Szegedi Arcok

Vissza kell adni a természetnek azt, ami az övé – hajdani honos növényeket ment az SZTE Füvészkert

Macskahere, hegyi len, tavaszi hérics, kék atracél, sarlós gamandor, pusztai meténg, csuklyás ibolya, csak pár olyan növény abból a 83 fajból, melyek egykor honosak voltak a Körös-Maros Nemzeti Parkban, de a terület mezőgazdasági felhasználása miatt eltűntek természetes élőhelyükről. Oly módon megritkultak e növényfajok számai, hogy felmerült az igény a terület természetes növényvilágának helyreállítására. Ezt a nem kis feladatot pedig az SZTE Füvészkert végzi a Kiskunsági, és a Körös – Maros Nemzeti Parkkal közösen.

Fotó: tavaszi hérics, gyurgyalagok.blogspot.com

A szegedi Füvészkert a 2000-es évek elején indította el természetvédelmi vonatkozású kutatásait. Részt vett 2006-tól a Kiskunsági Nemzeti Parkkal karöltve a LIFE-Nature projektben, mely során a növények élőhelytől távoli szaporítása, majd az eredeti életterébe való visszahelyezése került a középpontba.

Fotó: fuveszkert.u-szeged.hu

2011-től pedig a Körös-Maros Nemzeti Parkkal is aktív élőhely restaurációs munkálatokat végeznek. Jelenleg is zajlik ez utóbbi terület növényvilágának a helyreállítása, tudtuk meg Németh Anikótól, az SZTE Füvészkert igazgatójától, ahogy azt is, hogy idén ősszel 10 ezer szaporító üvegházakban nevelt növényegyed vár a kitelepítésre a Körös – Maros Nemzeti Parkba.

Fotó: fuveszkert.u-szeged.hu

A löszgyepi növényfajok egyedszáma olyannyira lecsökkent, hogy némelyik a kipusztulás szélére került. Ezek közül már egyetlenegy sem volt megtalálható a közelben, mivel nem tudtak spontán megtelepedni és szaporodni. A Füvészkert először 2011-ben telepítette ki a hajdan honos növényeket erre a területre, melyek sorsát a szakemberek évről évre nyomon követik. Németh Anikó elárulta, fáradozásaiknak köszönhetően szinte minden faj sikeresen megmaradt az új élőhelyen, a kék atracél és a macskahere már szaporodik, hegyi lenből és sarlós gamandorból is egészen sokat lehet már találni.

Fotó: macskahere, wikipedia.org

Ezt a projektet indították újra 2017-ben, mely máig is tart bővített fajlistával és új területek bevonásával. A program keretében az első kitelepítésre és magvetésre 2018 őszén került sor: akkor 46 növényfaj 9867 egyedét ültették ki a nemzeti park területén, valamint 30 faj magját vetették el. Mivel utógondozás nincs, ezt követően a növények magukra maradnak, egyedül kell megállniuk a helyüket a gyepfoltokban. A szakemberek eredményességét jelzi, hogy ez a korábbi projekt tükrében 80%-os sikerrel teljesült is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb