Mindenmás

Szeged365 Lélekbúvár: Vissza a munkába – mehet ez egyik napról a másikra?

Orbán Viktor miniszterelnök a mai napon bejelentette, hogy májusban újra kívánják indítani az országot, annak gazdaságát. Az újbóli munkakezdés egyeseknek nem adatik meg, több tízezren vesztették el korábbi megélhetésüket. De akik visszamehetnek, azokban is lehet némi szorongás, arról nem is beszélve, hogy több cég most jelent be tömeges leépítést, és nem tudni, ez a tendencia folytatódik-e vagy sem, mint ahogy azt sem, hogy a termelésben történt kiesés miatt vajon több munkát kell-e a dolgozóknak vállalniuk.

Szalma Ibolya, szegedi klinikai szakpszichológussal már korábban is beszéltünk, a karantén alatti fontos témákról, mint például az otthoni tanulás és munka nehézsége:

Mennyire nehéz alkoholista vagy drogfüggő emberrel együtt élni:

Illetve hogy mikkel szembesül a szülő otthon, aki a munkaelfoglaltsága miatt eddig nem vagy alig ismerte saját gyermekét:

A negyedik részben arról beszél a Szeged365.hu-nak Dr. szalma Ibolya, amikor, legyen az bármikor is, újraindul az országban az élet és a gazdaság, az emberben menthetetlenül lesz szorongás, személyiségtől függően kisebb vagy nagyobb.

Dr. Szalma Ibolya, klinikai szakpszichológus (fotó: delmagyar.hu)

Ez még akkor is igaz, hogyha a legkedvezőbb alakul forgatókönyv, és vissza tud menni dolgozni az ember régi munkahelyére. Ráadásul, az elbocsátások folyamatosak, úgyhogy hosszú távon még senki sem lehet biztos semmiben.

Ráadásul, tette hozzá Szalma Ibolya, az is fontos lehet, hogy az ember, amikor kiszabadul a karanténból, kapjon pár napot arra, hogy úgymond regenerálódjon, és ne kelljen egyből munkába menni. Amennyiben a korlátozó intézkedéseket folyamatosan oldják fel, akkor ez tulajdonképpen megoldható. Az embernek ugyanis kell ez a néhány nap arra, hogy úgymond felfogja, hogy az élete visszaállt a régi kerékvágásba, még akkor is, ha az egy más kérdés, hogy mi az, magánéletileg és társadalmilag, ami a járványhelyzet után már nem lesz olyan, mint korábban. Egy biztos, még azokra az emberekre is oda kell figyelni, akik vissza tudnak térni a munka világába, hiszen őket is érte bizonyos trauma.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb