Szegedi Arcok

Érik a szőlő, hajlik a vessző – szüreti szokásokkal ismerkedtek a gondozásban lévő gyerekek

Játékos vetélkedők, ismeretterjesztő feladatok, kézműves foglalkozások, zene és táncmulatság kísérte a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány ötödik alkalommal megrendezett közös szüreti mulatságát, amelyen a két intézmény gondozásában lévő gyerekek sajátíthatták el a szőlő ünnepének csínját-bínját szeptember 18-án pénteken.

Nevető, vidám gyerekektől és magyar népdaloktól volt hangos tegnap délután a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Csongor téri központjának udvara. A gyerekek a Szolgáltató szegvári, csanádpalotai és tápéi intézményeiből, valamint a Foltán József Lakásotthonból érkeztek a mulatságra, így közel 100-an gyűltek össze a hagyományőrző eseményre.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A szervezők érdeme, hogy még a járványhelyzet miatti fokozott óvintézkedésekre is, mint a maszk használat, játékos és kreatív megoldást találtak, ugyanis a gyerekek első feladatként díszítéssel és rajzokkal tették egyedivé maszkjaikat. Cserébe úgynevezett fürtöket gyűjtöttek, ami a papírpénzt helyettesítette, a mulatság alatt az összegyűjtött fürtökből vásárolhattak az intézmény büféjében inni és ennivalót. Valamennyi megoldott feladatot követően járt a fiataloknak egy – egy fürt, s úgy tűnt a kellő motiváció meg is hozta a lelkesedést, mindenki örömmel tette próbára, tudását, képességeit a szürethez kapcsolódó vetélkedőkön.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Olajkár József Zoltántól, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató programkoordinátorától megtudtuk, a rendezvény célja, hogy a régről hozott hagyományokat továbbadják a fiataloknak, megtanítsák számukra a talán már el is feledett szokásokat, hiszen ezek megőrzése az idősebb generáció egyik legfontosabb feladata. A gyerekek a szőlő szedésétől kezdve egészen a must készítéséig belekóstolhattak a szüret különböző folyamataiba, miközben ők maguk is bőven csemegézhettek először az édes őszi gyümölcsből, majd a belőle készített friss nedűből is.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A rendezvény bensőséges hangulata jól tükrözte, hogy az Ágotások egy nagy családot alkotnak. Balogh Tibor, aki 21 évesen már egy éve dolgozik az ÁGOTA Alapítványnál, amelynek korábban védence is volt, most utógondozottként, a szüreti mulatság szervezésében aktív résztvevőként van jelen az eseményen. Elmondta, egyértelműen a néptánc produkciók a kedvencei, mivel ő maga is népzenével foglalkozik, citera játékával emelve a hangulatot fel is lépett a rendezvény színpadán.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Ha kíváncsi vagy, hogyan mulattak a gyerekek a szüret alkalmából, nézd vissza az eseményről készült élő videónkat:

Török Kornél fotóriporter kollégánk képein meg is örökítette nektek a legjobb pillanatokat:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb