Közélet

Müller Cecília: a lakosság 3%-a már átoltott

Sajnos továbbra is kevés vakcina érkezik az országba, márpedig ez határozza meg az oltási tervet – mondta el György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az Operatív törzs mai online tájékoztatóján, ahol Müller Cecília elmondta, megérkezett az AstraZeneca vakcinája is, az orosz Szputnyik V-nél pedig eddig valamennyi paraméter megfelelő.

FOLYTATÓDIK A REGISZTRÁLT LEGIDŐSEBBEK OLTÁSA, MELLETTE ELKEZDŐDIK A 60 ÉV ALATTI KRÓNIKUS BETEGEK OLTÁSA

Folytatódik a héten a regisztrált legidősebbek oltása, és megkezdődik a hatvan év alatti regisztrált krónikus betegek oltása – közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője.

Elmondta, az egészségügyi dolgozóknak és az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak kampányszerű oltásával január végén lezárult az oltási terv első két szakasza. A preferált csoportot ma a regisztrált legidősebbek jelentik, akik közül már 35 299 embert oltottak be kórházi oltópontokon és háziorvosoknál.

György István arról is beszámolt, hogy a regisztrált legidősebbek oltása az eddigi kettő helyett három vakcinával folytatódik: a háziorvosok a kedden érkező Pfizer- és a hét második felére várt Moderna-szállítmányból kapnak oltóanyagot, a kórházi oltópontokon a Szputnyik vakcinát használják, mert annak tárolási, hűtési feltételei ott jobban biztosíthatók.

A LAKOSSÁG 3%-A MÁR ÁTOLTOTT, EURÓPÁBAN AZ ÁTLAG 2,7 SZÁZALÉK

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a járvány kezdete idején 15 százalék szerette volna oltatni magát, ma már megközelíti az ötven százalékot az oltakozási hajlandóság. Az oltási ütem a rendelkezésre álló vakcina mennyiségétől is függ, “ami beérkezik az országba, mindent eloltunk” – fogalmazott Müller Cecília.

SZERDÁTÓL ÚJ BEUTAZÁSI SZABÁLYOK LÉPNEK HATÁLYBA AUSZTRIÁBAN

Február 10-étől, szerdától új beutazási rendelet lép hatályba Ausztriában – mondta el Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Közölte, az új szabályok értelmében a beutazást megelőzően online regisztrációt kell kitölteni, és a belépést követően mindenki köteles hatósági házi karanténba vonulni tíz napra. Hozzátette: a beutazást követő ötödik naptól van lehetőség ingyenes PCR- vagy antigénteszt elvégeztetésére.

Fotó: 24.hu

Az alezredes tájékoztatása szerint a rendelet hatálya nem terjed ki az ingázókra, a szükségszerű mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végzőkre, a személyforgalmi tranzit- és a nemzetközi tranzit-teherforgalomra, valamint a sürgősségi orvosi ellátásban részesülőkre.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb