Közélet

Joób Márton ügy, szociális támogatások és egy vicces ellentmondás – Botka László interjú best of

“Valami ÁFA-vitája van a NAV-val Joób Márton úrnak” – fejtette ki Botka László a Szeged TV szerda esti interjújában, ahol többek között a város által biztosított 10.000 Ft-os támogatásról, a kormány gazdaságélénkítő csomagjáról és a járvány alatt szervezett rendezvényekről is szó esett.

https://www.facebook.com/drbotkalaszlo/videos/986413038489069

Botka László szerda este a Szeged TV vendége volt, ahol az ATV-től leigazolt Balogh Judit faggatta Szeged polgármesterét. Hihetetlen keresztkérdések nem repkedtek az interjú alatt, Szeged első embere legalább annyira focizott hazai pályán, mint amennyire Orbán Viktor szokott péntek reggelente a Kossuth Rádióban. Egy-két izgalmas témát ettől függetlenül érintettek a beszélgetésben, ezekből jön most egy rövid szemlézés (a teljes beszélgetést a fenti videóablakban nézheted végig).

BOTKA LÁSZLÓ MEGSZÓLALT A JOÓB-ÜGYBEN

A látszólag profin megtervezett beszélgetésben kitértek a szegedi önkormányzat egyik “forró ügyére”, Joób Márton letartóztatására is (ha valami csoda folytán lemaradtál volna erről, IDE és IDE KATTINTVA tudsz böngészni). Balogh Judit kérdése főként Tápai Péter azon felvetésére irányult, hogy vegyék el az előzetesben lévő család-, szociálpolitikáért és sportért felelős tanácsnok fizetését.

A polgármester ismét kihasználta az alkalmat, hogy tisztes távolba tolja magától a Joób ügyet, hogy szó szerint idézzük: „Én semmit nem tudok az ügyről, az ügyészség kiadott egy nyilatkozatot, amiben az szerepel, hogy 2013-tól valami ÁFA-vitája van a NAV-val Joób Márton úrnak a saját gazdasági tevékenységével.” Botka hangsúlyozta, szerinte ez semmilyen módon nem kapcsolódik Joób Márton önkormányzati képviselői tevékenységéhez. Kifejtette, a képviselő mandátumától akkor fosztható meg, ha vagy egy éven keresztül nem tudja jogait gyakorolni (és a közgyűlésen részt venni), vagy a bíróság jogerősen ítéli szabadságvesztésre. Ő, mint polgármester nem, csak a közgyűlés vonhatja meg a jogot tőle, közös döntés alapján. Az ügyről több nem hangzott el az interjúban, egyedül Tápai Péter felvetésére reagált a város első embere.

EGY ÉRDEKES ELLENTMONDÁS

A beszélgetésben szó esett a rendezvényekről és azok korlátozásáról is. Itt bődületes ziccert hagyott ki a riporter, amit az sem indokol, hogy az önkormányzat saját TV csatornáján zajlott a (kissé propaganda-szagú) beszélgetés. Botka László felvetette, hogy sokan még mindig nem értik, miért nem lehet rendezvényeket megtartani, miközben hatalmas, több ezer szurkolót a lelátóra csábító focimeccseket annál inkább. A mondat (bár bőven van benne igazság) már csak azért is izgalmas, mert két hete pont az egyik önkormányzati cég szervezésében pörgött az Airpart nevű (egyébként full extrásra sikerült) légi-őrület, ami szolíd saccra kb. 20-30.000 szegedit csábított egy össznépi hering-partyra a Huszár Mátyár rakpartra.

Mi azért rákérdeztünk volna, hogy a fenti ellentmondáshoz mit szól a polgármester, ez sajnos az interjúban elmaradt…

A polgármester szerint a szegediek felelősségteljesen viselkednek, de szerinte nem lehet egy évre bezárni az embereket.

A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSOKRÓL, MEGSPÉKELVE EGY JÓ ADAG KORMÁNYKRITIKÁVAL

A polgármester a város szerinte országosan egyedülálló családtámogatási rendszeréről is beszélt, melyben 10 ezer forintot adnak minden kisiskolásnak és idős szegedinek. Botka László elmondta, idén többen vették igénybe ezt, mint tavaly, ami egyértelműen azt mutatja, hogy jelen helyzetben a családoknak nagyobb szüksége volt a támogatásra. Az idei évben közel 10 ezer szegedi gyermek után küldtek ki pénzt.

Miközben a kormány és a Fidesz azt kommunikálja, hogy Európa legsikeresebb gazdaságélénkítő-programját hajtja végre, a számok azt mutatják, hogy Magyarországot és a magyar gazdaságot, ezen keresztül a magyar embereket sújtotta a leginkább a járvány első hulláma, nálunk a legmagasabb az infláció, óriási a gazdasági visszaesés, több százezren veszítették el a munkájukat – magyarázta Botka László, konkrét számok nem hangzottak el az interjúban. A polgármester élesen kritizálta a kormány gazdaságélénkítő programját, szerinte ebből csak az oligarchák járnak jól.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb