Blog

PénzügyesAnyu Blog: Mire figyeljünk, ha utasbiztosítást kötünk Covid 19 idején!

Ha idén külföldre látogatsz nyaralni, akkor egyben biztos lehetsz, hogy kapsz majd hideget meleget miatta. Ha a megosztó vélemények ellenére mégis úgy döntesz, hogy 2020 nyarán sem hagyod ki a tengerparti passolást, leírom a legfontosabbakat utasbiztosítással kapcsolatban, amit a COVID 19 vonatkozásában tudnod kell!

Úgy általánosságban az utasbiztosításról: Ritkán formálok ennyire sarkosan véleményt, de ebben az esetben azt gondolom, hogy akinek nem jut legalább 500 Ft/személy/nap biztosításra, az vagy ne is utazzon külföldre, vagy ne essen kétségbe egy esetleges kórházi számla láttán. Itt nem kell bypass műtétre gondolni, elég egy sima kéztörés, ami nagyságrendekkel növeli a nyaralás pénzügyi részét.

Tehát mire figyelj!: Itt is csak azzal tudom kezdeni, mint a lakásbiztosítás esetén: Legyen! Van egy mondat, ami el szokott hangozni ilyenkor: Van a bankkártyámhoz biztosítás. Utánanéztem, vannak egészen jók ebben a kategóriában is, de azért nézd meg a limiteket (hogy milyen összegig fizet kár esetén a biztosító), mert nem százezres, hanem milliós különbségek is vannak!!! Sok becsapós is van, ami csak a poggyászodra vonatkozik, de Rád nem.

És akkor jöjjenek a koronavírusos infók: 

  1. JELENLEG VAN OLYAN BIZTOSÍTÓ, AMI VÁLLALJA Európa területi hatállyal, 25 000 0000 Ft-os limitig az orvosi és mentési költségek vonatkozásában az esetleges kártérítést COVID 19 fertőzés esetén is. Ugye idetartoznak a legnépszerűbb nyaraló helyek, mint pl. Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Spanyolország. Esetleg, ha kalandosabb helyekre vágysz, mint például Ukrajna 😊 pontosan nézd meg Európa mely területére vonatkozik a szerződés. Van, ahol csak az EU és a hozzá tartozó gazdasági térségre de, van ahol az Uralig is elutazhatsz.

Többségében a biztosítók viszont, ha olyan térségbe utazol, amely a beutazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által meghatározott utazásra nem javasolt térségek között, akkor az utasbiztosítás nem érvényes a megnevezett területen. Ezért mindenképpen alaposan tájékozódj az utazásra nem javasolt térségekről, és körültekintően válassz úticélt!

Az utazásra nem ajánlott térségek naprakész listája a következő oldalon érhető el:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

  • Viszont, ha a beutazást követően válik utazásra nem javasolt térséggé egy ország vagy annak bármely területe, akkor vannak biztosítók, akik vállalják a szolgáltatást. De itt is nagyon kérdezz utána, hogy mit szolgáltat a biztosító! A karanténba kerülés önmagában nem biztosítási esemény a legtöbb biztosítónál (itt is van kivétel-még az elmaradt fakultatív programot is kifizeti némelyik biztosító). Ha karantén miatt ragadsz külföldön és emiatt további költségeid keletkeznek, arra sem fog minden biztosító téríteni, és esetleg az utasbiztosításod is lejár idő közben…. A lejárat előtt lehetőséged van meghosszabbítani a biztosításod, de ebben a biztosító mindig egyedileg dönt. Ebben a helyzetben az adott ország kormányának, egyéb eljáró hatóságnak, szerveinek intézkedése kapcsán a biztosító nem tud helytállni.
  • Fontos még az is, hogy amennyiben napi vagy havi díjas utasbiztosítást kötöttél, és a külföldi utazása előtt úgy döntesz, hogy mégsem utazol el, és ezt az utasbiztosítás kezdetének első napja előtt bejelented a biztosító felé, akkor utasbiztosításának díját visszafizeti a legtöbb biztosító.
  • Mi a helyzet abban az esetben, ha a célország nem szerepel a listán, ugyanakkor átutazás történik olyan országon, térségen keresztül, ami viszont az utazásra nem javasolt országok, térségek közé bekerült? Ide tartozik a reptéri átszállás, vagy az autóval átutazás is! Ebben az esetben ugyanúgy beutazásról van szó és a biztosító szolgáltatási kötelezettsége nem áll fent.

Ebből a kis szösszenetből is látszik, hogy most NE egy netes portálon köss most utasbiztosítást, mert elég sok pénzedbe kerülhet, ha benézed a dolgot! Sok lehetőség van a hibázásra most laikusként! Válassz inkább egy közvetítőt, aki tanácsokkal együtt köti ezt meg Neked!

A viharos időjárás pedig még mindig ötösre vizsgázik, így érdemes az előző cikkemet is elolvasnod:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi tanácsadója, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb