Közélet

Mikor oldhatóak fel biztonságosan a korlátozások?

A korlátozások feloldása valójában nagyban azon múlik, miképp viszonyulnak az emberek az oltásokhoz, azok között is a keleti vakcinákhoz. Ha ugyanis a milliós tételben megérkező orosz és kínai készítményekkel csak viszonylag kevesen élnének, akkor április elejéig még nem tudna olyan magasra futni az átoltottság, hogy biztonságosan fel lehessen oldani a legtöbb korlátozást, így annak potenciális ideje is legalább néhány héttel későbbre tolódhat – írja a Portfolio.hu cikkében.

TÖBB MINT 286 EZREN MEGKAPTÁK AZ ELSŐ, 105 EZREN PEDIG MÁR A MÁSODIK OLTÁSUKAT IS

A legfrissebb, vasárnapi adatok szerint Magyarországon már több mint 286 ezren megkapták az első koronavírus oltásukat és több mint 105 ezren már a második szúráson is túl vannak. Az oltási terv első két fázisa (egészségügyi dolgozók illetve az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények érintettjei) után a múlt csütörtöktől vasárnapig már a legidősebbek oltása zajlott a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

HA LESZ ELEGENDŐ VAKCINA NAPI FÉLMILLIÓ KÖRÜLI EMBERT LEHETNE BEOLTANI

A négy napra kitűzött terv csaknem sikerült, hiszen 40 ezer emberből 39109 meg is kapta az első oltását (pénteken és szombaton közel 15-15 ezer ember), de közben az első alkalommal oltottak napi számának 7 napos mozgóátlaga újra 10 ezer fő alá kanyarodott. A minap kiszivárgott teljes oltási terv szerint ha majd lesz elegendő vakcina, akkor a csúcskapacitást kihasználva napi félmillió körüli embert lehetne beoltani idehaza.

EGYRE TÖBB OLTÓANYAG ÉRHETŐ EL MAGYARORSZÁGON

Egyre több fajta vakcina elérhető már Magyarországon. A Pfizer/BioNtech és a Moderna készítménye után a múlt héten szombaton egy 20 ezer 400 főnek elegendő AstraZeneca vakcina szállítmány is megérkezett, sőt a hétvégén kiadta a Nemzeti Népegészségügyi Központ a felhasználási engedélyt az orosz Szputnyik V vakcinával való oltásra is, amelyből 20 ezer embernek elegendő érkezett múlt kedden, így ettől a héttől már ezekkel is elkezdenek oltani. A napi oltási számok tehát várhatóan intenzíven emelkedni fognak a következő hetekben – véli a Portfolio.

A MAGYAR TÁRSADALOM LEGALÁBB 6,7%-A VÉDETT LEHET A JÁRVÁNY KAPCSÁN

Magyarországon már 286 ezer ember megkapta az első oltást, ez pedig 2,9%-os átoltottságnak számít. Így elmondható, hogy a magyar társadalom 3%-a nagy biztonsággal védettséget élvez a koronavírus szövődményeivel szemben, de ne feledkezzünk el arról sem, hogy rengetegen lehetnek olyanok, akik tudva, vagy tudatlanul, de szintén átestek a betegségen az elmúlt hónapokban. Ők természetes védettséggel rendelkeznek és ahogy Orbán Viktor kormányfő is utalt rá a pénteki rádióműsorban: azokat mindenképpen hozzá kell adni az immunitással rendelkezők statisztikájához, akik az utóbbi hat hónapban igazoltan átestek a betegségen: ők most 371 ezren vannak, ez a szám pedig a társadalom 3,7%-át teszi ki.

A NYITÁST ILLETŐEN FORDULÓPONT LEHET MÁRCIUS, ILLETVE ÁPRILIS ELEJE

Azok alapján, amit Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban mondott, illetve, amit ezzel egybehangzóan Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón, az újranyitás március elejére, illetve április elejére, húsvét környékére datálható.

A nyitás időzítése és intenzitása egyrészt attól függ, hogy mikorra mennyi vakcina lesz elérhető az országban, így érdemes először megvizsgálni az elméletileg lehetséges átoltottsági arányokat. Az elérhető összes legfrissebb gyártói és kormányzati jelzés alapján mi most úgy becsüljük, hogy március elejére mintegy 1,5 millió, április elejére pedig mintegy 3,5 millió embernek elegendő vakcina lesz Magyarországon. A kritikus 6 milliós szintet (a “nyájimmunitás” kezdetének minimális szintje) várhatóan április végén érhetjük el, aztán lendületesen tovább fog nőni a következő hónapok során a megérkező mennyiség – írja a Portfolio.

Fotó: MTI/Komka Péter

ÁPRILISRA A VÉDETTEK SZÁMA ELÉRHETI A 41%-OT IS

A koronavírus elleni oltást a legfrissebb KSH felmérés szerint a lakosság 40%-a adatná be biztosan, és 27%-uk talán, így együtt a kettő már átlépi a 60%-os elméleti nyájimmunitási küszöböt. A Portfolio számításai szerint március elején a védettek aránya a legpesszimistább esetben 10%-os, a legoptimistább esetben 20%-os lehet, április elejére pedig elérheti a 41%-ot is. Így reálisnak tűnhet a kormány számítása is, miszerint húsvét környékére várhatóak a korlátozások feloldásai.

TÖBB TÉNYEZŐN MÚLIK A KORLÁTOZÁSOK FELOLDÁSA – NAGY SZEREPE VAN BENNE A LAKOSSÁGNAK

Összességében elmondható, hogy a korlátozások feloldása függ attól hogy milyen ütemben jut hozzá az ország a különböző vakcinákhoz, mennyire hatékonyak ezek a vakcinák a vírus különböző mutációival szemben, és nem utolsó sorban az emberek mennyire nyitottak a keleti vakcinákkal szemben.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb