Közélet

Gulyás Gergely: december 21-én derülnek ki a karácsonyra vonatkozó speciális szabályok, szilveszterkor biztosan nem lesz enyhítés

December 21-én derülnek ki a karácsonyra vonatkozó speciális szabályok, szilveszterkor biztosan nem lesz enyhítés – számolt be róla Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, de szó esett a koronavírus elleni vakcináról és a jelenleg zajló uniós egyeztetésekről is. 

DECEMBER 21-ÉN DÖNT A KORMÁNY A KARÁCSONYRA VONATKOZÓ SPECIÁLIS SZABÁLYOKRÓL

A karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokról december 21-én dönt a kormány, de ahogy Gulyás Gergely elmondta, mindenki örülne annak, ha együtt lehetnének a családok, de most a legfontosabb a vírus terjedésének lassítása. A politikus közölte szilveszterkor biztosan kijárási tilalom lesz. Egy olyan szilveszter, ahol nagy társaságok jönnek össze, többhetes védekezés eredményeit veszélyeztetné.

A szilveszterre is érvényes kijárási tilalom miatt be fogják tiltani a petárdák és tűzijátékok árusítását is, jelentette be Gulyás Gergely.

A KORMÁNY SZERVEZETTEN, ÁLLAMI PROGRAMBAN BIZTOSÍTJA A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁST

A kormány elkötelezett abban, hogy a lehető leggyorsabban, szervezetten, állami programban biztosítsa a koronavírus elleni oltást, amely önkéntes és ingyenes lesz – jelentette ki Gulyás Gergely. A politikus kérte, hogy aki részesülni szeretne az oltásból, az regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A nyugdíjasok levélben is előjegyezhetnek a vakcinára, a regisztrációs ívet péntektől kézbesítik nekik. Elmondta továbbá, hogy az orvosok és ápolók kapják meg először az oltást. 

NEM JELENTHETJÜK MÉG KI, HOGY TÚL VAGYUNK A FERTŐZÉSEK SZÁMÁNAK CSÚCSPONTJÁN

Gulyás Gergely közölte: még nem telt el elég idő ahhoz, hogy kijelenthető legyen, az ország túl van a fertőzések számának csúcspontján. A kormány ugyanakkor bízik abban, hogy ez már megtörtént vagy “most vagyunk a platón”, és mérséklődni fog a fertőzések és az elhunytak száma – mondta. Reményét fejezte ki, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, akkor érdemben csökkenhet a fertőzések száma. Az előírások betartásával életek menthetők meg – hangoztatta a Miniszterelnökség vezetője.

VAN ESÉLY ARRA, HOGY AZ UNIÓS CSÚCSON GYŐZELEM SZÜLESSEN

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint van esély arra, hogy a csütörtöki európai uniós (EU-) csúcstalálkozón győzelmet könyvelhessenek el, és az állam- és kormányfők egyhangúlag fogadják el a lengyel és magyar feltételeket tartalmazó dokumentumot az EU következő hétéves keretköltségvetésével és a helyreállítási alappal összefüggésben. Gulyás Gergely kiemelte: a német kancellárral és a lengyel miniszterelnökkel folytatott egyeztetések eredményesek voltak, és van egy olyan megállapodás, amely elfogadható Németország számára, és teljesíti Magyarország és Lengyelország valamennyi követelését.

A BEVÁNDORLÁSSAL KAPCSOLATOS VITÁKAT NEM SZABAD ÖSSZEKÖTNI A KÖLTSÉGVETÉSSEL

A miniszter rögzítette: céljuk mindvégig világos volt a tárgyalások során, nem lehet politikai feltételektől függővé tenni az európai uniós támogatásokat; a bevándorlás ügyében fennálló és ezután is fennmaradó vitákat nem most kell eldönteni, és nem szabad összekötni a költségvetéssel.

NINCS AZ A PÉNZ, HOGY MAGYARORSZÁG KIVEGYE A RÉSZÉT 34 MILLIÓ MIGRÁNS VENDÉGÜL LÁTÁSÁBÓL

Magyarország egyértelművé tette: ezekben az ügyekben nem zsarolható. Politikai és jogi garanciákat kértek, hogy a magyar választópolgárok döntését senki ne hagyhassa figyelmen kívül – jelentette ki Gulyás Gergely. Magyarország egyértelművé tette: ezekben az ügyekben nem zsarolható. Politikai és jogi garanciákat kértek, hogy a magyar választópolgárok döntését senki ne hagyhassa figyelmen kívül – közölte, majd utalva az unió migrációs akciótervére, azt mondta: nincs az a pénz, amiért Magyarország kivenné a részét 34 millió migráns vendégül látásából.

Forrás: MTI/index.hu/origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb