Közélet

Te is véleményezheted Szeged klímastratégiáját

A Csemete Egyesület honlapján elérhetővé tette mindenki számára Szeged klímastratégiájának dokumentumait, ahol december 6-ig bárki véleményezheti azt, vagy akár ötleteket is javasolhat.

Szeged fenntartható energia és klíma akciótervében 40%-os szén-dioxid kibocsátás-csökkentési cél szerepel a 2008-as évhez képest, aminek teljesítése 2030-ra várható. 2018-ban 569 000 tonna volt a város teljes emissziója szén-dioxid egyenértékben, ami azt jelenti, hogy a 2018-as kibocsátást 35%-kal, pontosan 200 000 tonnával szükséges csökkenteni 2030-ig.

Fotó: Szabó Dávid

„Szeged városa úgy kívánja megőrizni és fejleszteni élhető, magas színvonalú és a turizmus számára is vonzó épített és természeti környezetét, hogy a város működése minél kisebb káros környezeti hatásokkal járjon és rugalmasan reagáljon az éghajlatváltozás kihívásaira. Ennek érdekében felméri energiafogyasztását, üvegházhatású gáz kibocsátásait, potenciális helyi megújuló energiaforrásait és a klímaváltozás várható legfontosabb helyi hatásait és kockázatait, majd ezeket figyelembe veszi a tervezési folyamatoknál, illetve így hozza meg a jövőt befolyásoló döntéseit” – olvasható a klímatervben.

Fotó: Szabó Dávid

Ahhoz, hogy a kitűzött célértéket elérhessük 2030-ig, a következő 10 évben a lakosságnak még majdnem dupla annyival kell csökkentenie kibocsátásait, mint amennyivel sikerült 2008-tól 2018-ig. Nagy előrelépésre van szükség a szolgáltató szektorban és a közlekedésben is. A szakemberek kiemelten nagy kibocsátás-csökkentést várnak a 2018 után üzembe helyezett naperőművektől és geotermikus távfűtő rendszerektől is.

Ha szeretnéd véleményezni, vagy javaslataiddal segíteni Szeged klímastratégiáját, itt megteheted.

Forrás: csemete.com

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb