Közélet

Ingatlanszakértő: a piac nem rendült meg Szegeden

Bő egy hónappal ezelőtt csak találgattunk, még ha azok eléggé valószínű találgatások is voltak, hogy mi várható a szegedi ingatlanárak tekintetében, legyen szó tulajdonról vagy bérleményről. Vajon tisztább-e a kép május elején-közepén? Erről érdeklődtünk Göröncséri Hajnalka ingatlan szakértőtől.

Márciusban még csak jósolni lehetett a szegedi ingatlanfolyamatokról, amikor legutóbb beszélgettünk Göröncséri Hajnalkával.

Vajon beváltak-e a jóslatok. Tisztul-e a kép májusra?

A korlátozások első 3 hétében mindenki bepánikolt, és nagy volt a csönd, mondta Göröncséri Hajnalka. A következő 3 hétben ez némileg oldódott, mindenki nagy levegőt vett, és mivel látszott, hogy Szegeden hála istennek nem lesz akkora a baj, mint Olaszországban vagy akár csak Budapesten, ezért elkezdődött némi mozgolódás.

Először az üres albérleteket kezdték el nézegetni az ügyfelek, újra bekerültek a rendszerbe az airbnb-s lakások, amiket sokszor turistáknak adtak ki, de most nincs turizmus. Mivel most túlkínálat lett így, ezért egy olyan minőségű lakás, amit korábban 100.000 Ft-ért lehetett kivenni, most találnak 85-90.000-ért is. Úgy lehet fogalmazni, hogy elkezdődött némi kis átvándorlás, jobb minőségű lakásokba mentek, vagy kevesebb lakótárssal.

illusztráció (Fotó: Szabó Dávid)

Az albérleti piac azért Szegeden jelenleg nem túl aktív. Most lehet látni igazán, Szeged mennyire az egyetemistákból él, akik jelenleg nincsenek a városban. Nagyon kevés a hívás ezzel kapcsolatban. A külföldieknek a nagy többsége is hazament, minél közelebb lakik valaki, annál inkább, még azt lehet látni, hogy például sok japán maradt Szegeden.

Más a helyzet az adásvétellel: ott is az első 3 hét teljes kivárás volt, de akik helyzetben voltak, például vásárolniuk kell, vagy az eladásukat épp a járvány hátráltatja, vagy azok a kisgyermekes családok, akik CSOK-ot kapnak, vagy bármilyen élethelyzetük megkívánta, hogy új lakást vegyenek, elkezdtek keresgélni.
Szegeden a panelárak a leginkább érzékenyek, az emelkedés és zuhanás tekintetében egyaránt. Folyamatosan, bár nem nagy mértékben, de csökken az áruk, 10-15%-os mértékben. Annyi biztos, hogy a 1,5-2 hónap még nem válság, olyan mértékű összeomlás, mint 2008-ban, nem következett be. Volt olyan ingatlan, mondta Göröncséri Hajnalka, amit 4 hónappal ezelőtti áron tudott eladni.

illusztráció (Fotó: Szabó Dávid)

Egy nagy változás, tette hozzá, mégis megfigyelhető. Az emberek a járványhelyzet alatt kevésbé engedték be a lakásukba a potenciális érdeklődőket, és másik oldalról, az érdeklődők is óvatosabbak voltak. Ez most annyiban változott, hogy az érdeklődők alaposabban tájékozódnak, szűrik az ingatlanokat. Amíg korábban jellemző volt, hogy akár 20-30 ingatlant is megnéztek, mert bármi előfordulhat, mostanában csak 4-5 ingatlant vesznek szemügyre. A hirdetés, a telefonhívások alapján inkább kiszűrik azt, ami nekik nem tetszik, többet kérdeznek Hajnalkától is. Sőt, mesélte, az is előfordult, hogy egy panellakás környezetét személyesen vették szemügyre az érdeklődők, és utána mondták vissza a másnapi találkozót.

Óriási visszaesésről tehát nem lehet beszámolni, óvatos hozzáállásról igen. A szegedi ingatlanpiac nincs nagy lejtmenetben, még akkor sem, ha a jelenlegi bérleti szerződések és adásvételi számok meg sem közelítik az 1 évvel ezelőttieket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb