Kikapcs

Most már fix: nem lesz Szegedi Borfesztivál

Sejtettük, sőt, nagyjából biztosak voltunk benne, de azért szíven ütött: most már 100%, hogy elmarad az idei Szegedi Borfesztivál, vele együtt pedig a Hídi Vásár, a Kincs Tér, a Dóm Téri Kavalkád és az összes többi kísérőrendezvény is.

A SZERVEZŐK KÖZLEMÉNYE

Íme a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. közleménye, nem örültünk neki, amikor befutott:

Ez az a közlemény, amit soha nem szerettünk volna megírni.
Valószínűleg idén már több ilyennel találkoztatok. 

Az elhúzódó, sajnálatos járványügyi helyzetre és a hatályban lévő kormányrendeletre való tekintettel – amely megtiltja az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását – a Szeged Napja Ünnepségsorozat, így a Szegedi Borfesztivál eredetileg május 15-24-re tervezett összes programja elmarad.

Mélységesen elszomorít bennünket is a helyzet, hiszen január óta ötleteltünk, szerveztünk, újdonságokkal készültünk Szeged legnagyobb fesztiváljára. Az élet úgy hozta, hogy idén májusban nem tudunk együtt ünnepelni Veletek, a borászokkal, a barátainkkal, a rég nem látott ismerőseinkkel.
Maradjatok vidámak és bizakodók, kitartást kívánunk a mindennapokhoz!

Találkozzunk 2021-ben, ígérjük, mindent bepótolunk! Addig is vigyázzatok magatokra és szeretteitekre!

A közleményből mi úgy vettük ki, hogy az idei Szeged Napja Ünnepségsorozat – Szegedi Borfesztivál úgy, ahogy van, delete gombot kap, tehát nem arról van szó, hogy átszervezik egy későbbi, 2020-as dátumra. Hamarosan rákérdezünk a szervezőknél, amint jön infó, frissítjük a cikkünket.

Sajnáljuk.

AZ ELŐZMÉNYEK

Április 2-án írtuk: “Nem valószínű, hogy meg tudjuk tartani a Szeged Napja Ünnepségsorozathoz kötődő rendezvényeket” – nyilatkozott … Botka László polgármester a Szeged TV műsorában. A fentiek alapján tehát nagy eséllyel elmarad a Szegedi Borfesztivál és a kapcsolódó kísérő mini-fesztiválok is, de ugyanez érvényes a Szegedi Majálisra is.

Az idei Szeged Napja Ünnepségsorozat május 15-24. közöttre volt tervezve, az alábbi kísérő-rendezvényekkel:

▶ XVI. Szegedi Borfesztivál, Széchenyi tér
▶ Gasztro Udvar, Klauzál tér
▶ Dóm Téri Kavalkád, Dóm tér
▶ Hídivásár, Belvárosi híd és Oskola utca
▶ Kincs Tér és Milleniumi Kávéház Programok, Dugonics tér

A polgármester nyilatkozatát követően egyértelmű volt, hogy az idei giga-dzsembori el fog maradni: egy ekkora fesztivál-sorozat megszervezése hosszú hónapok kemény munkája (mi már csak tudjuk, a cikk írója évekig volt a Szegedi Borfesztivál marketing menedzsere), ha esetleg kiderülne (de nem úgy áll a helyzet, sőt), hogy mégis lehetne fesztiválozni, teljesen esélytelen lenne 2 hét alatt összekapni egy ekkora óriásrendezvényt.

Apropó, a Szegedi Borfesztivál mind kiállítók, mind a vendégek számát tekintve Magyarország legnagyobb gasztro-fesztiválja, ebben is mi, szegediek vagyunk a legjobbak.

VELETEK MI LESZ? SZIN, DEJAVU, HELLO UGAR, GREEN FUTURE

Tegnap valahogy ráéreztünk, hogy (sajnos) ma reggelre ez lesz a téma, pedig nem kaptunk fülest a borfeszt szervezőitől. Pósa Tamara kolléganőnk pont hétfőn hívta körbe a Szegedi Ifjúsági Napok, a Deja Vu Fesztivál, az ópusztaszeri Hello Ugar és a vajdasági Green Future (itt a szervezői brancs 75%-a szegedi) főszervezőit, hogy náluk mi a helyzet, mire számítanak.

Erre:

MOST HÉTVÉGÉN LENNE A SZEGEDI MAJÁLIS

Márciusban felépítették, majd az utolsó pillanatban kénytelenek voltak lebontani a Szegedi Toros Pálinkafesztivált a Széchenyi téren, a következő áldozat a hazai street food szcéna nagyágyúit Szegedre hozó Gerilla Gourmet volt, ez utóbbi április 17-18-19 – én lett volna, ezúttal a meseszép Dóm téren. Most hétvégén lenne a Szegedi Majális, amely az elmúlt években már több napos fesztivállá nőtte ki magát, utcabállal és persze az elengedhetetlen virsli – sör kombóval, értelemszerűen ez is elmarad.

Szóval, ami már biztos:

  • nem fogunk borozni a Széchenyi téren
  • nem fogunk ringlispílezni a Ligetben
  • nem fog főzőcskézni a Dóm téren Fördős Zé
  • és disznótor sem lesz a belvárosban (bár ez így, leírva egy kicsit fura)

A VÉGÉRE EGY KIS VIDÁMSÁG-GENERÁTOR

Előkotortuk az évezred fotóját, a tavalyi Hídivásárról: egy MKB Veszprém durkker vigyorogva fotózza a Hídivásáron az Újszegedi Sportcsarnokba átvonuló Pick Szeged drukkereket, a híd korlátján szédelegve, a Pick-Veszprém meccs előtt. Fotó: Fuisz Mario, Szegedi Borfesztivál 2019. Zseniális.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb