Mindenmás

Tuja, Lófara, Kapca… Szavak, melyeket csakis mi, szegediek értünk!

Sárga, Tuja, Lófara, Kapca… soroljuk még? Ezernyi olyan szó van, melyet csakis mi, szegediek értünk. Összegyűjtöttük azokat a kifejezéseket, melyek már évtizedek óta szegedikumnak számítanak! Tudsz még melléjük tenni?

Sárga. Az elnevezés nem a Beatles – féle Yellow Submarine – re utal és nem is a Szegeden telente oly népszerű (khm) sárga hóra, hanem az üdülőtelepre a Tisza partján. Az árvíz elleni védelemmel megmagasított nyaralókban még mindig többszáz család tölti nyarait, sőt, páran még mindig ott élnek rendesen, életvitel szerűen. Bogrács, Tisza-part, jó csajok, szúnyogok… imádjuk a hangulatát!

Fotó: Tiszaiértékek.hu

Dugó tér. Khm, amikor elhangzik telefonban, hogy “akkor holnap tali a Dugó téren”, az ország távoli szegletéből érkező haverok egy része megörül (főleg a szinglik), más része eldobja az agyát. Általában szomorúan veszik tudomásul: az egyébként gyönyörűséges tér abszolút nem köthető nemzetünk olyan rendező – és színész nagyágyúihoz, mint Kovi, Michelle Wild, Choky Ice, vagy Aleska Diamond. Apropó, ha már a Dugonics térnél tartunk, ennyire muzikális szökőkutunk is csak nekünk van.

Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

Tuja. 10-ből 8 nem szegedi ismerősöm a növényre asszociál, a maradék kettő pedig azt hiszi, mindenki így hívja a villamost Szegeden. Egyik sem igaz, viszont tény, hogy az idősebb korosztály szóhasználatában még mindig jelen van a tuja kifejezés. A tujázás anno a bliccelést jelentette, a kalauzos, csengetős villamosok korában. Akkoriban képtelenség volt bliccelni, hiszen kalauz ücsörgött a villamoson, ami csak akkor indult el, ha meglóbálta a csengettyűjét. Ekkor ugrottak fel sokan a villamos hátuljára (há-tujára..), az ütközőkre, vagy a kapaszkodókra, amit már a kalauz nem vett észre. Ebből ered a tuja elnevezés.

Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

Lófara. Végül is, a fenti társaival ellentétben ez tényleg egy ló hátsóját jelöli, csak épp nem egy igazi lóét. A Magyar Ede téren (Magyar Ede a szegedi szecessziós stílusú építészet kiemelkedő képviselője, Szeged mediterrán jellegű arculatának építészeti megjelenítéséhez jelentős mértékben hozzájárult. Ő tervezte a meseszép REÖK Palotát, innen az elnevezés) található bronz lovas szobor a 3. Honvéd Huszárezred emlékműve, a Jogi kar épületével ellenkező irányba van tájolva: ló és lovasa egyaránt háttal állnak az épületnek. Ha spec joghallgató vagy és kilépsz az épületből, a ló hátsóját látod, innen a “Lófara” elnevezés.

Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

…és még pár, a teljesség igénye nélkül:

  • Kapca, avagy a kultúrház Alsóvároson
  • Sing Sing, ami nálunk nem Abaházi Csaba réges-régi “Halál a májra!” glam rock zenekarát jelöli
  • Foka, ami mifelénk nem egy sarkvidéki állat
  • Csillag, ami nem a helyi seriff irodája (sőt)
  • Lapos, ami nem is annyira lapos (ha bográcsozás közben gurultál már bele a Tiszába, akkor aztán tudod)
  • Törpe, ami nem éppen földhöz ragadt

Ízig-vérig szegedi vagy? Tudsz még mondani? Küldd el az [email protected] – ra vagy Facebook kommentben!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb