Közélet

Pénteki összefoglaló: egy sűrű nap Szegeden

Egy sűrű nap margójára, íme a pénteki összefoglalónk, kamu Müller Cecíilia e-mailektől Kásler Miklósig, Szegedi Nemzeti Színháztól a leggazdagabb magyarokig. Ha lemaradtál a mai napról, képbe hozunk, fél perc alatt!

JÁRVÁNYHELYZET, KÖZÉLET, BEJELENTŐSDI

3 hét “pause gomb” után csütörtökön és pénteken is regisztráltak újabb eseteket Csongrád megyében. Ez a rossz hír, a (relatíve) jó viszont az, hogy az aktív fertőzöttek száma rohamosan csökken, a megyében ez egyébként 5 főt takar.

Fertőzöttek száma, országosan: 4053 (változás +14) fő

Aktív fertőzöttek száma: 1051 fő (változás: -44) fő

Fertőzöttek száma, Csongrád-Csanád megyében: 117 (változás +1) fő

Elhunytak száma: 555 (változás +2) fő

Gyógyultak száma: 2447 (változás +56) fő

Június 15-étől, hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető a járványellenes készültség fenntartása mellett – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az operatív törzs tájákoztatóján ezek történtek:

PROGRAM, KULTÚRA, SZEGED

Blue, Tannhäuser, 1984, A padlás, Valahol Európában, Chicago – többek között ezek a darabok kerülnek majd színre a Szegedi Nemzeti Színház új évadában.

A teátrum pénteken délelőtt összegezte és zárta a 2019/20-as évadot, ahol szót ejtett a koronavírus-járvány okozta nehézségekről, annak túléléséről és ismertette a következő időszak programjának menetét is. Az évadzáró társulati ülést Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója vezette s moderálta, aki a társulat megjelent tagjainak a színház működésének és terveinek legapróbb részleteit is ismertette.

A hét legcukibb programja péntek délutánra maradt. Könyvkirályt választott a Somogyi-könyvtár. Az immár több, mint tíz éve futó, olvasást népszerűsítő program idei évada lezárult, minek apropója kapcsán péntek délután a Könyv Birodalom élére új királyt neveztek ki Szegeden.

A Somogyi-könyvtár Könyvkirály olvasásnépszerűsítő játékának célja a gyermekek olvasáskultúrájának fejlesztése igényes művek ajánlásával, illetve a figyelem felkeltése a kevésbé ismert művekre. 2020-ban az eredetileg 79 könyv a járvány helyzet miatt 99 műre bővült, hogy interneten is elolvashatók legyenek.

A 10 LEGGAZDAGABB MAGYARBÓL KETTŐ SZEGEDHEZ (IS) KÖTŐDIK

Megjelent a 100 Leggazdagabb Magyar című kiadvány, a listát az idén is a Mol-Pick Szeged tulajdonos, OTP és Pick vezér Csányi Sándor vezeti 310 milliárdos vagyonnal, a második helyre az online pornóból feltört Gattyán György jött fel, megelőzve az idén csak harmadik Mészáros Lőrincet. A lista érdekessége (nekünk, szegedieknek), hogy az idén először felkerült a Szeged Plaza mindössze 43 éves tulajdonosa, Jellinek Dániel, sőt, rögtön az első tízbe is befért.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb