Közélet

Térítésmentes PCR tesztet biztosít az SZTE a karanténkötelezettség alá eső hallgatóknak

A Szegedi Tudományegyetem az országba történő beutazást követően egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a karanténkötelezettség alóli mentesítéshez szükséges két darab PCR teszt elvégzését a 2020/21-es tanév első félévében azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatóknak, akik részére az országba történt belépésekor karanténkötelezettséget állapítottak meg.

PCR TESZT A HALLGATÓKNAK

Amennyiben bármely hallgató augusztus 26. napján vagy azt követően elhagyja Magyarország területét és visszatérésekor karanténkötelezettsége keletkezik, úgy a térítésmentes tesztelést nem áll módunkban biztosítani. A Magyarországra történő könnyű és zökkenőmentes belépés, illetve a tartózkodás biztosítása, valamint a karantén elkerülése érdekében továbbra is javasoljuk, hogy amennyiben megoldható, úgy két negatív COVID-19 teszt (PCR teszt) birtokában utazzanak be az országba, hiszen így eleve nem kerül elrendelésre az elkülönítésben letöltendő 14 napos karantén.

Fotó: MTI

AZ SZTE KÖZLEMÉNYE

“Tájékoztatjuk Önöket, hogy a jelenleg hatályban lévő magyar jogszabály alapján: „Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a hallgató a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, vagy ha hitelt érdemlően igazolja, hogy a belépést megelőző hat hónapban már átesett a betegségen.” – áll az SZTE közleményében.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A TANULÓT NEM ÉRI HÁTRÁNY

A tanulót nem éri hátrány tanulmányai megkezdésével kapcsolatban, ha a két teszt elvégeztetése miatt pár nappal később érkezik meg az országba, vagy a beiratkozással pár napos késedelembe esik.

Azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatók részére, akiknek a karantén idejére a lakhatásuk más módon nem biztosított, az Egyetem karantén kollégiumi elhelyezést tesz lehetővé az alábbi helyszíneken:

  • Orvos-, és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatók részére: Apáthy Kollégium (Szeged, Apáthy István utca 4.)
  • Nem orvos-, és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatók részére: SZTE Öthalmi Diáklakások (Szeged, Budapesti út 7.)

KARANTÉN HELYSZÍNEK

A bérelt lakás is szolgálhat karantén helyszínéül. A PCR teszthez szükséges mintavétel a karantén kollégiumokban történik minden nap a reggeli órákban. A magánszálláson tartózkodónak a mintavétel az Apáthy kollégiumban történik, melyet gyalogosan – tömegközlekedés mellőzésével – maszkban szükséges felkeresni. A magánszálláson karanténban tartózkodók előzetes online regisztráció után tudnak részt venni a térítésmentes szűrésen. Az online regisztrációs felület elérhetőségét hamarosan megküldik. A karantén kötelezettség alóli mentesítéshez a mintavétel alkalmával a Nemzeti Népegészségügyi Központnak címzett kérelmet szükséges a hallgatóknak kitölteniük és aláírniuk. Az ehhez szükséges nyomtatványt az egyetem biztosítja.

TÉRÍTÉSMENTES TESZT

A térítésmentes szűrés csak akkor áll rendelkezésre, amennyiben azt a Szegedi Tudományegyetem végzi el.

“Felhívjuk a hallgatók figyelmét, hogy a karantén alóli 14 napos időtartamának letöltése alóli mentesítéshez 48 óra különbséggel elvégzett két negatív eredményű teszt szükséges. A sárga jelzésű országokból érkezők már az első negatív teszteredményt követően elhagyhatják a karantén helyszínét, míg a piros jelzésű országokból érkezőknek a mentesítéshez mind a két negatív teszteredmény szükséges, így ők csak a második negatív teszteredmény alapján kiadott mentesítést követően hagyhatják el a karantént.” – zárul az SZTE közleménye.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb