Gondoltad volna? Az édesburgonyából még süteményt is készíthetsz! Próbáld ki ezt a receptet Te is!
Az édesburgonya már nem csak a hipermarketek polcain jelenik meg, hanem egyre több szegedi termelő kínálatában is fellelhető. Meglepő módokon használható fel, legyen szó ropogós köretről, krémes levesről vagy akár édes süteményről. Olvasd el cikkünkben, hogyan hozhatod ki belőle a maximumot!
Az édesburgonya, vagy ahogy sokan hívják, a batáta, az utóbbi évek egyik legnagyobb gasztrotrendje lett – nem véletlenül! Nem csak szuperegészséges, de elképesztően sokoldalúan felhasználható. Az édes ízvilága remekül illik mind a sós, mind az édes ételekhez, és egyre több szegedi étterem is helyet ad neki az étlapján. Sőt, ha igazán frisset szeretnél, érdemes körülnézni a szegedi termelői piacokon, ahol helyi gazdák kínálják ezt a fantasztikus zöldséget. A Szeged365 nemrégiben is megírta, hogy a helyi piacok egyre inkább az egészségtudatos életmód támogatóivá váltak, ahol olyan különleges termékeket találhatsz, mint az édesburgonya.
Miért trendi az édesburgonya?
Az édesburgonya hihetetlenül népszerű, hiszen tele van vitaminokkal (A-, C- és B-vitaminok), rosttal és antioxidánsokkal, így az immunrendszertől kezdve a bőrünk szépségéig számos területen támogatja a szervezetünket. Ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják. Az édesburgonya gazdag káliumban, magnéziumban, ami a szív- és érrendszerünk szempontjából is kiváló választás.
Nemcsak az egészségügyi előnyök miatt szeretjük, hanem azért is, mert az édesburgonya felhasználási lehetőségei végtelenek. Egyre több recept születik, ami még a tapasztalt háziasszonyokat is meglepi. Következzen egy édesburgonyás lepény recept, amit biztosan ki akarsz próbálni!
Édesburgonyás lepény recept
Hozzávalók:
- 500 g édesburgonya, meghámozva és lereszelve
- 3 db tojás
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g barna cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- csipet só
- kevés vaj vagy olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Az édesburgonyát finom reszelőn lereszeljük, és egy nagy tálba tesszük.
- Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót, majd alaposan összekeverjük.
- A masszát kivajazott tepsibe vagy piteformába simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A lepényt hagyjuk kicsit kihűlni, majd szeletelve tálaljuk. Ha szeretnéd, egy kevés mézzel is megcsorgathatod tálaláskor.
Ez a lepény a hideg őszi estéken igazi ínyencség lehet, amivel garantáltan megleped a családodat! Ha pedig kreatívkodni szeretnél, készíthetsz belőle akár muffint, krémlevest, chipset, vagy töltött édesburgonyát is.