A kormány összesen 44 milliárd forint értékben támogatja a 10 ezer lakos feletti városokat és fővárosi kerületeket, mi pedig mutatjuk a Csongrád-Csanád vármegyei és országos listát, rajta az összegekkel és néhány érdekességgel.

A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség közleménye szerint összesen 44 milliárd forintot osztanak ki 138 város, illetve 17 fővárosi kerület között. Az összegek nem egyeznek, mivel a tárca szerint a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő.

A VÁRMEGYÉNKBEN SZEGEDNEK JUTOTT A LEGTÖBB TÁMOGATÁS, VÁSÁRHELY VISZONT EGY FILLÉRT SEM KAPOTT

A kormány honlapjára tegnap este felkerült egy dokumentum, amely azt tartalmazza, melyik település, mekkora összeget kapott. Csongrád-Csanád vármegyében

  • Szeged kapta a legmagasabb összeget, 1.299.504.290 forintot,
  • Csongrád a második, 299.786.182,
  • Szentes a harmadik, 279.776.484,
  • Makó pedig a negyedik, 150.021.811 forintos támogatással.

Ami furcsa, hogy a 10 ezer főnél nagyobb megyei települések közül egyedül Hódmezővásárhely nem kapott egy fillért sem, ezen Márki-Zay Péter egy késő esti Facebook-posztban akadt ki. Hogy a dolognak mi volt az oka, egyelőre nem lehet tudni, rákérdeztünk, amint kiderül, érkezni fogunk egy frissítéssel.

AZ ELLENZÉKI NAGYVÁROSOK KÖZÜL SZEGEDRE JÖN A LEGTÖBB KORMÁNYZATI TÁMOGATÁS

A dokumentum nyilvánosságra kerülését követően kiderült, hogy elég nagy a szórás, mind a fideszes, mind az ellenzéki vezetésű városok körében.

  • Az előbbiek közül a legnagyobb összeg Debrecennek jutott (3,18 milliárd forint), sok jutott a szomszédos megyeszékhely Nyíregyházára is (1,76 milliárd forint), de Győr és Székesfehérvár velük szemben rosszul járt a 254, illetve 237 millió forinttal.
  • A nagy vidéki ellenzéki városok közül Szegednek csaknem 1,3 milliárd, Miskolcnak 1,24 milliárd, Dunaújvárosnak 649 millió, Pécsnek 1,04 milliárd forint támogatást ítéltek meg az RTL klub szemléje szerint.

Magyarán, Debrecen kap a legtöbbet, az ország ellenzéki nagyvárosai közül viszont Szegedre jön a legtöbb támogatás. Mindent összevetve Szeged kapja a harmadik legnagyobb összeget, bennünket csak Debrecen és Nyíregyháza előz meg.

LESZ ÚJRANYITÁS? MÓRA FERENC MÚZEUM, BELVÁROSI MOZI, TISZAVIRÁG SPORTUSZODA, MI LESZ VELETEK?

Szinte sorsszerűnek nevezhető a hétfő esti bejelentés, amely pont azt követte, hogy Szegeden

  • a december 19-én bezárt sportlétesítmények után januártól a kulturális intézmények – többek között a Móra Ferenc Múzeum, az Agóra és a Belvárosi Mozi – is bezárt,
  • ideiglenesen szünetel három szegedi óvoda,
  • valamint lekapcsolták a díszkivilágítás mellett 50 középület külső fényeit is.

Különösen izgalmas a Tiszavirág Sportuszoda sorsa, amelynek decemberi bezárásakor Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Botka László polgármester is megszólalt. A város első embere akkor arról számolt be, hogy tudomása szerint kormányzati szinten kiválasztottak 70 darab fedett uszodát, azt mondták, szeretnék, ha ezek folyamatosan nyitva lennének.

“Ezért kaptunk október 1-től december 18-ig 70 millió forintot. Van egy ígéret, hogy kapunk támogatást arra, hogy januártól tovább lehessen nyitva a Tiszavirág Sportuszoda”

magyarázta Botka László, majd hozzátette, nyitottak arra, hogy kinyissák a létesítményt, amennyiben megérkezik a kormányzati pénz.

Mihálffy Béla megkeresésünkre decemberben azt nyilatkozta, bízik a pozitív döntésben, sokat dolgozott érte, napokon belül pont kerülhet a mondat végére. A dolog összejött, magyarán, papírforma szerint jöhetne egy újranyitás, azonban a városvezetés a hétfő este bejelentett támogatások kapcsán még semmit sem reagált.

Kedd reggel levelet írtunk Botka László polgármesternek, melyben arról érdeklődtünk, mely intézményeket nyithatják újra a bejelentett közel 1.3 milliárd forintból. Amint megérkezik a válasza, cikkünket frissíteni fogjuk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb