Közélet

Baljós árnyak: mégis kötelező lesz a közterületi maszkhasználat Kecskeméten

Február 8-án a maszkhasználaton lazító nagyvárosok közül elsőként törölték el a Bács-Kiskun megyei “szomszédban” a közterületi maszkhasználatot, az ottani példát rövidesen Miskolc és Békéscsaba is követte. Erre mi történik? Mától, március 1-től újra kötelező, igaz, nem mindenütt. Nem túl rózsás előjelek…

KECSKEMÉT, MISKOLC, BÉKÉSCSABA: A LAZÍTÁS TRIUMVIRÁTUSA

Februárban három városban lazítottak a közterületi maszkviselésen, a sorban Kecskemét volt az első. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szűk egy hónapja döntött úgy, hogy Kecskemét közterületein csakis az alábbi helyeken kell maszkot hordani:

  • a buszmegállókban,
  • a piacokon és vásártereken
  • a bölcsődék, óvodák, általános iskolák és 9. évfolyam alatt is képzést biztosító középfokú oktatási intézmények bejáratától számított 10 méteres közterületi távolságon belül, ahol az intézményben lévő gyermekekre várakoznak.

SZEGEDEN STANDARD A HELYZET: MASZK, MINDENÜTT ÉS KÉSZ

Botka László még november 10-én rendelte el a kötelező maszkviselést Szeged összes közterületén, az ügyben a múlt héten újra megszólalt. “Mindannyiunknak elege van már a korlátozásokból, a maszkviselésből, de az elmúlt hetek, hónapok felelősségteljes magatartással elért eredményeit veszélyeztetnénk az enyhítéssel” – írta közösségi média posztjában.

KECSKEMÉT VISSZAKOZNI KÉNYSZERÜLT

Hétfőn Kecskemét Megyei Jogú Város közösségi oldalán tették közzé, hogy szigorítják a maszkviselést a megyeszékhelyen, miután Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kikérte a helyi Operatív Törzs (náluk külön van egy városi operatív törzs) egészségügyi szakembereinek véleményét. Mint a BAON.hu írja, a maszkviselés hétfőn 20.00 órától kezdődően március 15. napjáig a következő helyszíneken újra kötelező:

  • a Bethlen körút,
  • a Kuruc körút,
  • az Erzsébet körút,
  • a Kossuth körút,
  • az Árpád körút,
  • a Mária körút
  • és a Széchenyi körút (a továbbiakban Nagykörút) által határolt területen belül minden közterületen.

Ezekre jönnek még rá természetesen a központilag meghatározott kategóriák, tehát a bevásárlóközpontok, tömegközlekedési eszközök és társaik.

BALJÓS ÁRNYAK?

Az elmúlt napok nem túl bíztató bejelentéseit követően ma délelőtt Müller Cecília kalap-kabát bejelentette: ha nem javulnak a számok, jönnek az újabb szigorítások.

A hétvégén belengetett információmorzsák alapján a következő lépés az általános iskolák és a bevásárlóközpontok bezárása lehet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb