Közélet

Pénteki összefoglaló: 105 fertőzött a megyében, a Dugonics téren tesztel az SZTE, megszólalt a szegedi koronavírus-kutató

Hárommal nőtt, azaz immár 105 fő az új koronavírussal fertőzöttek száma a megyében. A koronavírus-járvány ellenére zavartalanul zajlik az írásbeli érettségi és Dr. Letoha Tamás szerint Magyarország legyőzte a vírust. Érkezik a pénteki összefoglalónk!

HÁROMMAL NŐTT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA A MEGYÉBEN

Az előző 24 órában mindössze 28-al emelkedett, így 3178 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős krónikus beteg, ezzel 392 főre emelkedett az elhunytak száma, 865-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1921 fő. Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. 1132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen.

MINDEN BIZONNYAL NEM INDUL ÚJRA AZ OKTATÁS

“Szép eredményt értünk el az élet újraindításában, de nem szabad átesni a ló túloldalára” – kezdte ma reggeli Kossuth Rádiós beszélgetését Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, nem látja a feltételeit annak, hogy a nyári szünet előtt újaindul a megszokott iskolai oktatás, szó volt a munkanélküliségről, az Európai Unióról és a Pest megyei korlátozásokról is.

A FERTŐZÉSEK 5-15 %-A KIÚJULHAT

A gyógyult koronavírus-fertőzöttek 5-15 százalékában később újra aktiválódhat a vírus – jelentették be pekingi kutatók, a kiújulás aránya jelentősen különbözik a kínai tartományok között.

ÚJ KUTATÁS INDUL A KORONAVÍRUS ELLENI SZERRE AZ SZTE-N

Egy ígéretes antivirális szer veheti fel a harcot a Covid–19 vírussal szemben, melynek vizsgálata a Szegedi Tudományegyetemen indul el. A kutatás része annak a 30 szegedi, koronavírussal kapcsolatos projektnek, melyekről tegnap számoltunk be:

ORSZÁGOSAN CSÖKKENNI LÁTSZIK AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA

Négy napja egyre kevesebb az aktív, új koronavírussal fertőzöttek száma. Csongrád megyében azonban az elmúlt 24 órában négy koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak.

MAGYARORSZÁG LEGYŐZTE A JÁRVÁNYT

Hétfőn reggel életbe léptek a lazítások, Szeged belvárosa a héten megtelt emberekkel. Rengetegen kérdezitek tőlünk: jó lesz ez így? Vagy épp most, a lazítások miatt fog elszabadulni a pokol járvány-ügyben? A kérdést Dr. Letoha Tamás “Év Példaképe” díjas szegedi kutatóorvosnak tettük fel, aki jelenleg is dolgozik a koronavírussal. 

A DUGONICS TÉREN TESZTEL AZ SZTE

Május 10-én, vasárnap 9:00 és 15:00 óra között a szegedi Dugonics téren végez mintavételt az SZTE. Az intézmény munkatársai várják azokat, akik előzetesen levélben és/vagy telefonon értesítést kaptak az országos koronavírus-szűrővizsgálatban való részvételre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb