Blog

A Gergő Liget sztori margójára: az egyik szemem sír, a másik nevet

Gergő Liget sztori: szomorú vagyok, egyben boldog. A mondatom első felét nem kell, hogy megmagyarázzam, a másodikat már annál inkább. Mielőtt valaki félre értene: nem az tesz boldoggá, hogy a meseszép pihenőparkot megálmodó, megépítő és 20 éven át üzemeltető Farkas András kínjában bejelentette, hogy a rengeteg szemetelés és vandálkodás hatására megszünteti élete művét, hanem az, hogy a hír hallatára ilyen széles körű társadalmi összefogás jött létre Szegeden.

Mert ha mi, szegediek, valamit igazán akarunk, semmi sem állhat az utunkba.

HA LEMARADTÁL VOLNA A SZERDA ESTE ÓTA TÖRTÉNTEKRŐL

Idézek pár sort a ma reggeli cikkünkből, hogy képbe kerülj, ha lemaradtál volna az eseményekről. Farkas András a héten bejelentette, elég volt, nem tűri tovább, hogy az unokájáról elnevezett liget “egy drogos, alkoholos, zajos kupleráj” legyen esténként, leakasztja a Gergő Liget táblát és elviteti az összes eszközt.

A 73 éves, ismert szegedi “rotarista” 20 éven át önerőből, mindenféle külső segítség nélkül tartotta fent és takarította Szeged büszkeségét, a csodaszép és hangulatos kirándulóhelyet. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor szerda este a ligetbe érkezvén majdnem megverték a helyszínen dorbézoló fiatalok (ez speciel szégyen szemre többször is megtörtént az elmúlt 2-3 évben), miután megkérte őket: fejezzék be a szemetelést és a hangoskodást.

Az események, kronológiai sorrendben, a kékkel kiemelt részek linkelnek a vonatkozó cikkeinkre:

  • 2020. augusztus 12.: Farkas András bejelentette, hogy itt a vége, betelt a pohár, az Államalapítás Ünnepe után elviteti az összes eszközt
  • 2020. augusztus 13.: megkerestük Mihálik Edvin Zöld Város Programért Felelős Tanácsnokot, aki megígérte, hogy a hónap végén leül egyeztetni Farkas Andrással egy esetleges kooperációról
  • 2020. augusztus 14.: az ismert szegedi vállalkozó, Jakab “Használtautós” Guszti a Szeged365.hu-n bejelentette, hogy kész átvenni az üzemeltetést Farkas Andrástól, akivel össze is hoztuk
  • 2020. augusztus 15.: egy másik szegedi vállalkozó, Hegedűs György társadalmi szemétszedést szervezett a Gergő Ligetbe, több tucat szorgos szegedivel és 101 (!) zsák összegyűjtött szeméttel. Le a kalappal!
  • 2020. augusztus 16.: szombat éjjel Kiss Balázs barátom kiment megnézni, a történtek után volt-e pofája bárkinek zúzni, szemetelni, szúrni magát odakint. Speciel agyfrászt kaptam, amikor szombat este 11 után rám írt, hogy “kint vagyok a Gergő Ligetben, megkérdezem a randalírozókat, mit szólnak a történtekhez”, ennek a körnek azért rossz vége is lehetett volna… Hál’ Istennek egyetlen drogos-részeges figura sem volt kint, szemetelés, randalírozás, balhézás zéró.

HOGY MI EBBEN A SZTORIBAN A FELEMELŐ?

Az, hogy micsoda erő van abban a közösségben, amit a 162.000 szegedi alkot. Érkezett egy elkeseredett segélykiáltás egy remek embertől (Farkas András), amit meghallott többezer másik remek ember. Az első cikkünk óta a közösségi média telis-tele lett a Gergő Liget ügyével, speciel az elmúlt 3 napban nem tudtam úgy végig scroll-ozni a Facebook üzenőfalamat, hogy ne jöjjön szembe minimum 1 db poszt a témában. A rengeteg megosztás pedig egyrészt beindított egy önkéntes civil akciót (szombati szemétszedés), másrészt mozgósította a segítőkész szegedieket (pl. Használtautós Guszti, aki azóta felajánlotta Farkas Úrnak, hogy átveszi az üzemeltetést vagy Hegedűs György, aki megszervezte a szombati akciót), harmadrészt pedig meghozta azt, amin még én is meglepődtem: a kint randalírozók a jelek szerint elszégyellték magukat és a szombati “nagytakarítás” után már ki sem mentek zúzni, inni, cuccolni. A szegedi városvezetés részéről is megmozdult valami 20 év után, Mihálik Edvin zöld tanácsnok levélben jelezte felénk, felvette a kapcsolatot Farkas Andrással, a hónap végén leülnek tárgyalni, kész segíteni.

Szerintem most Bolygó Kapitánya boldog:

TE IS SEGÍTENÉL? JÓ HELYEN JÁRSZ!

A Szeged365 szerkesztőségében sokféle (remek) emberke van, de pár dolog közös bennünk: szegediek vagyunk, lokálpatrióták és nem csípjük, ha valaki szétcsapni készül a Föld nevű bolygót (így azt sem, ha prosztó módon szemetel az erdőben). Éppen ezért kiemelten foglalkozunk a Gergő Liget ügyével, amint van fejlemény, azonnal jövünk vele. Ebben a percben a placc tiszta, még a 20 éve betelepített eszközök is a helyükön vannak. Végső megoldás viszont még nem született, ahhoz, hogy valaki (legyen az Guszti vagy bárki, aki végül megegyezik Farkas Úrral a stafétabot átvételében) tényleg hatékonyan tudja üzemeltetni hosszú távon, rengeteg dologra lesz még szükség: önkéntes vagy fizetett takarító személyzetre, biztonsági kamerákra, világításra és még ki tudja mire. Ha van ötleted, hogyan tudnál segíteni, előbbre vinni a nemes ügyet, fordulj hozzánk és összedrótolunk a megfelelő emberekkel: [email protected] (írj ránk)!

KÖSZÖNJÜK, HOGY NEKED IS FONTOSAK SZEGED TERMÉSZETI KINCSEI !

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb