KözéletSport

Szeged 365 fotóriport: a szegedi dómnál is nagyobb daruval emelték be az új kézilabdacsarnok tetőelemeit

Megvan még a sivatagi jelenet a Transformers 2-ből, amikor 10-15 robot összeáll egy gigantikus, hegyomlás méretű fémszörnyeteggé? Pont ilyen érzésünk volt, amikor tegnap kiugrottunk befotózni azt a brutális méretű darut, amely a vadonatúj szegedi kézilabda-aréna tetőelemeit emelte be. A több, mint 60 méter magas, 50 tonna teherbírású ipari monstrumot információink szerint 70 (!!) kamionnal hozták Romániából.

ŐSZRE KÉSZÜL EL A 35.8 MILLIÁRD FORINTOS GIGAPROJEKT

8300 férőhelyes lesz a Modern Városok Program keretein belül, 35.8 milliárd forint állami pénzből megépülő aréna a Felső-­Tisza-parton. A projekt többek között tartalmazza:

  • a 2022-es férfikézilabda-Európa-bajnokság helyszínéül is szolgáló arénát,
  • egy két pályás edzőcsarnokot,
  • két bemelegítő-termet,
  • négy edzőtermet,
  • egy 80 fős konferenciatermet,
  • továbbá egy akadémiai, kollégiumi részleget az utánpótlás részére, ez nagyjából 30 gyermek elszállásolását teszi majd lehetővé bentlakásos formában.

MEGATRON NAGYÚR ELSÍRTA VOLNA MAGÁT

Történelmi, egyben grandiózus pillanat részesei lehettünk hétfőn: beemelték az építmény legmagasabb pontján lévő acélrácsos tartószerkezeti elemet, avagy az áthidaló gerendát. A feladathoz egy akkora darut kellett Szegedre szállítani, amely nemcsak Magyarországon, de egész Európában ritkaságnak számít.

Az érkező szörnyetegre Dani Zsolt nevű olvasónk hívta fel még a hétvégén a figyelmünket, hálás köszi érte! Az olvasónk hasonlata találó, mint írja, a tartószerkezeti elem úgy fest, mintha a belvárosi hidat szeretnénk feltenni az épület tetejére.

A gigantikus darut egyébként 70 kamionnal hozták Magyarországra, a méreteit jól jellemzi, hogy magasságban fölé nő a szegedi Fogadalmi Templomnak (53.6 méter) is. Libabőrös fotók következnek Török Kornél kollégánktól, méretaránynak nyugodtan használjátok a képeken lévő embereket…

Fotók: Török Kornél, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb