Kikapcs

Egyre nagyobb a káosz az ültetett koncertek körül: mégsem idén ünnepel az Apostol együttes

Hétvégén megszellőztették, hétfőn visszavonták: rövid idő alatt nagyot ment az Apostol bejelentése, hogy augusztus végén megtartják a sportarénás jubileumi koncertet, ráadásul létszámkorlát nélkül. Vagy remek marketingfogás volt, vagy a szervezők valamit nagyon benéztek, mindenesetre tegnap délután már az egész bulit 2021 márciusára halasztották.

Maga a teszetoszáskodás egy egészen égető problémára világít rá: egy egész iparág került parkolópályára hónapokra, az olyan népszerű fesztiválvárosok, mint Szeged pedig a legfontosabb időszakban kénytelenek lemondani a közönségcsalogató programokról. Mindenki próbálja értelmezni a szabályokat, megtalálni azokat a lehetőségeket, amikkel mégis megmenthető vagy legalábbis életben tartható a programturizmus.

A nehézség oka, hogy a kormány múlt heti döntése értelmében augusztus 15. után sem mehetnek az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények. A biztonsági okokat nem kell taglalni, mindenki számára egyértelmű az intézkedés célja, de tény, hogy ezzel egyszerre kaszálták el az olyan népszerű szegedi rendezvényeket, mint a SZIN, a Deja Vu és a Rakpartfeszt. A tiltást derült égből villámcsapásként hasította át az Apostol hétvégi bejelentése, ami szerint az ültetett koncertek mégiscsak mehetnek. Az ötlet nagy felháborodást váltott ki, erről a Szeged365 így számolt be:

ELVBEN KIVITELEZHETŐ, GYAKORLATBAN MÁR ÉRDEKESEBB

Az ültetett rendezvények – és így a sportesemények – mellett az szól, hogy a jegykiadás megoldható úgy, hogy a megfelelő védőtávolságot betartva, csak minden 2. vagy 3. székre állítsanak ki belépőt, az már más kérdés, hogy a helyszínen mennyire sikerül ezt a korlátozást betartani. Az NB1-ben már látszott, hogy jó pár lelátón ez nem megy, és mi sem láttunk még olyan fesztiválközönséget, akik egymást gondosan elkerülve élvezik az életet. Valami hasonlóval érvelt amúgy az Apostol is, bár ezzel szöges ellentétben áll az, hogy létszámkorlát nélkül tartották volna meg az 50 éves jubileumi bulit.

VANNAK TÚLÉLŐK

Kreatív megoldásokkal mégis tovább lehet vinni egy-egy rendezvényt, a Tiszai Halfesztivál tulajdonképpen a halászcsárdák teraszaira költözik, a stadionkoncertes vonalon is sokan dolgoznak, például jelen állás szerint a SZIN-en is gyakori vendégnek számító Majka, Rúzsa Magdi és Bagossy Brothers Company is tervez bulit a debreceni Nagyerdei Stadionba. Hogy lesz-e hasonló kezdeményezés Szegeden is, azt egyelőre nem tudni, de ha kiderül, a Szeged365 egészen biztosan ott lesz!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb