KikapcsMindenmás

Szeged 365 Húsvét: ünnepi hétfő Szegeden

Ez a szegedi húsvét más, mint a többi. A koronavírus-helyzet miatt arra kérünk: maradj otthon, az apukák ne menjenek a kis hercegeikkel locsolkodni, az anyukák ne fogadják a kis hercegnőikkel a locsolkodókat. Segítünk becsavarodás-mentesen átvészelni a Húsvét hétfőt, itt a Szeged365 Húsvét!

Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk a Szeged365.hu olvasóinak! Köszönjük, hogy már ennyire sokan vagytok, akik Szeged vadonatúj hírportálját olvassátok nap mint nap! Az idei húsvét (sajnos) egy kicsit más, mint a többi, de elhatároztuk: nem hagyjuk, hogy becsavarodj az otthoni karanténban, sőt, azt sem, hogy húsvéti hangulat nélkül maradj! Kerülj húsvéti hangulatba a Szeged365.hu csapatával!

Velünk nem vagy egyedül!


AMITŐL MÁS EZ A HÚSVÉT

A húsvéti hosszú hétvége rengeteg szigorítást hozott, melyek célja, hogy a szegediek (és úgy általában mindenki) otthon maradjon a szokásos húsvéti locsolkodós kirajzás helyett. Úgy fest, a lila – türkizkék öltönyös, 28-as bringával dűlöngélős arcok is kimaradnak az idei szegedi, utcaképből.

Sőt, nagyjából mindenki:

Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

Orbán Viktor csütörtökön a polgármesterek kezébe adta a döntést, Botka László pedig egy pénteki rendelettel korlátozta le, mikor hagyhatjuk el az otthonunkat. A lehetséges okok:

a.) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységek

b.) egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybe vétele,

c.) egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, legfeljebb napi 1 órában,

d.) a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,

e.) az élelmiszert árusító üzletben történő vásárlás,

f.) a gyógyszertárban, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben történő vásárlás,

g.) a nemzeti dohányboltban történő vásárlás 15.00 óráig,

h.) az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,

i.) legszükségesebb esetben a postai szolgáltatás igénybevétele,

j.) az állatok ellátása, a házi állat közterületi sétáltatása legfeljebb napi 1 órában, az
állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,

k.) szülői jogok gyakorlása,

l.) segítségnyújtás a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló személy
részére,

m.) a hitéleti tevékenység gyakorlása legfeljebb napi egy alkalommal,

n.) azon vendéglátó üzletek felkeresése, amelyek alkalmasak az üzlethelyiségen kívüli
élelmiszer/étel kiadására, illetve kiszállítására.

Mindez már csak ma éjfélig van érvényben, holnaptól minden visszatér a “normál” kerékvágásba, bár nyilván, az utóbbi sem számít teljesen normálisnak.

HÚSVÉT SZEGEDEN, HA VALLÁSOS VAGY

Az idei Húsvét vallási szempontból sem egyszerű: bár a városi rendelet szerint elmehetsz templomba (szó szerint idézve, engedélyezett a “hitéleti tevékenység gyakorlása legfeljebb napi egy alkalommal”), okosabb most otthon maradni. Lelki-szellemi táplálékként pedig itt a Szeged365 Húsvét: körbe-interjúztuk Neked az összes szegedi egyházat, az alábbi cikkünkben találsz interjút a három nagy történelmi egyház képviselői mellett egy igazán különleges lelkésszel, az Egyesült Államokból Szegedre költözött Kyle Eckhart-tal is:

GASZTRO365, HÚSVÉTI KÜLÖNKIADÁS

Mizsik Attila barátunk a Gasztro365 kulináris videoblog húsvéti különkiadásában három dolgot végig szem előtt tartott:

  • Húsvét van
  • nagy valószínűséggel van Nálad otthon sonka, tojás, torma
  • a fentiek még nagyobb valószínűséggel a nyakadon is fognak maradni, ha nem főzöl belőlük valami finomat

A teljes receptet, hozzávalókkal itt találod meg:

Ha ügyesen követed Ati utasításait, Húsvét hétfőn, délben már egy ilyen vagány húsvéti levessel hasíthatsz a családtagjaid előtt:

MIELŐTT HALÁLRA UNNÁD MAGAD A KARANTÉNBAN

Nem hagyjuk, hogy becsavarodj, sőt, azt sem, hogy teljesen eltunyulj otthon: van nálunk egy vagány, online Karantén Programajánló és egy újabb kihívás is Húsvét Hétfőre.

Kezdjük az utóbbival: a Szeged365 Challenge elűzi az unalmat, megmozgat, ráadásul még nyereményekkel is elhalmoz.

A múltkor fociztunk, péntek óta pedig pörög a házi kosarazás! Palánk és profi labda nagyon kevés szegedinél van otthon, de kuka és bármi, amit beledobhatsz, biztosan. A feladatod tehát ezúttal, hogy a lakásban letedd valahová a kukát, menj tőle minimum 2 méter távolságra és dobj bele valamit. Praktikusan mondjuk rá egy adag szemetet, így amellett, hogy sportolva szórakozunk, még a környezetet is védjük a magunk módján. Kreatívkodni, a dobást Michael “Air” Jordan stílusban zsákolásra cserélni ér! A kukát lecserélheted vödörre vagy bármire, a bedobott tárgy is lehet bármi, Rád és a fantáziádra bízzuk! A produkciót vedd fel videóra és töltsd fel kommentben ezen Facebook posztunk alá (itt már egyébként szépen sokasodnak a vagányabbnál vagányabb megoldások, nézz rájuk, érdemes):

https://www.facebook.com/szeged365/photos/a.140206797522736/148041926739223/?type=3&theater

Az otthoni kosarazáshoz egy kis aláfestő zenét is találtunk, a 5IVE – féle Slam Dunk da Funk pont a zsákolás élményéről szól, ráadásul a srácok (akik azóta 5 helyett már csak 3-an vannak, tehát lehetne a nevük 5IVE helyett 3HREE is…) pont 3 éve léptek fel Szegeden, a Deja Vu Fesztiválon.

A játék teljes leírását, nyereményekkel és szabályokkal együtt itt találod:

Ha már teljesítetted a kihívásunkat, nézz szét az oldalunk “Program” rovatában, rengeteg online, otthoni programot gyűjtöttünk már össze eddig is, sőt, hamarosan érkezik a mai Karantén Programajánló is.

Áldott Húsvétot kívánunk a Szeged365.hu olvasóinak!

#maradjotthon

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb