Szegedi Arcok

Tudtad, hogy Szegeden külön klubja van a zseniknek? Ismerd meg a MENSA – sokat!

A hétvégén hatalmasat pörögtetek a 20 diplomás Kapus Krisztián történetén, de ez még nem minden, képzeljétek egy konkrét zseniklub is van Szegeden! Ismerjétek meg a Mensa-sokat, akik intelligenciája olyan magas, hogy azt csupán az emberiség legfeljebb két százaléka mondhatja el magáról.  

Fotó: mensa.hu

A Mensa egy nemzetközi egyesület, amely összefogja a világon azokat a magas intelligenciájú embereket, akik megfelelnek a szervezet egyetlen tagsági követelményének, azaz az emberiség legfeljebb két százalékára jellemző eredményt érjenek el a Mensa saját intelligenciatesztjén. Vagyis a Mensa klubokba azok kerülhetnek be a világon mindenütt, akik az IQ-teszteken jobban teljesítenek, mint a népesség 98 százaléka. Magyarországi szervezete, a Mensa HungarIQa egyesület közel 4000 tagot számlál, ezen belül szegedi csoportjához is már körülbelül 200 IQ bajnok tag csatlakozott.

Fotó: mensa.hu

A Mensa csoport gyakorlatilag egy nyitott közösség, amely összefogja azokat az embereket, akiknek közös az érdeklődésük. Itt nem számít, hogy van – e valakinek diplomája, vagy sem, a végzettség, a papír számunkra irreleváns, bárki tagunkká válhat, aki átmegy a felvételi teszten.” – árulta el Dr. Devosa Iván, a MENSA Szegedi Klub elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy a tagok úgynevezett SIG-eket (Special Interest Groups), azaz „szakköröket” hozhatnak létre, ily módon maguk köré gyűjtve az azonos érdeklőssel rendelkező tagokat, akikkel azután különböző programokon vehetnek részt, olyanokon, amelyek kifejezetten nekik szólnak, olyan témában, ami lehet csak őket érdekli.

Fotó: mensa.hu

Tagjaink egy összetartó közösséget alkotnak, amibe belefér a túrázás, közös főzés, vagy az előadások egymás kutatási témájáról, de terveztük például az SZKT kocsiremízét is meglátogatni, ami végül sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt. Minden hónap utolsó péntekén társasjátékozunk, egyszóval egy nagy élő szociális hálót alkotunk tagjaink számára, majdnem mint ahogy a közösségi oldalak, csak mi nem a virtuális térben, hanem személyesen tesszük ezt elérhetővé. Így, ha valaki egy másik városba költözik, vagy külföldön tölti az idejét, biztos lehet benne, hogy Mensa tagként megtalálja a hasonló érdeklődésű társaságát.”

Fotó: mensa.hu

Dr. Devosa Iván arról is beszélt, hogy a Mensa tagoknál nem számít a kor, tagjaik között vannak középiskolásoktól kezdve nyugdíjasokig mindenki, egy a lényeg, legyen egy közös pont, ahol megértik egymást, egy közös terület, amelyen belül ki tudnak bontakozni, és a szegedi elnök tapasztalatai alapján, ha van egy közös érdeklődés, mint például a hatvanas évek zenéinek a szeretete, mindegy hány éves valaki, remekül megtalálja a hangot egymással fiatalabb és idősebb.

Fotó: mensa.hu

Az, hogy milyen különleges dolog is Mensa tagnak lenni, és mekkora összekovácsoló ereje van egy jól működő közösségnek, az is jól mutatja, hogy a Mensa klubon belül már születtek eljegyzések, házasságok, sőt már Mensa gyerekekkel is büszkélkedhetnek a tagok.

Fotó: mensa.hu

És a legjobb az egészben, hogy bárki tesztelheti tudását, és taggá válhat, a mensa.hu oldalon még egy próbatesztet is kitölthet gyakorlásképp, mielőtt élesben nekilát a felvételinek. Itt senkinek nincs veszítenivalója, klubtagként mindenki csak nyerhet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb