Gasztro

A nap, amikor (ismét) elszabadultak az újévi malacok a Delimo Cukrászdában

Sőt, bent, a pultban is. Szilveszteri gasztrojunkie rovatunkban a REÖK Kézműves Cukrászda és a vele azonos kínálattal, közös cukrászcsapattal, de különálló brand-ként, az ÁRKÁD Szegedben működő Delimo újdonságait kóstoltuk végig, azokat a limitált szériás desszerteket, amelyeket csakis 2024. január elejéig lehet elérni az utóbbi időben rengeteg országos díjat bezsebelő szegedi süti-szentélyekben.

A szilveszteri kínálat természetesen több tagú, azonban mi a totál extravagáns malacos témára vetettük rá magunkat.

Szóval, adott

  • a nemzetközi vendéglátós szakma Oscar-díjának számító, New Yorkban átadott Gold Key Awards of Excellence díjas, világhírű Varró Zoltán által tervezett beltér,
  • a Magyar Ede által szecessziós stílusban megépített palota,
  • és persze a jól megszokott REÖK-ízek, amelyek közül rendre kilógnak a limitált szériás termékek, így a ruby-csokival nyakon öntött malac is.

Nehéz téma ilyesmit tesztelni, főleg, ha a cikk írója gyakorló apuka, a ló faránál megvásárolt, majd próba-evésre hazacsempészett Malacsütire úgy csaptak le a család kincsei, mint farkasfalka a tisztáson kóborló magányos báránykára. A megmentett egy szelet (bár ez a kifejezés a desszert formáját tekintve nem éppen helytálló) malacsüti különleges gasztroélmény volt:

  • a vaníliás – csokoládés mousse tökéletesen lágy,
  • az alapjául szolgáló piskóta meglepően roppanós,
  • az élményt pedig tovább fokozták a bele sütött, apró gabona golyók, ezekért külön piros pont jár Novák Ádám cukrászmesternek és kollégáinak.
  • Telitalálat a ruby csokoládé és tej felhasználásával készült bevonat, ami a malac színét adja. Az állatkánk füléül szolgáló, szintén ruby elemeket tavaly nem volt lehetőségünk megkóstolni – ezek is az ifjúsági szekció áldozatául estek, mire kibontottuk a csomagot – az idén viszont annál inkább, ahogy vártuk, hozta a jól megszokott, természetesen gyümölcsös ízt, nagyon rendben volt.

Maga a ruby-csoki, bár már nem számít forradalmi újdonságnak, különleges ízvilága és pusztán a ritkasága miatt is megér pár önálló sort. Az ét-, a tej- és a fehér csokoládé, valamint a ritkán használt, de annál finomabb szőke csokoládé mellett körülbelül 5 éve jelent meg egy trónbitorló új szereplő, ráadásul egy váratlan árnyalatban. A világ legnagyobb kakaó- és csokoládékészítő vállalata a Barry Callebaut, 2017 szeptemberében jelentette be, hogy több éven át tartó próbálkozás után létrehozták a negyedik típusú csokoládét, a ruby-t. A világújdonságot legelőször Sanghajban mutatták be 2017. év végén, az európai és a magyarországi megjelenésig azonban egészen 2018. júliusáig várni kellett. A ruby csokoládét az azonos elnevezésű kakaóbabból készítik, amelynek sajátossága, hogy a friss, bogyós, gyümölcsös íz és a rubinvörös szín természetesen vannak jelen benne. 

A limitált szériás, január elejéig pultban lévő kínálatban a Malacsütin kívül újragondolt klasszikusokat, ischlert, újévi dobostortát, mignont és egy vadonatúj REÖK Kókuszgolyót is találtunk.

Az újdonságok az alábbi két helyen várnak:

  • REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged, Magyar Ede tér 2.
  • DELIMO Kézműves Cukrászda, ÁRKÁD Szeged

Fotók: REÖK Cukrászda

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb